WHO: a koronavírus elleni vakcinák legalább 1,4 millió ember életét mentették meg Európában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója, Hans Kluge szerint a koronavírus elleni vakcinák legalább 1,4 millió ember életét mentették meg Európában, és arra figyelmeztet, hogy a vírus itt van és maradni akar – írja az AFP alapján a News.ro.

„Ma a régiónkban (WHO) 1,4 millió ember, főként idősek, élvezhetik az életet szeretteikkel, mert meghozták azt a létfontosságú döntést, hogy beoltatják magukat a covid-19 ellen” – jelentette be Hans Kluge egy keddi sajtótájékoztatón. A WHO adatai szerint 2023. december 19-ig több mint 277,7 millió covid-19-es megbetegedést jelentettek a WHO európai régiójában, – amely 53 országot és közép-ázsiai területeket foglal magában –, valamint 2,2 millió koronavírus-fertőzés miatti halálesetet.

Fotó: Agerpres„Csak az első emlékeztető oltás 700 ezer életet mentett meg” – mutatott rá az orvos. Télen létfontosságú, hogy az emberek megvédjék magukat és a leggyengébbeket, emelte ki. „Miközben megtanulunk együtt élni a covid-19-cel és más légúti betegséget okozó vírusokkal, elengedhetetlen, hogy a veszélyeztetett népességcsoportok naprakészek legyenek a covid-19 és az influenza elleni védőoltások terén” – figyelmeztet.

Európának feltétlenül be kell fektetnie az egészségügybe – hangsúlyozta Hans Kluge, aki arra figyelmeztetett, enélkül azt kockáztatjuk, hogy felkészületlenül ér egy rendkívüli esemény, például a covid-19 egy új, súlyosabb változatának vagy egy még ismeretlen kórokozónak a megjelenésére.

Mint mondta, Európának finanszírozási erőfeszítéseket kell tennie az egészségügyi személyzet helyzetének javítása és az alapvető gyógyszerek hiányának felszámolása érdekében. „Mélységesen aggódom amiatt, hogy az egészségügy eltűnik a politikai napirendről, és hogy nem tudjuk kezelni azt a problémát, amellyel az egészségügyi és ápoló személyzetünk szembesül” – figyelmeztetett Hans Kluge.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?