Erdély magyar-román képzőművészete budapesti kiállításon

Negyvennyolc romániai kortárs képzőművész állítja ki félszáznál több munkáját - festményt, grafikát, kisplasztikát - Erdélyi művészet és szellemiség (Arta si spiritualitate in spatiul transilvan) címmel a Budapesti Román Kulturális Intézetben csütörtöktől. rki

A kiállító romániai művészek között hét magyar is van: Kovács Géza marosvásárhelyi festő, szobrász, Domokos Ágnes marosvásárhelyi festő, Dutkay Dorina nagyszebeni ikonfestő, Ferencz Ágnes brassói festő, Rosinecz László ugyancsak brassói festő, Miklós János biharpüspöki festő és Szentkirályi Dana brassói üvegfestő.

 

A kiállító művészek, köztük festők, szobrászok, grafikusok, valamennyien képzőművészeti egyetemet végeztek. Valamennyien a Romániai Képzőművészek Szövetségének bukaresti, brassói, temesvári, nagyszebeni, brailai, neamti, hargitai, jászvásári, kolozsvári, illetve nagybányai fiókintézeteinek tagjai, akiknek munkásságát több belföldi és külföldi művészeti szalon és fesztivál díjazta - mondta el az MTI-nek Bartha Csaba, a román intézet igazgatóhelyettese. 

A kiállításon kiemelt helyet foglalnak el Silvia Onisa és Traian Bradean alkotásai, mindketten a román kortárs képzőművészet kiemelkedő mesterei voltak művészetpedagógiai munkássággal, ugyanakkor jelentős szerepet játszottak a nagybányai és bukaresti, sőt az országos művészeti élet szakmaiságának megalapozásában és fejlődésében - tette hozzá. 

silvia-onisa

Silvia Onisa (1947-2011) a jászvásári és a bukaresti képzőművészeti intézetben végezte tanulmányait muzeológia és tanár szakon. A máramarosi Borsán fiatal tehetségeknek alkotóműhelyt alapított, onnan a nagybányai Művészeti Gimnáziumba irányította őket. Később a Nagybányai Művészeti Múzeum munkatársa lett, elsősorban grafikával és festészettel foglalkozott. Huszonhat egyéni kiállítása volt, ebből 12 külföldön. 1986-ban tájképeivel és virágábrázolásaival elnyerte a legnagyobb román impresszionista festőről, Stefan Luchianról elnevezett díjat, számtalan nemzetközi elismerés mellett megkapta a Legjobb virágfestő díját Hollandiában. 

1487067943 0ed5d593f7

Traian Brădean (1927-2013) festőművész a temesvári művészeti líceumban kezdte tanulmányait, majd 1956-ban diplomázottBukarestben, a képzőművészeti egyetemen. Első egyéni tárlata 1957-ben nyílt meg a román fővárosban, de szinte az egész világon voltak kiállításai. Munkásságát magas állami és szakmai kitüntetésekkel ismerték el. 1983-ban Raffaello-díjat kapott Olaszországban Raffaello születésének 500. évfordulóján. Műveit romániai és külföldi múzeumok őrzik.

A tárlatot a brassói Transilvania Galéria hozta el Budapestre, ahol április 29-ig lesz látható.

Kimaradt?