Szakértő a Maszolnak: A háború menetét a jelenlegi támogatás mellett megfordítani nem lehet

A mostani washingtoni és a várható európai támogatás ellenére sem egyértelmű az ukrán küzdelem folytatásának biztosítása - vélik elemzők azt követően, hogy az amerikai szenátus is jóváhagyta a több mint hatvan milliárd dolláros segélycsomagot. A szakértők szerint az Egyesült Államokból érkező pénz, a nyugati támogatás kevés lesz, ha Ukrajna nem mozgósít legalább további 250 ezer katonát a front megerősítésére. 

„Mi megszavaztuk, most pedig győzzetek! - üzente az amerikai csomag elfogadása után Volodimir Zelenszkij elnöknek Chuck Schumer, a szenátus demokrata csoportjának vezetője. Ebben a mondatban benne van az amerikai hozzáállás egész cinizmusa” - fogalmazott a Maszol megkeresésére Stier Gábor, a Moszkvatér.com portál főszerkesztője. Emlékeztetett arra, hogy a fél évig halogatott döntés 61 milliárdról szól ugyan, ám ennek mintegy harmada eleve az Egyesült Államokban marad a már átadott fegyverzet pótlására, a raktárak feltöltésére, míg a maradékot sem teljes egészében hadianyagra fordítják. 

Az ukrán erők lassíthatják az orosz előrenyomulást

„Most nagy garral egy egymilliárd dolláros gyorssegélyt állítanak össze, ami a lőszerhiány ugyan megoldódhatja, és ez könnyíteni fog az ukrán hadsereg helyzetén - a tüzérségi lőszerek esetében a jelenlegi 8-10-szeres orosz fölény 3-4 szeresre csökkenhet -, javíthatja a morált, ám ettől még a katonák kimerültek maradnak. Az összes - amerikai, brit, európai - nyugati támogatás arra lehet elég, hogy az ukrán erők lassítsák az orosz előrenyomulást, nagyjából tartsák a frontot, és időt nyerjenek egy újabb csomagig. Már amennyiben lesz még egy ekkora” - mondta a térséget jól ismerő külpolitikai újságíró.

Szerinte a háború menetét a jelenlegi támogatás mellett megfordítani nem lehet, a légvédelem megerősítése azonban mérsékelheti az orosz támadások hatékonyságát, a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták pedig kellemetlenségeket okozhatnak az orosz hátországban. „Egyszóval, el lehet húzni a háborút addig, amíg a politikai érdekek nem kívánják annak a befagyasztását. Bármennyire gondolják tehát az amerikaiak, hogy mennyire nagylelkűek voltak - ezt azért aligha gondolhatják komolyan -, ez a segítség a győzelemhez kevés. De nem is ez Washington célja, hanem az oroszok gyengítése” - mondta Stier Gábor. 

Somkuti Bálint, a budapesti Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének kutató tanára az InfoRádiónak nyilatkozva arra emlékeztetett, hogy az amerikai pénzügyi támogatásnak csak egy része, nagyjából a fele fordítható Ukrajna katonai képességeinek a fejlesztésére. A szakértő szerint a nagy kérdés az, a rendelkezésre álló pénzügyi forrásból milyen katonai eszközöket lehet szállítani Ukrajnának, mert a nyugati fegyvergyártásnak két kritikus keresztmetszete van, az egyik a tüzérségi lőszer, a másik pedig a légvédelmi rakéta, ráadásul most ezekre szükség lehet a közel-keleti helyzet éleződése miatt.

Súlyos gondjai vannak az ukrán hadseregnek a fronton Fotó: Volodimir Zelenszkij Facebook oldala

Somkuti Bálint azt is elmondta: nem csak az eszközökön múlik a kezdeményezés visszaszerzése, az élő erő toborzásában pedig súlyos problémái vannak az ukrán félnek. Emellett az ukrán hadsereg kezd kifogyni a páncélozott harcjárművekből, az önjáró lövegekből, de lemaradásban van például az elektronikai hadviselésben, és az elmúlt időszakban nem volt szó arról, hogy Ukrajna ilyen eszközöket kapna.

A most megszavazott támogatást ahhoz is érdemes viszonyítani Somkuti Bálint szerint, hogy Ukrajnának 3-5 milliárd euróra van szüksége minden egyes hónapban ahhoz, hogy az állam is működjön és a háború is folytatódjon. Ezért a mostani amerikai és a várható európai támogatás ellenére sem látszik az, hogy az év végéig hogyan lehetne biztosítani a küzdelem folytatását - idézte az Infostart a szakértőt.  

Sürgös mozgósításra is szüksége van Ukrajnának

Julian Röpcke német katonai elemző is úgy látja, Ukrajnának a segélyek és fegyverek mellett sürgösségi mozgósításra is szüksége van. A Kárpáti Igaz Szó által idézett szakértő szerint semmi sem segít, a Kijev nem mozgósít legalább további 250 ezer katonát a túlságosan kis létszámú front megerősítésére. Az ukrán fegyveres erők személyzete kimerült, a fronton lévő harcképtelen egységeket sürgősen meg kell erősíteni” - fogalmazott Röpcke. 

Közben az amerikai Institute for the Study of War (ISW) szakértői szerint az orosz erők fokozhatják támadásaikat az Ukrajnának nyújtott új amerikai biztonsági segítség megérkezéséig. Az elemzők úgy vélik, az ukránok további súlyos veszteségeket szenvedhetnek el az új segély megérkezéséig, mivel még több hétbe telhet, mire az ukrán frontra ér az amerikai segítség. A frontvonalon a helyzet valószínűleg tovább romlik ez idő alatt, különösen, ha az orosz erők fokozzák támadásaikat, hogy kihasználják az új amerikai segélyek megérkezése előtti időablakot - fogalmaz a Kárpáti Igaz Szó által idézett jelentés, amely hozzáteszi: az elkövetkező hetekben fennáll a veszélye egy hadműveleti szempontból jelentős orosz áttörésnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?