Világbajnok lett a magyar kardcsapat

Tizenhat éve várunk erre a csapataranyra – mondta Szilágyi Áron, Magyarország férfi kardvívó-válogatottjának klasszisa, miután a milánói világbajnokságon az előző négy vb-n győztes dél-koreaiak legyőzésével aranyérmet nyertek a csapatverseny pénteki döntőjében.

Szilágyi Áron 17 évesen tagja volt a 2007-ben világbajnok kardválogatottnak is, most Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás oldalán nyerte meg 45-42-re a finálét.

„Én minden egyes világbajnokságon azt éreztem, hogy meg tudjuk csinálni. Volt, hogy kicsi hiányzott, egy tus, volt, hogy messze voltunk a döntőtől is, hogy megvertek minket a döntőben, hogy bronzérmesek lettünk. Az utóbbi hat évben rendre a legjobbak között végeztünk, és én biztos voltam benne, hogy előbb-utóbb ki kell jönnie a lépésnek, lesz majd olyan nap, amikor Szatyi is, Csanád is meg én is jól vívunk, és ez elég lesz. Örülök, hogy ki tudtuk várni, hogy ez összejöjjön” – nyilatkozott az MTI-nek a háromszoros olimpiai bajnok.

MTI/Illyés Tibor

A dél-koreaiaktól az elmúlt években elszenvedett vereségek után megérdemelt volt a győzelem, és hatalmas az öröm a páston és a lelátón is. Szatmári plusz négyes, Szilágyi plusz hármas, Gémesi mínusz négyes találati mutatóval fejezte be a döntőt.

A magyar kardcsapat sorozatban a hatodik vb-t zárta éremmel. Az előző ötön négyszer második, egyszer harmadik lett: 2016-ban az oroszoktól, 2017-ben (22-45), 2019-ben (44-45) és 2022-ben (37-45) a dél-koreaiaktól kapott ki a döntőben, 2018-ban pedig bronzérmet szerzett.

Legutóbb 2007-ben, Szentpéterváron lett világbajnok a magyar férfi kardválogatott: abban az együttesben is szerepelt már Szilágyi és Decsi. „Született nyolc évvel ezelőtt, egy olyan kardválogatott, amely a világ egyik legjobb csapata, ennek a része lenni fantasztikus dolog. Igyekszem én is mindig hozzátenni, amit éppen kell, elvégezni a rám rótt feladatot. Ma szerencsére nem kellett kisegíteni a fiúkat, mert fantasztikusan harcoltak” – idézte a 40 esztendős Decsit az MTI.

Az előző napokban gyengébb formát mutató Szatmári eközben megjegyezte, hogy nem volt egyszerű átlendülnie a fináléban, de végül „a legjobbkor vívtam talán a legjobban”. „Ha mindig így vívnék, minden csapatversenyt megnyernénk” – fogalmazott. Gémesi Csanád szerint most összeállt az, ami kellett a sikerhez. „Mindig akadt olyan, aki a hátára vette a csapatot, aki nehéz helyzetben beadta azokat a tusokat, amelyekre szükség volt. Ez jelentette a különbséget” – nyilatkozta.

A férfi kardozók a magyar küldöttség harmadik érmét nyerték Milánóban: előzőleg harmadikként végzett egyéniben Szilágyi Áron, illetve győzött a párbajtőröző Koch Máté.

A diadallal a magyarok nagyon nagy lépést tettek a párizsi olimpiai részvétel felé, mert eleve kijutó helyen álltak, ráadásul a vb az áprilistól áprilisig tartó egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye éppen a világbajnokság, az itt elért eredmény, illetve az azért járó pontszám – egy világkupához képest csapatban kétszeres szorzóval – mindenképpen benne lesz majd az összesítésben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?