Olyan ország költi a legtöbb pénzt Katarban, amely ki sem jutott a világbajnokságra

A kínai vállalatok közel 1,4 milliárd dollár értékben kötöttek szponzori szerződéseket a FIFA-val.

Vasárnap, a házigazda Ecuador elleni mérkőzésével elrajtol a történelem legdrágább sporteseménye, a katari futball-világbajnokság. A négy évvel korábbi, oroszországi vb több mint 14 milliárd dollárba került, a mostani költsége viszont már meghaladta a 200 milliárdot, és még el sem kezdődött.Fotó: Agerpres/EPA

A tornára 1,2 millió szurkolót várnak a szervezők, és azt remélik, a rendezés legalább 17 milliárd dollárral élénkíti a helyi gazdaságot. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) előrejelzései szerint – a 2018-as francia–horvát döntőt követő 3,75 milliárd emberrel szemben – ezúttal 5 milliárdan nézik majd a december 18-i finálét.

A londoni székhelyű Global Data közzétett adatai szerint a szponzorok közül a kínai vállalatok költötték a legtöbbet Katarban, ami azért érdekes, mert Kína válogatottja nem jutott ki a világbajnokságra, és eddig is csupán egyszer, 2002-ben szerepelt vb-n. A kínai cégek összesen 1,395 milliárd dollárral támogatták a mostani világbajnokságot, ezzel megelőzték katari és amerikai társaikat, írja a vg.hu. 

A legnagyobb szponzor, a pekingi székhelyű Wanda Group eddig 850 millió dollárt ölt a projektbe, és ez az összeg a jövőben csak nőni fog, miután a közvetítési jogok megszerzésével 2030-ig elkötelezte magát minden FIFA-rendezvény mellett. Wandán kívül még kiemelkedik az okostelefon-gyártó Vivo 450 millió dolláros szponzorációs szerződése, miközben a tej- és fagylalttermékek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó Mengniu 60, az elektronikus készülékek eladására specializálódott Hisense pedig 35 millió dolláros szerződést kötött a FIFA-val.

Az egyesült államokbeli cégek mostanáig 1,1 milliárd dollárral támogatták a vb-rendezést. Az igazi amerikai nagyágyúk, a Coca-Cola, a Budweiser, a McDonald’s és a Visa visszafogottsága a közelgő eseménnyel kapcsolatban érthető, hiszen amióta 2010-ben odaítélték Katarnak a rendezési jogot, azóta a nemzetközi sajtóban folyamatosan támadják melegellenes intézkedései és a vendégmunkásokkal való bánásmódja miatt. A kínai szponzorok eközben végig hallgattak, egyszer sem emelték fel hangjukat a vb közvetlen előkészülete során elhunyt több ezer külföldi dolgozó miatt.

Ez okból kifolyólag hasonlóan óvatos a hivatalos meccslabdát biztosító német Adidas is, amely egy 800 millió dolláros megegyezés értelmében 2030-ig látja el termékeivel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget. Szakértők szerint az európai és amerikai vállalatok nem szívesen adják a nevüket a katari vb-hez, ám az üzleti érdekeik felülírják ezt, mert közben mégsem tehetik meg, hogy a versenytársuk lépjen a helyükbe a világ legdrágább, legnézettebb sporteseményén. 

Kapcsolódók

Kimaradt?