Partiumi Labdarúgó Akadémia: a tervezési szakasznál tartanak, de a szakmai munka már megkezdődött

Egyelőre a tervezési szakaszban áll a Szatmárnémetibe megálmodott Partiumi Labdarúgó Akadémia építése, azonban a szakmai munka már megkezdődött, mondta el a Maszol érdeklődésére Kereskényi Gábor, a város polgármestere. A magyar kormány támogatásával megépülő futballiskola szakmai vezetője már megkezdte az edzők és a korosztályos játékosok felmérését.

Mintegy két évvel ezelőtt látott napvilágot annak a híre, hogy a felvidéki Dunaszerdahely, Révkomárom és Rimaszombat, a délvidéki Lendva és Eszék, a vajdasági Topolya, a kárpátaljai Munkács és a székelyföldi Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda után a tizedik labdarúgó akadémiát Szatmárnémetiben építteti fel a magyar kormány. Az eredeti tervek szerint a komplexumnak idén nyáron el kellett volna készülnie, de egyelőre csak a tervezésnél tartanak.

A Partiumi Labdarúgó Akadémia megépítésének ötlete akkor vetődött fel először hivatalos berkekben, amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2016-ban Szatmárnémetiben járt, és támogatásáról biztosította a helyi közösséget– elevenítette fel a Maszol kérdésére Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere. Szerinte a régióban rengeteg tehetséges labdarúgó volt a sporttörténet során, akiket megismerhettek a sportbarátok, és jelenleg is sok olyan fiatal van, aki szervezett keretek között sokkal hatékonyabban kamatoztathatja tehetségét.A Székelyföldi Labdarúgó Akadémia neveltjei | Fotó: pfla.hu

„Hiszünk abban, hogy a rendszeres testmozgást és a sportszerető életmódot támogatnunk, népszerűsítenünk kell, és ez a kérésünk – úgy tűnik – halló fülekre talált a magyar kormányzat részéről” – mondta Kereskényi Gábor, aki emlékeztetett: megvan már az a nyolchektáros telek, melyen megvalósul a beruházás. A futballakadémia projektje azonban jelenleg is a tervezés szakaszában tart. A polgármester elmondása szerint teljesen más egy zöldmezős beruházást – mint amilyen a szatmárnémeti is – megálmodni, megtervezni és megvalósítani, mintha egy már létező komplexumot kellene átalakítani.

A futballakadémia esetében több variáció, elgondolás is létezett, hogy minél hasznosabban használják ki a rendelkezésre álló területet, amelyen több műfüves és füves, lelátókkal és villanyvilágítással ellátott futballpályát kell megépíteni – hangsúlyozta a polgármester. Szerinte az egyik legfontosabb építmény lesz az a kollégiummal ellátott épületkomplexum is, amelyben az akadémia növendékei „pallérozódhatnak”.

„Ez egy modern központ lesz, tanulmányoztam jómagam is, hiszen szívemen viselem ennek a beruházásnak a sorsát. Megnéztük a felcsúti Puskás Akadémia székhelyét, és próbáljuk leszűrni azokat a pozitívumokat, amiket nekünk implementálnunk kell itt, Szatmárnémetiben. Megnéztük azt is, hogyan működik a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia Csíkszeredában, úgyhogy nagyon fontos, hogy a Partiumban is legyen egy ilyen központ” – fogalmazott Kereskényi Gábor.

A szakmai munka már Szatmárnémetiben is elkezdődött, hiszen van egy korábban Magyarországon is tevékenykedő koordinátor, Purguly Árpád, aki jelenleg a székelyföldi akadémia alkalmazásában áll. A szakember Szatmár megyében elkezdte feltérképezni, hogy kik azok az edzők, akiket bevonhat a munkába, illetve hogy melyek legyenek azok a korosztályok, amelyekkel akár már a következő, 2021–2022-es bajnokságban rajthoz lehetne állni – magyarázta a polgármester. Kereskényi szerint ugyanis „nem akkor kell az akadémia működésének elkezdődnie, amikor a falak készen vannak, hanem ennek kell egy nevet, státust szerezni, és nagyon fontos az, hogy a szakmai munka már most elkezdődjön”.

Mindamellett, hogy lassan megkezdődik a futballakadémia építése, az anyaországból érkező támogatásoknak van egy szimbolikus üzenete is Kereskényi Gábor szerint: „Szatmár megye és Szatmárnémeti is az anyaország látókörébe került, nem csak egy tranzit megye, immár nem csak Székelyföldre koncentrálnak a fejlesztések területén, bár így is nagyon nagy az egyenlőtlenség. Mi is itt vagyunk, és legalább annyira közösségmegtartó erejük van az ilyen jellegű beruházásoknak.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Szatmárnémeti polgármestere kiemelte: 2010 óta érezhető, hogy változás történt a Magyarország határain kívüli magyar közösségek támogatáspolitikáját tekintve. „Elég, ha csak az oktatási intézményeink felújítására gondolok, a Kölcsey, a református gimnázium, a Hám János római katolikus gimnázium felújítása a magyar kormány támogatásával újultak meg. Közösségépítő rendezvényeinket, például a Partiumi Magyar Napokat támogatják, a szatmári termékek népszerűsítése és a falugazdász hálózat fenntartása, az óvoda- és bölcsődeépítési program mind olyan kezdeményezések, amelyek fontosak számunkra, és hozzájárultak az itt élők mindennapjainak jobbá tételéhez” – sorolta az elöljáró.

Szerinte van ugyan egy nagyon szűk román réteg, amelyik folyamatosan „apprehendál” emiatt, de akárkit, aki beruház egy közösség mindennapjaiba, életének jobbá tételébe, azt Szatmárnémetiben szívesen látják, jöhet az bárhonnan.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?