Örményország legyőzésével a pótselejtező küszöbén áll a román válogatott

Minimális, de rendkívül fontos győzelmet aratott a román válogatott a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság hétfő esti selejtezőmérkőzésén, Bukarestben Örményország ellen, ezzel ugyanis karnyújtásnyira áll a pótselejtezőt érő második helytől. Németország már bebiztosította csoportgyőzelmét, egyúttal részvételét a jövő évi vb-n.

Az újjáépített Ghencea-stadionban rendezték román és az örmény válogatott közti „életre-halálra” vívott meccset: a tét óriási volt, hiszen a győztesnek jó esélye nyílt a második hely megszerzésére a csoportban, ami, ha nem is egyenes ágon való továbbjutást ér, de a pótselejtezőre jogosít fel.

Ennek tudatában a hazai csapat tőle régóta látott harcias szellemben lépett pályára, s már az ellenfél térfelén letámadta a vendég együttest. Főleg Stanciu „élt” a pályán, de az ifjabb Hagi, Cicâldău, valamint Mitriță és Bancu is beleadott apait-anyait. A rámenősségnek közel félóra elteltével lett meg az eredménye, amikor is Stanciu és Marin végzett el „kis” szögletet, utóbbi beadását pedig a kapu torkában őrizet nélkül hagyott Mitriță fejjel értékesítette – a mezőny legalacsonyabb játékosa, a mindössze 165 cm magas középpályás jókor volt jó helyen.Alex Mitriță (20) fejese döntött | Fotó: Agerpres

A folytatásban is próbált nyomást gyakorolni ellenfelére a román csapat, de az örmény együttes nagyon kellemetlen ellenfélnek bizonyult – nem véletlen, hogy a márciusi „odavágón” fordulatos meccsen nyert a földrajzilag Ázsiához tartozó ország válogatottja. A vendégek foggal-körömmel védekeztek, amikor pedig labdát szereztek, megpróbálták megjátszani legismertebb játékosukat, Mhkitaryant, aki két kecsegtető helyzetben is elvétette az átvételt, pedig ha jobban koncentrál, ki tudja…

A vártánál színvonalasabb mérkőzésen a lefújásig volt izgalom, de végül a románok lélegezhettek fel: visszavágtak az örményeknek, győzelmükkel pedig a csoport második helyére léptek, és jó eséllyel meg is őrzik azt, hiszen a hátralévő két meccsen Izlanddal (hazai pályán) és Liechtensteinnel játszanak, miközben a két fő rivális Örményország és Észak-Macedónia egymással is megmérkőznek. A csoportgyőzelmet hétfő este bebiztosította Németország a Skopjéban aratott fölényes győzelemmel (a Nationalelfnek volt, mit törlesztenie, hiszen a macedónok legutóbb Németországban győzték le általános meglepetésre az akkor még Joachim Löw által irányított németeket).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A bukaresti meccset követő sajtótájékoztató Mirel Rădoi, a román válogatott szövetségi kapitánya bejelentette, hogy novemberben lejár a szerződése, és ha a csapat el is jut a pótselejtezősre, arra már nem ő fogja felkészíteni az együttest, hanem a szövetségnek új edzőt kell keresnie. Döntése megmásíthatatlan – tette hozzá.

2022-es vb európai selejtezői, J-csoport:
Románia–Örményország 1–0, gólszerző: Mitriță (26.)
Izland–Liechtenstein 4–0, gólszerzők: Thórdarson (19.), A. Gudmundsson (35. és 79., mindkettőt 11-esből), A. Gudjohnsen (89.)
Észak-Macedónia–Németország 0–4, gólszerzők: Havertz (50.), Werner (70. és 73.), Musiala (83.)

    Meccs Győz. Dönt. Ver. Gólarány Pont
1. Németország 8 7 0 1 23-3 21
2. Románia 8 4 1 3 11-8 13
3. Észak-Macedónia 8 3 3 2 15-10 12
4. Örményország 8 3 3 2 8-11 12
5. Izland 8 2 2 4 11-15 8
6. Liechtenstein 8 0 1 7 2-23 1

November 11-én: Örményország–Észak-Macedónia, Románia–Izland, Németország–Liechtenstein.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?