Botrány az érvénytelenített gól miatt – bűnbakot talált a bírói testület

A VAR-szolgáltató munkatársát kiáltották ki bűnbaknak az FCSB–Konstancai Farul bajnoki meccsen érvénytelenített találat miatt.

A hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 24. fordulójában rendezett hétfő esti mérkőzésen, ahogyan korábban írtuk, Louis Munteanu szerzett gólt a Farulnak az 57. percben, az FCSB 1-0-s vezetésekor. Horațiu Feșnic játékvezető előbb megadta a találatot, de a videóbíró felülírta a döntést, véget nem érőnek tűnő, hét percnyi elemzés után les miatt érvénytelenítették a gólt.

Illusztráció | Fotó: frf.ro/archív felvétel

A tengerpartiakat edző Gheorghe Hagi már ekkor csóválta a fejét, hiszen szabad szemmel szabályosnak tűnt a találat. De még a videofelvételek visszajátszása is azt mutatta, hogy Munteanu Dawa, a fővárosiak utolsó védője mögött volt.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) keddi közleménye alapján a játékvezetők országos testülete (CCA) a videbíró-rendszer (VAR) szolgáltatójától kért magyarázatot a téves ítéletre. Az tájékoztatásában a visszajátszásért felelős munkatársát kiáltotta ki felelősnek a hibáért. Az írták, hogy nem szabályosan rajzolta fel a lesvonalat, ami így a gól érvénytelenítéséhez vezetett. Megjegyezték azt is, hogy az elemzés azért tartott szokatlanul sokat, mert meg kellett állapítani a rúgás pontos pillanatát, ami függ a videókamerák összehangolásától, ugyanakkor háromszor is ellenőrizték, és minden egyes alkalomkor ugyanarra a hibás következtetésre jutott a rendszer. „Hibájáért a felvételért felelős operatőr büntetést kapott, és meghatározatlan időre nem küldik mérkőzésekre” – olvasható a közleményben.

Csakhogy a SuperLiga médiajogainak birtokosa, az eAD azt állítja, hogy az FRF nem egyeztetett a műszaki vagy működtetési hibák elemzéséért felelős VAR-csoporttal a közlemény megfogalmazása előtt. Állásfoglalásuk alapján még vizsgálják a történteket, ezért nem kellene elhamarkodott döntéseket levonni. „Ha valóban a VAR-operatőr a felelős, akkor meghozzuk a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ilyen eset többet ne ismétlődhessen meg. De túl korai még megnevezni a felelőst, tekintettel arra, hogy a VAR-szobában több személy vizsgálja a helyzeteket” – idézte a szolgáltató közleményét a Gsp.ro. A sportlapnak név nélkül nyilatkozó szakember különben szemfényvesztésnek tartja a CCA közleményét, mert a protokoll alapján mindenért, ami a VAR-szobának történik, azért a VAR-bíró a felelős. A mérkőzésen különben Andrei Chivulete volt a VAR-bíró, Adrian Vornicu pedig az asszisztense.

Amúgy a meccs során voltak más vitatott döntések is, mindez viszont már nem változtat az eredményen: az FCSB–Farul 1-1-el ért véget, aminek következtében az FCSB 51 ponttal áll az alapszakasz összetettjének élén, míg a Farul 37 ponttal az ötödik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?