Szigorított mozgósítási törvény Ukrajnában: több százezer embert fognának hadra

Új mozgósítási törvény fogadott el a kijevi parlament csütörtökön. A javaslatból kikerült a 36 hónapos szolgálat utáni demobilizációra vonatkozó rendelkezés. Az új jogszabály - amely az államfő aláírása után egy hónappal lép életbe - értelmében 60 napja lesz minden 18 és 60 év közötti hadköteles korú férfinak, hogy adategyeztetés céljából kapcsolatba lépjen a hadkiegészìtő irodákkal. 

Az új mozgósítási törvény úgy rendelkezik, hogy az idézés akkor is kézbesítettnek minősül, ha a kísérlet sikertelen. Kézbesítési időpontnak azt a napot tekintik, amikor a posta feljegyzést készít arról, hogy a címzettnek nem tudták átadni. Tíz nappal ezután a katonai parancsnok a rendőrséghez fordulhat azzal a kéréssel, hogy vegye őrizetbe és állítsa az illetékes katonai bizottság elé a behívást megkerülő állampolgárt.

A mozgósítást kijátszók esetében korlátozzák a gépjárművek vezetését. A konzuli szolgáltatásokat is korlátozzák a 18 és 60 év közötti, katonai regisztrációs okmányokkal nem rendelkező ukránok esetében. Azok az ukránok, akiknek egynél több autójuk van, az úgynevezett gépjármű-mobilizáció keretében elveszíthetik azt - számolt be az új a szabályozásokról az MTI. Mostantól szigorúbb büntetéseket szabnak ki a mozgósítás alól kibújni próbálókra. A szöveg egy külön digitális rendszer létrehozásával megkönnyíti a regisztrációs eljárásokat is.

Ukrán katona. Mostantól szigorúbb büntetéseket szabnak ki a mozgósítás alól kibújni próbálókra Fotó: Volodimir Zelenszkij Facebook oldala

Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója szerint az mindenki számára világos, hogy akinek nincs felmentési jogalapja, az mit kockáztat, ha megjelenik a katonai-orvosi bizottságok előtt. „Nehéz elképzelni, hogy százezrek, de inkább milliók rohamozzák majd meg az elkövetkező hónapokban a toborzóirodákat és azt, hogy tömegesen térnek vissza a hadköteles korú háborús menekültek. Márpedig aki ezt nem teszi meg önként, az ugyebár automatikusan törvénysértővé válik, a szankciók első körében 17 ezertől 25 ezer hrivnyáig terjedő pénzbírságot és jogosítványának bevonását kockáztatja. A szkeptikusok szerint az új törvény melegágya lehet a korrupció további elburjánzásának, az illegális határátlépési kísérletek számának megugrásának és felgyorsíthatja a már kint lévők integrációját az adott társadalmakba” - fogalmazott Facebook bejegyzésében az ungvári újságíró. 

Szerinte csak az elkövetkező hónapok adhatják meg a választ arra, hogy az eredeti törvényhozói szándék teljesül-e, azaz sikerül-e százezreket mobilizálni a hadseregbe. A kijevi vezetés azzal számol, hogy az új törvény várhatóan több százezer katonaköteles ukrán állampolgár mozgósításával fog járni. A Sztrana ukrán hírportál szerint Ukrajna mozgósítási potenciálját mintegy 700 ezer főre becsülik. Korábban a hatóságok arról beszéltek, hogy körülbelül 500 ezer embert kell mozgósítani, bár később pontosították, hogy ezt a számot némileg csökkenteni fogják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?