Az amerikai szenátus megszavazta a támogatást Ukrajnának – „Zelenszkij, most nyerjétek meg a harcot!”

Az amerikai szenátus 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomagot hagyott jóvá, amely Ukrajnát is érinti. Chuck Schumer, a demokrata többség vezetője üzent Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek: „Oké, megcsináltuk. Most menjetek és nyerjétek meg a harcot!"

Az átfogó külföldi segélycsomag könnyedén átment az amerikai kongresszuson kedden késő este, több hónapos késlekedés után, megnyitva az utat az Ukrajnának szánt több milliárd dolláros új finanszírozás előtt, miközben Oroszország előrenyomul, és Kijev szűkölködik a katonai ellátásban – írja a Reuters alapján a Digi24 hírtelevízió.

A szenátus 79 „igen” szavazattal 18 „nem” ellenében hagyott jóvá négy, a képviselőház által szombaton elfogadott törvényjavaslatot, miután a képviselőház republikánus vezetői a múlt héten hirtelen irányt változtattak, és engedélyezték a szavazást a 95 milliárd dolláros, nagyrészt katonai célú, Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak, valamint az Egyesült Államok indo-csendes-óceáni partnereinek nyújtott támogatásról.

A négy törvényjavaslatot a szenátusban egyetlen csomaggá egyesítették, amelyet Joe Biden elnök kijelentette, hogy szerdán törvénybe fogja iktatni. A legnagyobb, 61 milliárd dolláros támogatást Ukrajnának hagyták jóvá. A Pentagon szerint „napokon belül" megkezdődhet a szállítás a háború sújtotta országba. A második 26 milliárd dollárt biztosít Izraelnek és humanitárius segélyt a világ konfliktuszónáiban élő civileknek, a harmadik pedig 8,12 milliárd dollárt rendel „a kommunista Kína elleni küzdelemre" az Indo-csendes-óceáni térségben. A negyedik, amelyet a képviselőház a múlt héten egészített ki, a kínaiak által ellenőrzött TikTok közösségi médiaalkalmazás esetleges betiltását, az Ukrajnában lefoglalt orosz vagyon átutalását célzó intézkedéseket és Irán elleni új szankciókat tartalmazza.Volodimir Zelenszkij az amerikai kongresszusban | Archív fotó: Agerpres

A szenátus demokrata és republikánus vezetői szerint a kongresszus előrelépést tett annak érdekében, hogy üzenetet küldjön Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és más külföldi ellenfeleiknek, hogy Washington továbbra is támogatni fogja Ukrajnát és más külföldi partnereit. „Ez a nemzetbiztonsági törvényjavaslat az egyik legfontosabb lépés, amelyet a kongresszus hosszú idő óta tett az amerikai biztonság és a nyugati demokrácia biztonságának védelme érdekében" – mondta Chuck Schumer, a demokrata többség vezetője a szavazást követő sajtótájékoztatón.

Ez a segélycsomag lehet az utolsó, amelyet Ukrajna számára jóváhagytak a novemberi választásokig, amikor a Fehér Ház, a képviselőház és a szenátus egyharmada is megüresedik. A biztonsági segítségnyújtással szembeni ellenállás nagy része mind a képviselőházban, mind a szenátusban olyan republikánusok részéről érkezett, akik szoros kapcsolatban állnak Donald Trump korábbi amerikai elnökkel, aki szkeptikusak az Ukrajnának nyújtott segítség kapcsán.

A szenátus republikánus vezetője, Mitch McConnell, aki határozottan támogatja az Ukrajnának nyújtott segélyeket, sajnálatát fejezte ki a késedelem miatt, főként a keményvonalas republikánusok ellenkezése miatt, amelyek szerint a Kijevnek nyújtott 113 milliárd dolláros támogatást nem szabad növelni, miután Oroszország 2022 februárjában megkezdte a teljes körű inváziót.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?