Nem emelnek vádat Tîrnoveanu ellen a úzvölgyi temetőfoglalás és uszítás miatt – Borboly Csaba fellebbez

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség az úzvölgyi temető ügyében tavaly ellene indított büntetőeljárást, jelentette be Mihai Tîrnoveanu, a szélsőségesen nacionalista és magyarellenes szervezet, a Calea Neamului (Nemzet útja) Egyesület vezetője a Facebook oldalán. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Maszol megkeresésére elmondta, megfellebbezik a döntést, jelenleg ezen dolgoznak. „Nem tartjuk elfogadhatónak az indoklást. Folytatjuk a csíkszeredai bíróságon” – szögezte le Borboly Csaba.

„Az ügyészség lezárta az ellenem az Üzvölgyi Hősök Nemzetközi Temetőjében a 150 kereszt felállítása miatt indított büntetőeljárást (945/278/P/2023). A két, később egybe olvasztott dosszié megnyitásához vezető feljelentést Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csíkszentmárton önkormányzata és az Erdélyi Magyar Szövetsége tette. A vád: nyilvános uszítás, gyűlöletre, erőszakra és diszkriminációra való felbujtás, rongálásra való felbujtás, birtokháborításra való felbujtás, sírgyalázás, építési engedély nélküli munkálatok kivitelezése a temetőben. Az ügyészség megállapította, hogy az első vádpontban a tényállás nem áll fenn. A 150 fa emlékkereszt felállításával kapcsolatban megállapították, hogy bár fennáll a lehetősége annak, hogy az engedély nélkül történt, ez a cselekmény nem tartozik a büntetőjogi körbe, mivel a temető nem rendelkezik műemlék státusszal" – olvasható Mihai Târnoveanu Facebook-bejegyzésében.


Amint arról beszámoltunk, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tavaly tavaly uszítás, rongálás és birtokháborítás miatt feljelentette Mihai Tîrnoveanut, a Calea Neamului Egyesület vezetőjét. Borboly Csaba elutasítja az erőszakos tüntetéseket és a közvélemény felbujtását törvénysértő cselekedetekre. Ezzel kapcsolatban Hargita Megye Tanácsa feljelentést fogalmazott meg Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului Egyesület vezetője ellen uszítás, rongálás és birtokháborítás miatt. A helyi hatóságok csak azokat a rendezvényeket támogatják, amelyeken a hősök előtt tisztelegnek, tiszteletben tartva az elesettek áldozatát, ahogyan minden demokratikus nemzet teszi a hazájukért elesettek emlékére, írta akkor közleményében Hargita Megye Tanácsa, amelyhez csatolták a temetőrend kivonatát is. Ez a szabályzat rögzíti, hogy mit lehet megtenni, illetve mi tilos a sírkertekben.

Tavaly július elején a Calea Neamului Egyesület szervezésében mintegy százan érkeztek meg az előre meghirdetett időpontra az úzvölgyi katonatemetőhöz, és százötven fakeresztet állítottak a korábban illegálisan elhelyezett, majd bírósági döntés hatására eltávolított ötven betonkereszt helyett. Mint ismert, a Bákó megyei Dormánfalva (Dormănești) korábban azoknak a román katonáknak állított önkényesen emléket, akikről azt tartják, hogy ott vannak eltemetve, azonban csakhamar kiderült, és még a román hatóságok is elismerték, hogy az első és második világháborúban elesett román katonákat nem ott, hanem a comănești-i hősök temetőjében helyezték örök nyugalomra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?