Vívó Eb: aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta férfi kardvívócsapat 45:39-es diadalt aratott az ukránok elleni döntőben Antalyában, a vívó Európa-bajnokság hétfői versenynapján.

A magyar férfi kardvívócsapat legutóbb 2018-ban, Újvidéken, ugyanebben az összeállításban nyert Európa-bajnokságot. Szilágyi Áronéknak pénteken ráadásul nem úgy sikerült az egyéni verseny, ahogyan azt eltervezték: a legtovább Gémesi Csanád jutott, ő a negyeddöntőben búcsúzott. A csapatversenyben viszont újabb lehetőség adódott a fiúk előtt, és éltek is vele. A lengyeleket (45:32) és a franciákat (45:35) magabiztosan legyőzve meneteletek a döntőig, amelyben a spanyolokon (45:33), a németeken (45:44) és a törökökön (45:43) túljutó ukrán válogatott ellen léptek pástra.A győztes magyar csapat | Fotó: Facebook/Magyar Vívószövetség

A háromszoros olimpiai bajnok, a világranglista második helyezettje, Szilágyi Áron 5:2-re bukta az első asszót a 29 esztendős Jurij Cap ellen, és az egész nap fantasztikusan teljesítő Gémes is ugyanilyen arányú vereséget szenvedett a 2015-ben Európai Játékokon aranyérmes Andrij Jagodkával szemben, az ukránok tehát hat tus előnybe kerültek (4:10). Az egyéni világbajnok Szatmári András aztán rákapcsolt az eleinte rendkívül jól mozgó, 20 esztendős Vaszil Humen ellen, de fordítani nem tudott (13:15). Ellentétben Gémesivel, aki 20:18-ra módosította az eredményt Cap ellen. Már-már úgy tűnt, Szilágyi Áron remek asszója után sima lehet (25:21), de Jagodka nem hagyta szertefoszlani az ukránok Eb-aranyról szóló álmait: 9:4-re nyert Szatmárival szemben, csapata tehát átvette a vezetést (29:30). Gémesi korrigált Humennel szemben (35:34), majd ismét jött Szatmári, aki ezúttal stabil maradt, így Szilágyi három tus előnnyel érkezhetett a mindent eldöntő, utolsó asszóra (40:37). A magyar klasszis kiválóan vívott, beállította a 45:39-es végeredményt az Európa-bajnoki fináléban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?