Felmérés: a PSD nyerné az önkormányzati választásokat, csökken az AUR támogatottsága  

A Szociáldemokrata Párt (PSD) 28,4 százalékos eredménnyel végezne az első helyen a helyi tanácsok összetételéről döntő választásokon egy friss felmérés szerint. A Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) a voksolók 26,7 százaléka szavazna bizalmat, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) pedig 14,4 százalékkal zárna ezen a megmérettetésen. 

Az INSCOP közvélemény-kutató cég áprilisi adatai szerint megkérdezettek több mint fele azt mondja, hogy az európai parlamenti választásokon arra a pártra szavazna, amelynek jelöltjét szívesen látnák az adott település polgármesteri székében. Ebben a táborban a PSD és a PNL szavazói képezik a többséget.

A választók harmada azonban úgy véli, eltérő politikai szereplőket választanak az európai parlamenti választásokon, valamint a helyhatósági megmérettetésen. A potenciális szavazók közel egynegyede szerint ai polgármester fő prioritása a munkahelyteremtés és az befektetők vonzása kell legyen, míg közel húsz százalékuk az egészségüggyel kapcsolatos fejlesztéseket tartja elsődlegesenek. 

A potenciális szavazók közel egynegyede szerint ai polgármester fő prioritása a munkahelyteremtés és az befektetők vonzása kell legyen Fotó: Borsi Balázs

A pártok listáját a PSD vezeti 28,4 százalékkal. A PNL 26,7, az AUR 14,4, az Egyesült Jobboldal 10,8, az RMDSZ 5,3, a SOS Románia 3,7 százalékon áll. „A PSD és a PNL összesített eredménye az önkormányzati választásokon 55 százalék, ami 9 százalékponttal magasabb, mint a PSD-PNL európai parlamenti választásokon mért eredménye. Jelentősen csökken az AUR támogatottsága a helyhatósági választásokon való szereplést illetően, ami megegyezik az EP-választáson mért korábbi csökkenő tendenciával” - idézte a Hotnews Remus Ştefureacot, az INSCOP Research igazgatóját..

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?