Újabb fordulat az olimpiai bronzérem ügyében: Jordan Chilesnak bizonyítéka van rá, hogy jogtalanul került a díj a román tornásznőhöz

Jordan Chiles a svájci legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy megtámadja a CAS döntését, amely szerint Ana Maria Bărbosut illeti az eredetileg neki ítélt olimpiai bronzérem.

Jordan Chiles amerikai tornász ügyvédjei hétfőn fellebbezést nyújtottak be a svájci legfelsőbb bírósághoz, hogy megtámadják a párizsi olimpián eredetileg neki ítélt bronzérem visszavonását. A 23 éves Chiles eredetileg harmadik lett talajon, miután pontozását módosították, és ezzel megelőzte a román Ana Maria Bărbosut.

A román csapat megtámadta a döntést a Sportdöntőbíróságnál (CAS), és nyert, azzal az indokkal, hogy Chiles négy másodperccel késve kérte a pontszámának újraértékelését. Ennek következtében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a bronzérmet Bărbosunak ítélte oda.

Jordan Chiles ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek a svájci legfelsőbb bírósághoz, arra hivatkozva, hogy videóbizonyítékkal rendelkeznek arról, hogy az amerikai tornásznő időben benyújtotta a kérelmét. Emellett „súlyos összeférhetetlenséget” kifogásoltak Bărbosu javára, azt állítva, hogy az ügyet tárgyaló zsűri vezetője több éven át Romániának dolgozott tanácsadóként. „E tagadhatatlan problémák fényében Chiles arra kéri a Törvényszéket, hogy állítsa vissza jogosan kapott pontszámát” – közölték ügyvédei.

Forrás: Jordan Chiles Facebook-oldala

Chiles fellebbezését támogatja az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága – mondta a tornász ügyvédje, aki „igazságtalannak” nevezte az érem visszavonását. „A szívfájdalmat tetézi, hogy az azonnali rasszista támadások a közösségi médiában hamisak és rendkívül bántóak. Szívemet-lelkemet beleadtam ebbe a sportba, és nagyon büszke vagyok arra, hogy képviselhetem a kultúrámat és az országomat” – írta a közösségi médiában Jordan Chiles.

A tornász nemrégiben egy Forbes-rendezvényre meghívva vallott csalódottságáról. „Úgy éreztem, mintha mindent elvettek volna tőlem” – fogalmazott. „Úgy éreztem magam, mintha visszatértem volna 2018-ba (utalva arra, hogy akkori edzője erőszakosan viselkedett vele), amikor elvesztettem a sport iránti szeretetemet. Újra elvesztettem.”

A svájci legfelsőbb bíróság döntése a következő négy-hat hónapban várható - írja a Reuters.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?