Rekorder játékvezető is belekeveredett a pirotechnikai botrányba

Sebastian Colțescu is belekeveredett a Rapid-szurkolók rendőrségi ügyébe, miután egy lehallgatott telefonbeszélgetés átirata szerint belegyezését adta a klub elnökének, Daniel Niculaénak, hogy az ultrák pirotechnikai eszközöket használjanak a bajnoki meccsen.

A telefonbeszélgetés átiratát a DigiSport hozta nyilvánosságra, abban az egykori válogatott labdarúgó, a Rapid élvonalbeli futballklubjának elnöke, Daniel Niculae beszélget a március 15-én vizsgálati fogságba helyezett Liviu Ungureannal, vagy közismert becenevén Bocciuval. Ő a Rapid ultráinak a vezére, akit bűnszervezet létrehozásával gyanúsítanak, Niculae – aki szabadlábon védekezhett – pedig a nyomozóhatóságok szerint segíthette az ultrákat abban, hogy a tiltott pirotechnikai eszközöket megvásárolják, becsempésszék és használják a stadionban.

Sebastian Colțescu | Fotó: frf.ro/archív felvétel

A lehallgatott beszélgetések alapján közvetlen, baráti volt a viszony a klubvezető és Bocciu között, részletesen egyeztettek egyes meccsek kapcsán. Köztük az FCSB elleni örökrangadó előtt is. Ez az a találkozó, amelyre Colțescu videóbíróként (VAR) volt kirendelve, és Niculae azt állítja, hogy zöld jelzést adott a szurkolóknak a „tűzitájékra”. „Felvállalja a bíró. Beszéltem Colțescuval is, aki azt mondta, hogy használjatok, amit akartok” – olvasható az átiratban. A felvételt a meccs napján, március 9-én rögzítették.

Azt persze még nem tudni, hogy Niculae valóban beszélt-e Colțescuval és ha igen, mikor és pontosan miről, hiszen a lehallgatott társalgásban sehol sem mondják ki egyértelműen, hogy a meccsen használt pirotechnikai eszközökről van szó. A szabályzat tiltja, hogy a sípmesterek kapcsolatba lépjenek a csapatok hivatalos képviselőivel. Amennyiben azok keresték volna meg, akkor azt kötelessége lett volna jelenteni, különben akár kizárással is büntethetik.

Erről Marius Avram, volt bíró beszélt az Iamsport.ro-nak, de abban azt is hangsúlyozta, hogy minden, ami a meccsek előtt történik a stadionban, az a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) és a csendőrség hatáskörébe tartozik, a játékvezető indokolt esetben késleltetheti a rajtot vagy félbeszakítja a már megkezdett meccset a szurkolók rendbontása nyomán, de nem az ő hatásköre bármit is megtiltani vagy engedélyezni a lelátókon ülőknek. „Egyelőre nincs semmilyen bizonyíték, hogy órákkal a meccs előtt beszéltek volna” – hangsúlyozta Avram, hozzátéve, hogy az előfordulhatott, hogy összefutottak a stadionban és ott Niculae említette neki a petárdákat, de Colțescu válasza úgy is értelmezhető, hogy nem tartozik rá, hogy mit csinálnak a szurkolók a meccs előtt.

A SuperLiga alapszakaszában rendezett és a Rapid által 4-0-ra megnyert örökrangadón amúgy használtak pirotechnikai eszközöket, de igazából a tiltás ellenére szinte minden meccsen használnak. Így van ez évek óta, most először indult komoly rendőrségi eljárás ennek kapcsán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?