banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Tizenkét év után új elnöke lesz a NOB-nak, heten pályáznak Thomas Bach tisztésége

Heten pályáznak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöki tisztségére a jövő évben rendezendő választások alkalmával. A tisztújítás majdani győztese a sportszervezet történetének tízedik vezetője lesz.

A 70 esztendős német Thomas Bach tizenkét év után, 2025-ben köszön le a tisztségről. Őt 2013-ban választották meg elnöknek, azt a Jacques Rogge-ot váltotta a tisztségben, aki előtte szintén tizenkét éven át irányította a sportszervezetet.

Nem volt sok vezetője a NOB-nak, 1894-ben Demetrius Vikelas, majd 1896-ban a híres Pierre de Coubertin irányította. Azt követően sorrendben Henri de Baillet-Latour, J. Sigfrid Edström, Avery Brundage, Lord Killanin és Juan Antonio Samaranch töltötték be a tisztséget.

Bach jövőre leköszön a NOB elnöki tisztségéről | Fotó: IOC/Greg Martin

Utóbbi fia, ifjabb Juan Antonio Samaranch jelölteti most magát, de pályázik az elnöki tisztségre a brit Sebastian Coe. A szeptember 29-én 68. életévét betöltő korábbi olimpiai bajnok jelenleg az atlétikai világszövetség elnöke, de ő volt a 2012-es londoni ötkarikás játékok szervezőbizottságának az elnöke is. Pályázik még a tisztségre a francia David Lappartient, a nemzetközi kerékpárszövetség elnöke. Ő amúgy az egyik legfiatalabb jelölt, hiszen mindössze 51 éves.

Nála csak a volt zimbabwei úszó, Kristy Coventry fiatalabb 41 évesként. Megválasztása esetén ő lenne az első női vezetője a NOB-ban.

Az AFP beszámolója alapján a jelöltek közül Samaranch idén lesz 65 éves, Feiszal al Husszein jordán herceg 61 éves lesz, míg a nemzetköz síszövetség elnöke, a svéd Johan Eliash 62, a tornaszövetség elnöke, a japán Watanabe Morinari pedig 65 éves. A kornak azért van jelentősége, mert mint arra a Reuters rámutatott, a szabályzat szerint a NOB-tagoknak 70 éves korukban le kell mondaniuk, amennyiben nem kapnak négy év hosszabbítást.

Az elnöki mandátum nyolc évre szól, de legtöbb négy évvel meghosszabbítható. Fontos ugyanakkor, hogy a vezetőnek mindenképp NOB-tagnak kell lennie. Ugyanúgy szabály, hogy a jelöltek nem hasonlítgathatják össze magukat egymással és nem szállhatnak vitába egymással nyilvánosan. Programjukat jövő év januárban mutatják be – zárt ajtók mögött –, a tisztújítás pedig márciusban lesz, Görögországban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?