Katar 2022: összegyűjtöttünk egy kis „útravalót” a következő négy hétre

Fotó: AgerpresVasárnap kora este, 18 órakor a Katar–Ecuador mérkőzéssel megkezdődik 22. labdarúgó-világbajnokság Katarban. Az alábbi összeállításunkban összegyűjtöttünk egy kis „útravalót” a következő  négy hétre. 

Amikor 2010. december 2-án a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságának 22 tagja a 2022-es világbajnokság rendezési jogát Katarnak ítélte, a „civilizált focivilágban” sokan felhördültek. Az ország mérete, zárt iszlám kultúrája, a focikultúra majdnem teljes hiánya, a hőség mind mind olyan tényezők voltak, amelyek a Perzsa-öbölbeli miniállam ellen szóltak. De mint mondani szokás, van az a pénz…

És Katarban pénz az van. A kőolajból és földgázból származó bevételeknek köszönhetően Katar (méretéhez képest) a világ egyik leggazdagabb országának számít, az egy főre eső jövedelem szempontjából rendszerint dobogós helyet foglal el.

Tény-doboz
– Katar az eddigi legkisebb területű vb-házigazda (11 581 km²), a történelmi Székelyföld pár száz négyzetkilométerrel nagyobb;
– először rendeznek foci-vb-t muszlim többségű országban;
– Ázsia 2002 (Dél-Korea, Japán) után másodszor házigazda;
– ez az első vb, amelyet nem a hagyományos időpontban (május, június, július) rendeznek meg;
– a nemzetközi versenynaptár zsúfoltsága miatt a program sűrített lesz, a csoportkörben minden játéknapon négy mérkőzést játszanak le, és 28 nap alatt lezajlik a világbajnokság összes (64) mérkőzése;
– a finálét Katar nemzeti ünnepén, december 18-án játsszák le;
– ez lesz az utolsó 32 csapatos döntő; a 2026-os tornán (házigazda: Egyesült Államok, Kanada, Mexikó) már 48 válogatott vesz részt.

Nem csoda hát, hogy a bemutatott tervek elkápráztatták a FIFA korifeusait, a légkondicionált stadionok és luxuskörülmények ígérete lehetővé tette, hogy az öt pályázó közül (Ausztrália, Dél-Korea, Egyesült Államok Japán, Katar) Sepp Blatter akkori FIFA-elnök Katar nevét húzza ki a borítékból.  Fotó: FIFAMár a szavazás előtt voltak olyan hangok, hogy Katar „piszkosul játszik”: utólag bebizonyították, hogy a katariak Kevin Chalker volt CIA-ügynököt bízták meg a rivális pályázók „ipari titkainak” felderítésével. Ami ennél is problémásabb, hogy nem álltak meg itt, az emírség képviselői pofátlanul megvesztegették a döntnököket (két bizottsági tagot még a szavazás előtt ki kellett zárni – szerk. megj.). Ennek ellenére a szavazás végeredményét már nem módosították, így a 2018-as oroszországi vébé után következhet a 2022-es katari vébé.

Az időpont

Az eltelt 12 év alatt Katar a semmiből felépítette azt az infrastruktúrát, amellyel november 20. és december 18. között vendégül láthatja a világ legnépszerűbb sportjának világbajnokságát.

November, december? A labdarúgás kedvelői úgy tudják, hogy foci-vb-t négyévente, nyári időszakban rendeznek. Ez egy olyan hagyomány, amely közel száz évvel ezelőtt, 1930-ban, az első uruguayi tornán alakult ki. A kellemes időjárás, a nyári szabadságolások és az ésszerűség is ezt diktálta, hiszen az országos bajnokságok lezárultával a focisták a nemzeti válogatottjuk rendelkezésére tudtak állni.

Katar kedvéért ezt a huszonegy világbajnokság alatt kialakult a hagyományt és rendszert felrúgták, a 22. labdarúgó-világbajnokság vasárnap, 2022. november 20-án, romániai idő szerint 18 órakor kezdődik a házigazda Katar és Ecuador összecsapásával, és egy héttel karácsony előtt véget.

Miért? A hőség miatt. Nyári hónapokban Katarban még éjszakára se hűl le annyira a levegő, hogy a kemény fizikai erőfeszítéssel járó labdarúgásra alkalmassá tenné az időjárást, így – ha már oda vitték a vb-t – jogosan döntöttek úgy, hogy legyen „téli torna”. November-decemberre „lehűl” az idő, amikor ezeket a sorokat írjuk (november 14., hétfő reggel 10.45-kor) a telefonra telepített világhőmérséklet-applikáció „csak” 31 Celsius-fokot mutatott Dohára, így mind a játékosok, mind pedig a Katarba látogató szurkolók számára élhetőbb körülmények vannak, mint nyáron, amikor napközben egyszerűen életveszélyes a szabadban tartózkodni.

