Új híd köti össze a sepsiszentgyörgyi városrészeket

Elkészült és a sepsiszentgyörgyiek birtokba is vették az új biciklis és gyalogoshidat az Olt folyó fölött amely az Állomás negyedet köti össze az Olt negyeddel. Az új híd közel 2 kilométeres kerülőt rövidít le a gyalogosok és kerékpárosok számára, akik így gyorsabban és biztonságosabban juthatnak el egyik városnegyedből a másikba és nem kell autók között vesztegelniük.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester elmondta: a 225 méter hosszú, 3.9 méter széles új hidat uniós forrásból építették. A szerződés megkötésekor 6,6 millió lejjel terveztek ám időközben emelkedtek az építőanyagok árai és a munkaerő költségek, ezért végül 8,6 millió lejre emelkedett a beruházás költsége.Fotók: Kristó-Gothárd Hunor

Antal Árpád polgármester felidézte, hogy néhány éve még egy improvizált, omladozó és veszélyes gyalogoshíd kötötte össze a két városrészt. Mivel a „tákolmány” nem volt a város tulajdonában, előbb meg kellett szerezzék a tulajdonjogát, hogy le tudják bontani. Helyébe uniós forrásból építették meg az új gyalogos és biciklis hidat. Hozzátette: a híd egy köztes része a beruházásnak mert új aszfalt kerül az Állomás negyedi Kis utcára és a híd másik oldalán lévő útra, amely a Nicolae Iorga utca fele vezet.A munkálatot lassítja, hogy a műemlékvédők régészeti feltárást rendeltek el a Kis utcában, ami Antal Árpád szerit abszurd kérés, hiszen az egy betonozott utca és a modernizáláskor sem mennek mélyebbre a jelenlegi alapjánál. „Néhány éve elindult egy hullám, hogy minden beruházásnál régészeti feltárást rendelnek el a műemlékvédők. Így történt az Állomási tó esetében is, ahol nem kaptak semmilyen leletet”, mutatott rá a polgármester.Antal Árpád rámutatott, hogy két év alatt két híd épült az Olt folyó fölött. Egyik a most átadott gyalogos-kerékpáros híd, a másik pedig a terelőút részeként megépült autós híd. Tervezés alatt áll egy harmadik híd építése is autók számára, amely a majdani Brassó-Bákó autópálya bekötő útjának részeként épül meg. A bekötőút a Lidl áruháznál lévő körforgalomtól indul és az Olt folyó védőgátja mentén halad a Jókai Mór utca irányába. Ez a bekötőút hamarabb elkészül mint a tervezett autópálya, mondta Antal Árpád, aki szerint uniós pályázatból szereznek rá finanszírozást.A most átadott gyalogos-kerékpáros híd és a Csendőr laktanya közti részen – a volt Euro piac helyén – egy új lakónegyed épül egyrészt fiataloknak szánt ANL tömbházakkal másrészt és szolgálati lakásoknak szánt tömbházakkal és egy bölcsődével, mutatott rá Antal Árpád. Hozzátette, az új lakónegyed átalakítja a városképet Sepsiszentgyörgy egy fontos részén és jelentősen könnyít sokak életén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?