Történelmi győzelmet ért el Liu Shaolin Sándor

Liu Shaolin Sándor 500 méteren aranyérmet nyert, öccse, Shaoang pedig 1500-on ezüst-, 500-on bronzérmet szerzett a szöuli rövid pályás gyorskorcsolya világbajnokság szombati versenynapján.

Az idősebbik Liu ezzel pályafutása s egyben a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás történetének is az első felnőtt-vb-aranyát szerezte. A 18. születésnapját vasárnap ünneplő Shaoang, az 500 méter juniorvilágcsúcs-tartója, felnőttkarrierjének első két medáliáját nyerte.

A fivérek előbb a nap első fináléjában, a leghosszabb egyéni táv hét versenyzőt felvonultató döntőjében voltak érdekeltek. Shaoang taktikus versenyzéssel és jó hajrával szerezte meg itt a második helyért járó ezüstöt, míg bátyja ebben a futamban ötödik lett. A legrövidebb egyéni táv elődöntőjében nagyszerűen működtek együtt a testvérek, akik egymást is segítve kerültek be a négyfős fináléba.

Az 500-as döntőben egy dél-koreai és egy kínai riválissal kellett megküzdeniük a Liu fivéreknek, akik közül ezúttal Sándor volt az erőszakosabb és a gyorsabb, s két tökéletesen időzített és kivitelezett előzésnek köszönhetően győzött. Shaoang remekül tartotta maga mögött a hazai közönség által buzdított riválisát, ugyanakkor a kínait a célba érkezésig már nem tudta megelőzni.

Ami a többi magyart illeti: Knoch Viktor 500-on helyezetlenül zárt, 1500-on pedig 20. lett, míg a nőknél Bácskai Sára Luca 500-on 15., 1500-on 17., Jászapáti Petra pedig a rövidebb távon 18., a hosszabbikon 22. lett. A magyar férfiváltó a két Liuval, illetve Knoch Viktorral és Burján Csabával kiegészülve még szombaton versenyez a fináléba kerülésért.

Vasárnap mindkét nemnél 1000 méteren küzdenek az érmekért a korcsolyázók, majd a férfi és női egyéni szuperdöntőkre, illetve a váltók fináléira kerül sor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?