banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Úzvölgye: a belügyminiszterhez fordult Hargita megye

Petícióban tiltakozik 53 polgármester és a Hargita megyei tanács elnöke a hatóságok passzív hozzáállása ellen, amit július 8-án, az úzvölgyi katonatemetőben történt rongáláskor tanúsítottak.

Hargita Megye Tanácsának tájékoztatása szerint a Belügyminisztériumnak címzett petíciót pénteken küldték el, és ebben arra kérik az illetékes hatóságokat, hogy tegyenek határozott és azonnali intézkedéseket az elkövetők azonosítására és felelősségre vonására.

„Amíg Csíkszentmárton önkormányzatáé az ingatlan tulajdonjoga, elfogadhatatlan, hogy a rendőrség és a csendőrség engedi, hogy bizonyos emberek rongálják és lealacsonyítsák a Hősök temetőjét, ami felelőtlen, barbár és nem utolsósorban provokatív cselekedet. Miniszter úr, tisztelettel kérjük Önt, hogy a hadisírokra és emlékművekre vonatkozó 2003/379-es számú törvény értelmében tegyen meg minden szükséges intézkedést a fent említett eset kivizsgálására, és kérjük, hogy jelenlétével vagy közvetett utasításával tegye meg a szükséges intézkedéseket, hogy az állampolgárok felelősen, tiszteletteljesen viszonyuljanak a halottaknak emléket állító szent helyekhez és kegyhelyekhez” – írják a Marian-Cătălin Predoiu belügyminiszternek címzett levélben.

Fotó: Beliczay László

„Remélem, hogy a jövőben az ilyen erkölcstelen és törvénytelen visszaélések megelőzhetőek lesznek Hargita megyében. Úgy gondolom, hogy a törvény mindenki számára azonos, etnikai hovatartozástól függetlenül. Ami július 8-án történt a temetőben, a rendőrség és csendőrség jelenlétében, az méltatlan egy jogállamban. A 150 fakereszt elhelyezésével úgy gondolom, hogy meggyalázták a sírokat, és megrongálták azoknak a hősöknek a nyughelyét, akiknek tartozunk azzal, hogy megőrizzük emléküket” – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A tanács pénteki közleménye alapján Csík-térségből 22 település írta alá a petíciót, Udvarhelyszékről 23 település, Gyergyó-térségből pedig 8 település csatlakozott.

Mint ismert a Calea Neamului (Nemzet Útja) Egyesület szervezésében mintegy százan érkeztek július 8-án az úzvölgyi katonatemetőhöz, hogy százötven fakeresztet állítsanak a korábban illegálisan elhelyezett, majd bírósági döntés hatására eltávolított ötven betonkereszt helyett. Sem a rendőrség, sem a csendőrség nem lépett közbe a fakeresztek felállításakor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?