U21-es foci Eb: hengerelt Anglia és Spanyolország, összejött az álomdöntő

Anglia és Spanyolország korosztályos válogatottja jutott be az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság szombati döntőjébe: míg az angolok 3–0-s, kiütéses győzelmet arattak Izrael felett, addig a spanyolok még ennél is simábban, 5-1-re verték meg Ukrajnát.

Nem tudta lerontani a hibátlanul, kapott gól nélkül menetelő Anglia mérlegét Izrael válogatottja az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság első elődöntőjében. A háromoroszlánosok már a 17. percben megszerezhették volna a vezetést, de a Nottingham Forest játékosa, Morgan Gibbs-White mellé lőtte a büntetőt. A 23 éves középpályás még a félidő hajrájában javította hibáját, Cole Palmer beívelése után két védő között felugorva fejelt az izraeliek kapujába.

Hosszú videobírózás után a második félidőben kettőre növelték előnyüket az angolok. Miután a VAR megállapította, hogy Emile Smith Rowe nem volt lesen, mielőtt jobbról gólpasszt adott a hosszún érkező Palmernek, már fél lábbal a döntőben érezhették magukat a piros mezesek.

A pontot az i-re a rendes játékidő utolsó percében az Aston Villa támadója, Cameron Archer tette fel, aki a második gólpasszát jegyző Palmer átadása után hatalmas erővel vágta a labdát a kapuba 12 méterről, majd ezt követően – nevéhez híven – egy íjászt imitáló mozdulattal ünnepelt.

A grúz-román rendezésű U21-es Eb utolsó romániai mérkőzését a fővárosi Steaua stadionban rendezték, ahol a második elődöntőben Spanyolország és a franciákat búcsúztató Ukrajna csapott össze. A két csapat két héttel korábban egy gólzáporos, 2-2-es döntetlent játszott ugyanott, tehát ismerték egymást, nem pazarolták az időt egymás „kóstolgatására”.

Az első összecsapáshoz hasonlóan az ukránok szerezték meg a vezetést, a 13. percben a torna egyik legjobbja, a Chelseát erősítő Mihajlo Mudrik kapott remek hosszú labdát a bal oldalon, a tizenhatoson belülre lépve az alapvonal felé kicselezte a védőjét, és befelé passzolt. A labdára Artem Bondarenko érkezett üresen, és bevette Arnau Tenas kapuját.

Senki se sejtette még ekkor, hogy milyen sima lesz a meccs …a spanyoloknak. A Furia Roja négy perccel később egyenlített Abel Ruiz révén, majd a félidő közepén a vezetést is átvették a spanyolok, Oihan Sancet szerzett gólt.

A második félidő első akciójából majdnem gólt lőttek az ukránok, de a sikertelen támadás „megbosszulta magát”, az 54. percben kétgólos hátrányba kerültek. Ruiz rabonás passzal tette vissza a labdát a tizenhatoson belülről kifelé, s mivel két ukrán védő sem volt biztos a dolgában, Antonio Blanco a kapuba talált. Aimar Oroz is feltette magát az eredményjelzőre, az Osasuna játékosa nem sokkal becserélése után, a tizenhatos sarkáról eleresztett lövéssel szerezte meg a negyedik spanyol gólt.

A cseresznyét a tortára a Manchester City fiatalja, Sergio Gómez tette fel, aki a tizenhatos jobb oldaláról tekert a hosszúba és ezzel beállította az 5–1-es végeredményt.

U21-es Európa-bajnokság, elődöntők

  • Spanyolország–Ukrajna 5–1 (A. Ruiz 17., Sancet 24., Blanco 54., Oroz 68., S. Gómez 78., ill. Bondarenko 13.)
  • Izrael–Anglia 0–3 (Gibbs-White 42., C. Palmer 63., Archer 90.)

Döntő

  • Spanyolország–Anglia (szombat, 198.00, M4 Sport, TVR)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?