Tizennégy ország képviselői vesznek részt a Stahl Katalin Emlékversenyen

A hétvégén Románia egyik legnívósabb nemzetközi tőrvívó versenyének, a Stahl Katalin Emléktornának lesz a helyszíne a Szatmárnémeti Csipler Sándor vívóterem.

Fotó: Szatmárnémeti Polgármesteri HivatalFebruár 12-én és 13-án összesen 14 ország 102 sportolója lép pástra Szatmárnémetiben az Európai Kadet-koroszályos Körverseny romániai szakaszában. 2015 óta a szervezők kezdeményezésére a szatmárnémeti női verseny Stahl Katalin Emléktornaként szerepel a versenynaptárban, ezzel is tisztelegve a szatmárnémeti női tőrvívás legendás alakja, Stahl Katalin előtt.

Stahl (leánykori nevén Jencsik) Katalin 1960-ban kezdett el vívni, első mestere pedig a szatmári vívás felvirégoztatójaként számon tartott Csipler Sándor volt. 1964-ben a szatmárnémeti Unio csapatában országos bajnokságot nyert. Ezt követően a Bukaresti Steaua színeiben sportolt. 1972-ben a bukaresti egyetem testnevelés-sport szakán szerzett diplomát. A Steaua csapatával 13-szor volt országos bajnok, és kétszer egyéni bajnoki címet szerzett. Két egyéni világbajnoki címet szerzett: először ifjúsági világbajnok volt 1965-ben, felnőttként 1975-ben. 1964 és 1980 között öt olimpián vett részt. A román női tőrvívó csapattal kétszer volt olimpiai bronzérmes (1968, 1972), kétszer világbajnoki ezüstérmes (1965, 1970) és ötször világbajnoki bronzérmes (1966, 1967, 1973, 1975, 1977).

Aktív versenyzői pályafutását követően visszaért Szatmárnémetibe, és edzőként tevékenykedett. Kitüntették a Sport Érdemes Mestere címmel, és 2006-ban Szamárnémeti díszpolgárává választotta.

Az esemény főszervezője a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a Román Vívószövetséggel, a Szatmárnémeti Városi Sportklubbal és a Szatmárnémeti Sportklubbal partnerségben. „A szatmárnémeti vívóiskola világszerte elismert, amelynek évtizedek óta komoly hagyományai vannak, és nagyszerű bajnokokat adott ennek a sportágnak. Ezzel a versennyel is támogatjuk a szatmári vívást, Szatmárnémeti pedig felkerül a rangos nemzetközi versenyek térképére. A szatmári vívásnak nem csak dicső múltja, hanem sikeres jelene és jövője is van. Biztosíthatom Önöket, hogy a következőkben is fejleszteni fogjuk ezt a sportágat, és újabb győzelmeket, valamint elismerést hozunk Szatmárnémetinek” – mondta az esemény kapcsán Kereskényi Gábor polgármester.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?