A körülmények

Az ásványi kincseit ésszel kitermelő Katar az elmúlt évtizedekben csúcstechnológiára épülő városokat emelt a sivatagban, ezek a gazdagok egyik kedvenc játszóterévé váltak. Katarról elsősorban Doha jut mindenkinek az eszébe, de a főváros agglomerációjában több olyan hi-tech várost is felhúztak, amelyek látképe szöges ellentétben áll a sivár sivatagi környezettel.

A katari állam 220 milliárd dollárt költött a világszínvonalú infrastruktúra kiépítésére, új utakra, tömegközlekedésre, hotelekre és sportlétesítményekre. Többek között azzal szeretnék elkápráztatni a világot, hogy a nyolc csúcstechnológiás stadionban maximális kényelmet és kiemelkedő szolgáltatásokat biztosítanak a nézők számára. Az eseményre másfél millió szurkolót várnak a 2,8 milliós lakosságú Katarba, ami azt jelenti, hogy jelentősen fellendül a turizmus, és a vendéglátás bevételei is megsokszorozódnak majd.

A vendégmunkások

Katar egyike azoknak az országoknak, amely előszeretettel alkalmaz külföldi munkaerőt, így a mintegy 2,8 milliós lakosságnak alig 12 százaléka katari állampolgár. Az elsősorban Dél-kelet Ázsiából származó vendégmunkásokkal nem bánnak a legjobban, munka- és lakhatási körülményeik szöges ellentétben vannak a helyiek, illetve a turisták számára megteremtett luxussal. Emberjogi szervezetek jelentései „modern rabszolgáknak” címkézik a vendégmunkásokat, akik súlyos véráldozatot is hoztak a világbajnokságért.

Az arab államban a hatóságok szerint mintegy 17 ezer vendégmunkás veszítette életét, amióta az ország elnyerte a világbajnokság rendezési jogát. A hivatalos álláspont szerint közülük azonban mindössze hárman haltak meg valamelyik stadion építése során. Más források szerint viszont több százan haltak meg a stadionok építése közben, és ezrekre rúg azon vendégmunkások száma, akik olyan építkezések áldozatául estek, amelyekre nem került volna sor, ha nem nyeri el a világbajnokság megrendezésének jogát Katar.

Nick McGeehan, a FairSquare brit nyomozója és a munkavállalók jogainak védelmezője szerint nemcsak a halálesetek száma a felháborító, hanem az, hogy milyen a megdöbbentő körülmények és milyen súlyos kizsákmányolás mellett foglalkoztatják a vendégmunkások zömét a sportlétesítmények építése során.

A legnagyobb gondot azok a vállalkozók jelentették, akik a 2016-ig érvényben lévő kafala rendszerben dolgoztatták munkásaikat. Ennek lényege, hogy minden vendégmunkáshoz szponzort rendeltek, aki sok esetben munkáltatója is volt. Gyakran elveszik a külföldiek útlevelét, és nem ritka, hogy napi 18 órát dolgoztatják őket. Ha pedig ez nem tetszik a munkásnak, bármikor visszaküldheti származási országukba.

A stadionok   

Katarnak egyetlen vb-mérkőzésre alkalmas létesítménye, a dohai Halífa Nemzetközi Stadion volt a rendezési jog elnyerésekor. Az elmúlt 12 év alatt 7 csúcstechnológiás arénát húztak fel, amelyek esetében nagyon fontos szempont volt, hogy a vb lejárta után visszabonthatók/elbonthatók, átalakíthatók legyenek, hiszen a 2,8 milliós lakosságú országnak nincs szüksége ennyi és ilyen szinten felszerelt stadionokra.

Ugyancsak nem mellékes részlet, hogy a stadionok nagyon közel vannak egymáshoz, a Dohától 35 kilométerrel levő al-Horban épített al-Bajt Stadion a „legfélreesőbb” létesítmény, a szurkolók 40-50 perces úttal bármelyik stadionba könnyűszerrel eljuthatnak. Emlékezzünk csak vissza a 2018-as oroszországi vébére, ahol a hétórás repülőút is belefért…

A Lusail Iconic Stadion tíz mérkőzésnek ad otthont a 2022-es labdarúgó-világbajnokság során, köztük a döntőnek. A stadion 80 ezer néző befogadására alkalmas. A nézők hat hídon tudnak a stadionba érkezni, amelyek egy vízzel töltött árok fölött haladnak át. A stadion teteje bezárható, így konstans hőmérsékletet tudnak biztosítani a létesítményben. A világbajnokság után a stadiont visszabontják 40 ezresre, a fennmaradt helyet boltokká, kávézókká, iskolákká és kórházakká fogják átalakítani.Hat csoportmérkőzést, egy nyolcaddöntőt, egy negyeddöntőt, egy elődöntőt és a döntőt rendezik majd benne.

