Ultrák ideje a lelátón és a parlamentben

Itt az újabb focibalhé. A főszereplők a „visszaeső” randalírozók hírében járó Uniți Sub Tricolor ultracsoport tagjai, az elszenvedők pedig a koszovói válogatott tagjai, a közeljövőben várhatóan zártkapus meccsre kényszerített román labdarúgók és azok a focirajongók, akik a stadionban nézték volna meg a sárga mezesek következő meccsét, meccseit.

A történet röviden a következő: kedd este Románia a koszovói válogatottat fogadta a bukaresti Nemzeti Arénában. A mintegy száz tagból álló ultracsoport a meccs 17. percben kifeszítettek két molinót: „Besszarábia az Románia”, „Koszovó az Szerbia”. Nyilvánvalóan az utóbbi miatt a koszovói játékosok jeleztek a francia játékvezetőnek, aki félbeszakította a mérkőzést, lerendelte a csapatokat a pályáról, s a találkozó csak 50 perccel később indult újra. Fontos tudni, hogy a „Koszovó az Szerbia” benner szerepel az UEFA tiltólistáján, ezzel pedig tisztában volt a mérkőzést szervező Román Labdarúgó Szövetség (FRF), de az ultrák is. Ellenőrzés ide, motozás oda, a nem kis méretű molina mégis bekerült a stadionba.

Gyorsan érdemes itt megjegyezni, hogy az UEFA a nevetségesség határáig tolta a politikai korrektség érvényesítését, ráadásul kettős mércét használ. Bár nem színházi előadásról, hanem egy focimeccsről van szó, a büntetendő rigmusok és feliratok sora egyre hosszabb. Miben is különbözik a „Koszovó az Szerbia” állítás a Koszovót el nem ismerő román, spanyol, görög, szlovák vagy ciprusi hivatalos állásponttól? De mit várjunk az UEFÁ-tól, ha a szervezet még a történelmi Magyarországot ábrázoló molinót is üldözendőnek tartja? Mindeközben a kifejezetten politikai üzenettel bíró térdelés üdvözlendő, szinte kötelező.

Túlzóak vagy sem, az UEFA szigorú szabályai közismertek, így aki az európai szövetség által szervezett tornákon indul, utólag feleslegesen csodálkozik rá a büntetésekre. Közérthetőbben: lábon lövi magát az a nemzeti szövetség, aki nem akadályozza meg ultráit abban, hogy a tiltólistán szereplő cselekedetekkel keverjék a bajt. A román ultracsoport tagjait kis túlzással név szerint ismeri a FRF. Mindannyian közelről látjuk a fejüket, amikor épp balhéznak. Most is hosszasan pásztázott rajtuk a kamera, miközben „tárgyaltak” az őket jó magaviseletre kérő rendezőkkel. Hogyan juthatnak ezek a figurák még mindig be a stadionba, molinókkal, görögtüzek gyújtásához alkalmas eszközökkel?

Íme egy tavalyi példa Magyarországról, ahol ugyancsak aktívak és leleményesek a fociultrák. „Az UEFA nagyon könnyen ad nagy büntetéseket a nemzetközi meccseken való pirotechnikázásért például. Így aztán hoztunk néhány intézkedést az elmúlt napokban. Tíz olyan szurkolónk van, akiket kitiltottunk a Ferencváros stadionjából, az idegenbeli meccsekről, illetőleg a nemzetközi kupameccsekről is". Kubatov Gábortól, a nem éppen selyemfiúkból álló ultráiról ismert Ferencváros elnökétől származik az idézet egy 2022-es európai kupameccs előtt. Folytatta is a sportvezető: „öt évet kaptak mindannyian, öt évig nem jöhetnek Fradi-meccsre, illetőleg minden okozott kárért be fogjuk őket perelni”. Mégsem olyan bonyolult dolog ez a rendteremtés, ha megvan rá az akarat.

Mifelénk a legszomorúbb vonatkozása a kedd esti történetnek, de a korábbi, valóban súlyos randalírozásoknak is, hogy a főszereplő, „a trikolór alatt egyesülő” ultracsoport politikai szárnya a parlamentben teszi ugyanazt, mint a feketébe öltözött sereg a lelátókon. George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség elnöke ezek közül érkezett, egy közülük. Miközben azt hirdeti, hogy a politikai korrektség eluralkodása ellen harcol, kiűzne az országból mindenkit, aki nem hasonszőrű vele és politikai bajtársaival. Büszke is arra, hogy az öltöny, a parlamenti mandátum sem változtatott mindig balhéra kész viselkedésén. Friss felmérések szerint akár választást is nyerhetnek a törvényhozás ultrái. Az ország határozott léptekkel halad a nagy nemzeti balhé kitörése felé.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?