A szatmári magyar fiatalokat faggatta az RMDSZ EP-listájának ifjúsági jelöltje

A Szatmár megyei származású Szilágyi Dóra Emese, a MIÉRT elnöke nagyon érzi a fiatalok igényeit – az ifjúság által felvetett problémák mind-mind ott vannak a választási programjában.

Péntek délután a szatmári magyar fiatalokat várta kötetlen beszélgetésre az RMDSZ EP-listáján harmadik helyen szereplő ifjúsági jelölt, Szilágyi Dóra Emese. A fiatal politikus elsősorban a hallgatóság véleményét kikérve ismertette céljait, amit az EU-parlamenti képviselői munka során szeretne megvalósítani.

Fotó: A szerző felvétele

Ráadásul a fiatalokat fiatalos módszerrel „kérdezte ki”: mobiltelefonon szavazva, vagy épp szöveges választ adva vetettek fel témákat az ifjak. A gyakorlatilag élő felmérés során kiderült: a résztvevő fiatalok jónak tartják, hogy Románia az Európai Unió tagja, viszont távolinak érzik maguktól a brüsszeli döntéseket. Tudják, hogy kik az RMDSZ jelenlegi EP-képviselői, de azért néhányan Kelemen Hunort is európai képviselőnek hitték. Abban viszont egybehangzó választ adtak, hogy mindenképp szükség lenne az EP-ben egy fiatal, és a fiatalok problémáit ismerő képviselőre.

Arra pedig, hogy milyen témákkal kellene foglalkoznia, rengeteg válasz érkezett a Schengeni csatlakozástól az oktatásfejlesztésig. A politikus sokféle választ kapott arra is, hogy a sokat emlegetett változó Európai Uniónak milyen irányba kellene változnia.

Szilágyi Dóra Emese felhívta a fiatalok figyelmét az általuk kihasználható lehetőségekre is. Az Erasmus programon kívül van egyéb mód is az EU különböző országainak, kultúráinak a megismerésére. Április 30-ig lehet például pályázni a DiscoverEU programra, amiben ingyenes vonatjegyek, bizonyos esetekben repülőjegyek és kedvezményes szállások várják a résztvevőket.

A politikus szerint az oktatás fejlesztésében nagy szükség lenne a szakoktatás, a duális képzés fejlesztésére, mert nagy szükség van minden országban a szakemberekre. Céljai között szerepel a lakhatási problémák megoldása is az alábérletben vagy bentlakásban élő egyetemistáknak, illetve egy másik projektben segíteni leválni a fiataloknak a szülőkről. „Egyre tovább élnek a fiatalok mama-hotelben, mert nem engedhetik meg maguknak a saját, akár bérelt lakást. Az ő támogatásukat is fontosnak érzem, mert minél később állnak a saját lábukra, annál később vállalnak majd gyereket, vagy akár le is mondanak az utódról” – mondta.

Fotó: A szerző felvétele

Fontosnak tartja a fiatalok vállalkozásainak a fenntartását is. Sok ugyanis a jó ötlet, amelyek időközben elhalnak, a vállalkozás csődbe megy. Ezt egyfajta inkubátorházakhoz hasonló szolgáltatással enyhítené, ahol a fiatal vállalkozók számtalan szolgáltatást is igénybe vehetnek. A programjában szerepelnek környezetvédelmi célok is, illetve a fiatalok mentális egészségének megőrzése is fontos cél lenne az EP-mandátumban. 

A kérdésre pedig, hogy mit tenne, ha holnap az Európai Parlament elnöke lehetne, gondolkodás nélkül válaszolt: életbe léptetné a Minority Safe Pack kissebbségvédelmi törvénycsomagot.

Romániában 2007 óta az EU tagja, az Európai Parlamenti választásokon eddig három, illetve két képviselője volt az RMDSZ-nek. Viszont az ifjúság jelöltje eddig még soha nem szerepelt ilyen előkelő helyen, azaz a lista harmadik pozícióján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?