Újra versenyeztek a csíkszeredai szabadtéri gyorskorcsolyapályán

Másfél évtizedes szünet után szerveztek újra versenyt a csíkszeredai szabadtéri gyorskorcsolyapályán szombaton. A tartósan hideg időjárásnak köszönhetően megfelelő minőségű természetes jeget tudtak készíteni a viadalra, ahol csaknem 150 junior-korú versenyző állt rajthoz, de a felnőttek is korcsolyát húztak.

Utoljára 2006-ban szerveztek versenyt a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya mögötti gyorskorcsolyapályán. Az olimpiai méretű létesítmény azóta kihasználatlanul áll, hiába látták el 2007-ben a jégfagyasztáshoz szükséges csövekkel, végül nem sikerült beüzemelni a hűtőrendszert.

Az elmúlt hétvégén első alkalommal megrendezett csíkszeredai sportgálán vetette fel az ötletet Novák Károly Eduárd sportminiszter, hogy újra lehetne jeget készíteni és versenyt rendezni a legendás helyszínen. Az elgondolást tett követte, a pálya tulajdonosa, a Csíkszeredai Sportklub azonnal az ügy mellé állt és éjt-nappallá téve dolgoztak azon, hogy újra élettel teljen meg a pálya és szombatra megfelelő jég álljon rendelkezésre.

Segítettek a mínuszok

Az időjárás a szervezők mellé állt és a tartós hidegnek hála elkészült a jég, amelyet szombaton közel 150 fiatal gyorskorcsolyázó vett birtokba. Ploiești-ről, Brassóból, Kolozsvárról, Csíkkarcfalváról, Csíkszeredából is érkeztek résztvevők. A szabadtéri pálya környéke már kora reggel benépesült, szülők, barátok, csapattársak hangos biztatása töltötte be a hosszú álom után felébredő helyszínt.A szerző felvételei

A futamok szünetében sajtótájékoztató keretében számolt be az esemény hátteréről és a jövőbeni tervekről Novák Károly Eduárd sportminiszter, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter és Hodos László, a házigazda Csíkszeredai Sportklub elnöke. Jelen volt Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Lăzărescu-Tasnádi Mária, a csíkszeredai nagypályás gyorskorcsolya sport legendás alakja, egykori versenyző és edző.

Amint a sportminiszter megfogalmazta: a verseny sikere is jelzi, hogy a gyorskorcsolya sport népszerű és szükséges annak felkarolása. Hozzátette: a résztvevő gyermekek többsége soha nem versenyzett, korcsolyázott nagypályán, ugyanakkor az is jellemző a sportág körüli állapotokra, hogy korcsolya szakszövetség sem működik az országban. Novák Károly Eduárd utalt arra, hogy szeretnék a csíkszeredai létesítményt fejleszteni és a műjégpályát is fel kívánják újítani. „A Sportklubbal közösen minél előbb el szeretnénk indítani a hivatalos folyamatot, hogy ezeket a lépéseket tudjuk megtenni” – hangsúlyozta a miniszter.Hodos László, Novák Károly Eduárd, Tánczos Barna

Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub elnöke beszámolt arról, hogy nagy volt az érdeklődés a verseny iránt, amelyen csíkszeredai gyerekek is szép számmal voltak jelen. „A korcsolya a második leghonosabb sportág Csíkszeredában, ezt szeretnénk együtt a miniszter úrral továbbvinni” – tette hozzá.

„Olyan régi, nagy bajnokokat látunk ma, akik éveket, évtizedeket töltöttek ezen a pályán. Szenzációs ötlet volt a verseny és bízunk abban, hogy újra lehet építeni a gyorskorcsolyát itt Csíkszeredában. Természetesen munka kell hozzá és pénz, de a szív az megvan” – fogalmazott Tánczos Barna.

Korodi Attila kifejtette: az energiaválság hatásai miatt a létesítmények fenntartásában megnőtt a minisztérium szerepe. „A legfontosabb az, hogy jelen pillanatban a Sportklubot tudjuk támogatni az önkormányzattal. Az energiaválságból adódó helyzetben, ami rengeteg pluszköltséget jelent, fontos, hogy együtt döntsük el a bukaresti csapattal, melyik a legjobb út. A legfontosabb, hogy a létesítmények átalakuljanak és fenntarthatóak legyenek” – hangsúlyozta a városvezető.

Meghatottan nyilatkozott a versenyről Lăzărescu-Tasnádi Mária, egykori gyorskorcsolya versenyző és edző. „Ez egy csoda. Egy olyan csoda, amiről én már rég lemondtam és most itt vagyunk. Ez a fényes jégfelület bizonyítja, hogy ahol akarat van, minden meg lehet valósítani” – mondta a sportág csíki legendája.

A több kategóriában jégre lépő juniorok mellett összemérték erejüket a sportág felnőtt képviselői is, akik ma már leginkább a civil életben tevékenykednek. Az egykori versenyzők nem csupán a nosztalgia kedvéért húztak újra korcsolyát, hanem bebizonyították, hogy nem jöttek ki a gyakorlatból. A fiatalok között a ploiești-ek vitték a prímet, akik szinte mindegyik számban diadalmaskodtak. Az egyetlen hazai győzelmet Bejan Márton Andor, az ISK Csíkszereda versenyzője szállította. A felnőttek versenyét a férfiak között a kolozsvári Radu Moldovan, míg a nőknél Kristó Katalin nyerte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?