Vezető nyugati politikusok látogattak Kijevbe a háború kitörésének második évfordulóján

Szombaton – írja a Reuters alapján a Világgazdaság – négy nyugati vezető érkezett Kijevbe, hogy kifejezze szolidaritását Ukrajnával Oroszország teljes körű inváziójának második évfordulóján.

Olaszország, Kanada és Belgium miniszterelnökei – Giorgia Meloni, Justin Trudeau és Alexander De Croo  Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével utazott egy éjszakai vonaton Lengyelországból.Giorgia Meloni és Volodimir Zelenszkij | Fotó: Agerpres

Ursula von der Leyen az X közösségimédia-platformon azt írta: „Szilárdabban kitartunk Ukrajna mellett, mint valaha. Pénzügyileg, gazdaságilag, katonailag és erkölcsileg. Amíg az ország végre fel nem szabadul.”
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke rövid tartózkodása alatt biztonsági egyezményt ír alá Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, összhangban a Franciaországgal és Németországgal nemrégiben kötött megállapodásokkal. Joe Biden amerikai elnök szombaton részt vesz a nagy demokráciák csoportja (G7) vezetőinek videokonferenciáján, amelynek elnöke Meloni lesz, Zelenszkjt pedig meghívták, hogy csatlakozzon a vitához.
Olaszország tölti be a G7 soros elnöki tisztét és szervezte meg a felhívást, mondván, létfontosságú, hogy megkérdőjelezzék azokat a felfogásokat, amelyek szerint a Nyugat belefáradt a konfliktusba, és Oroszország nyer.

Kapcsolódók

Kimaradt?