Katar 2022: elgáncsolták saját magukat a trikolórok

Fotó: AgerpresEgy mezőnyfölényben, de fejetlenül lejátszott mérkőzés után csak gólnélküli döntetlent ért el a román labdarúgó-válogatott Izland ellen csütörtök este Bukarestben, és ezzel jelentősen eltávolodott a jövő évi katari világbajnokság pótselejtezős helyétől.

A trikolórok akkor csíphetik el a playoffot jelentő 2. helyet, ha a vasárnapi utolsó fordulóban nyerni tudnak Vaduzban, és az izlandiak pedig nem kapnak ki Észak-Macedóniában.

Továbbjutás egy sörért?

„Romániának nagyon sok gólszerzési lehetősége volt, megszerezhette volna a 3 pontot, de ugyanúgy nekünk is voltak esélyeink. Nagyon sajnállak titeket, mert tudom, hogy nagyobb szükségetek lett volna a 3 pontra, mint nekünk. De mivel ilyen barátságosak vagytok, megpróbálunk segíteni rajtatok. Vasárnap elérünk egy pozitív eredményt (győzelem, döntetlen – szerk. megj.) Észak-Macedóniában, majd visszajövök ide és fizettek egy sört” – mondta a mérkőzés után Arnar Vidarsson,az izlandiak szövetségi kapitánya.

Hogy jutottunk el oda, hogy a román válogatott az izlandiak jóindulatától függ?

A J-csoport utolsó előtti játéknapjának első mérkőzésén Örményország hazai pályán fogadta Észak-Macedóniát. A két 12 pontos válogatott összecsapásának tétje az volt, hogy a győztes még reménykedhet abban, hogy Bukarestben a román nemzeti tizenegy nem tudja megszerezni a 3 pontot Izland ellen. A jereváni mérkőzésen a vendégeknek jött ki jobban a lépés, Blagoja Milevszki csapata az első félidőben két, a másodikban pedig három gólt is berámolt David Jurcsenko kapujába, és 5-0-ra megnyerte az összecsapást. Ezzel a győzelemmel az északmacedónok 15-re növelték pontjaik számát, és megelőzték a 13 pontos románokat.

Akiknek még hátra volt az izlandiak elleni mérkőzés, Mirel Rădoi tanítványai egy győzelemmel visszaelőzhették volna Észak-Macedóniát.

A trikolórok – az izlandi kontráktól tartva – eléggé óvatosan kezdték a zárt kapus vadiúj Steaua stadionban megrendezett mérkőzést, bár mezőnyfölényben játszottak, akcióik veszélytelenek voltak az izlandi kapura. Nem így a vendégek, akik megszerezhették volna a vezetést, ha Ingi Bjarnasson 6 méterről nem lő fölé.

Nicolae Stanciu lövésében nincs kakaó, Cristian Tănase lökete pedig irányt változtat Toșcán és fölé megy. Ianis Hagi lövése sem okoz különösebb gondot Elías Rafn Ólafssonnak. A csatárok sem tudnak többet kihozni abból a kevés labdából, ami eljut hozzájuk, ezért a percek vészesen telnek, és az eredmény továbbra is 0-0. Így mennek szünetre a csapatok, a trikolórok 66 százalékos labdabirtoklási fölényben voltak, de a négy kapura tartó lövés közül egyik se volt igazán veszélyes.

Mirel Rădoi gondterhelten ballagott le szünetre, de az öltözőben sem tudta felrázni csapatát, akik ugyanolyan fejetlenül játszottak, mint az első félidőben. A felbátorodott izlandiak eközben két veszélyes ellentámadást is vezettek, amelyeket, ha gólra tudnak váltani, akkor meg nagyobb lett volna a súly Rădoi vállán.

A percek vészesen telnek, és a trikolórok kapkodása egyre nyilvánvalóbb. A meccs hajrájában Hagi lövése a kapufát találja el, így marad a 0-0, és a románok sorsa vasárnap épp azoknak az izlandiaknak a kezében lesz, akiket csütörtökön nem tudtak legyúrni.

Hiszen mint írtuk, az utolsó előtti játéknap végén a csoportelsőként magabiztosan kijutó Németország mögött jelenleg a 2., pótselejtezőt helyet Észak-Macedónia foglalja el. A románok hátránya 1 pont, de a Liechtenstein elleni győzelem csak akkor számít, ha – ”egy sörért” - Arnar Vidarsson csapata nem kap ki Szkopjéban.

Katar 2022, J-csoport, 9. forduló

  • Örményország-Észak-Macedónia 0-5
  • Románia-Izland 0-0
  • Németország-Liechteinstein 9-0

A 10. forduló mérkőzései

  • Liechtenstein - Románia (vasárnap, 19 óra)
  • Észak-Macedónia-Izland (vasárnap, 19 óra)
  • Örményország-Németország (vasárnap, 19 óra)
    Meccs Győz. Dönt. Ver. Gólarány Pont
1. Németország 9 8 0 1 32-3 24
2. Észak-Macedónia 9 4 3 2 20-10 15
3. Románia 9 4 2 3 11-8 14
4. Örményország 9 3 3 3 8-16 12
5. Izland 9 2 3 4 11-15 9
6. Liechtenstein 9 0 1 8 2-32 1

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?