FRISSÍTVE – Putyin atomháborúval fenyegette meg a Nyugatot, és azt állítja, hogy Ukrajna Oroszország területe

Vlagyimir Putyin államfő az orosz parlament két kamarája előtt mondott évértékelő és helyzetelemző beszédet csütörtökön délelőtt. Erre két héttel azon választások előtt került sor, amikor a választók várhatóan újabb hat évre megerősítik őt Oroszország elnöki pozíciójában. Putyin beszédét 20 orosz város mozijában ingyenesen közvetítették, emellett a beszédet az állami televíziós csatornák élőben sugározták, többek között a nagyvárosok utcai képernyőin. Csütörtöki moszkvai beszédében kijelentette: „Ukrajna a mi területünk”, és a nyugati államokat is példa nélküli módon megfenyegette, mondván: „Bármely ország, amely megtámadja Oroszországot, a sorsa tragikusabb lesz, mint bármi, amivel Oroszországnak szembe kell néznie”. 

„Ma nemcsak a jövőről, hanem a stratégiai célkitűzésekről, a megoldandó problémákról is beszélni fogunk. Bebizonyítottuk, hogy készen állunk a legfontosabb kihívások megoldására, elutasítottuk a terrorizmus agresszióját, megállítottuk az ország feldarabolását, támogattuk testvéreink vágyát, hogy Oroszországhoz tartozzanak” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlamentben.

Kijelentette, „ez a legendás orosz tavasz évfordulója. (...) El akarnak minket választani és gyengíteni akarnak”, mondta a nyugati államokra Putyin.

Vlagyimir Putyin azt állította, „Ukrajna a mi területünk”, és hogy „Oroszország stratégiai nukleáris erői teljes készültségben vannak”. 

Fotók: Agerpres/EPA

Szerinte a Nyugat megpróbálja Oroszországot fegyverkezési versenybe belerángatni, hogy megismételje azt a trükköt, mint a Szovjetunióban az 1980-as években. Meglátása szerint a nyugati államok azt a „badarságot” tejesztik, hogy Oroszország készül megtámadni Európát. „A Nyugat nem érti, mi folyik Ukrajnában”, tette hozzá.

„A NATO-erők arra készülnek, hogy csapást mérjenek területünkre, és ehhez a rendelkezésükre álló leghatékonyabb erőket használják fel. Bármely ország, amely megtámadja Oroszországot, a sorsa tragikusabb lesz, mint bármi, amivel Oroszországnak szembe kell néznie” – fenyegetőzött Vlagyimir Putyin.

Kijelentette: „Nekünk is vannak olyan fegyvereink, amelyekkel a saját területükön legyőzhetnék őket. Bármilyen támadás nukleáris fegyverek bevetésével járna. Nem értik ezt? A Nyugat felsőbbrendűnek tartja magát, de az oroszellenesség elvakítja őket, és megfosztja őket az észérvektől. Oroszország nélkül nincs igazi béke a világon.”

„Szövetségeseinkkel együtt fogunk dolgozni egy új nemzetközi monetáris rendszer kiépítésén. A Nyugat lejáratja saját bankrendszerét. Oroszország fejleszti párbeszédét az ázsiai országokkal, az afrikai kontinenssel, őszinte támogatói vagyunk szuverenitásuknak. Fejlesztjük kapcsolatainkat az arab országokkal, egy olyan térséggel, amely rendkívüli dinamikus fejlődést mutat” – jelentette ki Putyin.

Az orosz elnök szerint „az erkölcsi értékeket a Nyugaton lerombolják”. Ezzel szemben az ő küldetésük az, hogy támogassák „a civilizált értékeket, amelyekkel emberek milliói rendelkeznek a világban”.

„Oroszország kész a párbeszédre az Amerikai Egyesült Államokkal (USA) a stratégiai stabilitás érdekében. Ugyanakkor az USA megpróbál vereséget okozni Oroszországnak. Az amerikai nyilatkozatok, miszerint készen állnak a stratégiai stabilitásról szóló tárgyalásokra, csak demagógia” – mondta Vlagyimir Putyin.

Feladatunk tehát a védelmi ipari olyan módon történő fejlesztése, amely növeli az ország tudományos, technológiai és ipari potenciálját, mondta. Kiemelte, a lehető legésszerűbben kell elosztanuk az erőforrásokat, és ki kell alakítaniuk „a fegyveres erők hatékony gazdaságát, hogy minden egyes védelmi kiadásokra fordított rubelért a legtöbbet kapjuk”.

Terveiről szólva közölte, céljuk a várható élettartam növelése Oroszországban, hogy a következő generáció erős legyen. „Több embernek kell részt vennie sporttevékenységekben, a sportinfrastruktúra javítására forrásokat különítünk el. Felejtsd el a piát, menj síelni!” – fogalmazott Putyin.

Az orosz államfő szerint országa gazdasága 19%-kal nőtt, és kijelentette, hogy Oroszország „Európa legnagyobb gazdasága” (ez azonban korántsem igaz, ugyanis Oroszország az 5. az európai államok gazdásági összehasonlításában).

Putyin szerint ugyanakkor Oroszország hatalmas versenyelőnnyel rendelkezik a technológia és a tudomány terén, de meg kell dupláznia a tudományos kutatásba történő beruházásait, beleértve a gyógyszeripari és az űrprogramokat is. „A gazdaság szempontjából kulcsfontosságú területeken technológiailag függetlenné kell válnunk. Ehhez kevésbé kell importra támaszkodnunk, és sokkal nagyobb mennyiségben kell termelnünk”, mutatott rá.

Beszéd utolsó részében több témát is érintett röviden a halászat finanszírozásától kezdve a digitalizáción át a mesterséges intelligenciáig. Az ország digitális szolgáltatásainak javítása érdekében nemcsak a nagyvárosokban, hanem az egész országban elérhetővé kell tenni a nagysebességű internetet, mondta, ennek érdekében több forrást különítenek el Oroszország műholdas flottájának korszerűsítésére.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?