A vébé második legnagyobb létesítménye a fentebb már említett al-hori al-Bajt Stadion lesz. A 60 ezres, ugyancsak behúzható tetőszerkezettel rendelkező stadionban kilenc találkozót rendeznek, többek között a vasárnapi Katar-Ecuador nyitómérkőzést is. A stadion egy hagyományos nomád sátorra emlékeztet, viszont a rendelkezésre álló legmagasabb csúcstechnológiát építették bele. A létesítmény magába foglal egy luxushotelt is, a legdrágább lakosztályok erkélyei a pályára néznek. A vébé után a legfelső szintet visszabontják, a stadion befogadóképességét felére csökkentik, a felszabadult helyen egy ötcsillagos szállodát és bevásárlóközpontot hoznak létre.

A foci-vébék történetének egyik legizgalmasabb létesítménye a dohai 974 Stadion lesz, ahol hat csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek. A 40 ezer néző befogadására alkalmas stadiont 974 újrahasznosított konténerből építették fel és a világbajnokság után teljesen elbontják. Ez lesz a foci-vébék történetének első ideiglenes helyszíne, a stadiont „szétkapják” a torna után és a FIFA fejlesztési programján keresztül elajándékozzák kevésbé jó sportinfrastruktúrával rendelkező országoknak. Vannak olyan tervek is, hogy amennyiben Uruguay megkapja a 2030-as világbajnokság rendezési jogát, akkor a 974 Stadiont viszontlátjuk nyolc év múlva Dél-Amerikában.

Ugyancsak a katari fővárosban található a 40 ezres al-Tumama Stadion. Formáját tekintve a régióban honos taqiyah sapkára emlékeztet. A torna után ezt a stadiont is visszabontják, és felszabadult 20 ezer széket fejlődőfélben levő országoknak ajándékozzák. Az al-Tumama Stadionban hat csoportmérkőzést, egy nyolcaddöntőt és egy negyeddöntőt rendeznek majd.

A harmadik dohai helyszín az „ősrégi” Halífa Nemzetközi Stadion lesz. Nevét Tamím bin Hamád Al Tániról kapta, aki Katar emírje volt. Itt tartották a 2011-es Ázsia-kupa döntőjét. 2017-ben a Global Sustainability Assessment System négy csillagot adott neki, az első stadion, ami ezt megkapta. A stadionban hat csoportmérkőzést, egy nyolcaddöntőt és a kisdöntő rendezik majd meg.

Az Education City Stadiont al-Rajjánban építették fel. A 45 350 néző befogadására alkalmas létesítmény Katar egyetemvárosában található, innen is kapta nevét. A világbajnokság után 25 ezer főre fogják csökkenteni befogadóképességét, hogy az egyetem csapatai használják. Az építkezés alapanyagainak 20 százalékát zöldnek tekintették, a stadion a világ egyik környezetvédelmileg legfenntarthatóbb stadionja. 2019 májusában ötcsillagos GSAS-besorolást kapott. A stadionban hat csoportmérkőzést, egy nyolcaddöntőt és egy negyeddöntőt rendeznek majd.

Az ugyancsak al-rajjáni Ahmad bin Ali Stadion helyén 2015-ig az Ahmed bin Ali Stadion állt. Az első, 21 ezres létesítményt lebontásából keletkezett törmelék 90 százalékát újra felhasználták a második, 44 740 néző befogadására alkalmas stadion felépítésében. A világbajnokság után visszabontják a korábbi stadion méretére, és az Al-Rayyan SC otthona lesz. A torna alatt hét találkozót rendeznek benne, hat csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt.

Végül, de nem utolsósorban az Al-Vakrában található el-Dzsanúb Stadion posztmodern és neofuturisztikus stílusával tűnik ki. A 40 ezres stadiont Zaha Hadid tervezte. A brit-iraki sztárépítészt a dhow hajók inspirálták, amelyet a helyi gyöngyhalászok használnak a Perzsa-öbölben. A behúzható tetőszerkezettel rendelkező stadion olyan érzést ad a nézőknek, mintha egy hajóban lennének. A stadionban van egy légkondicionáló rendszer, amely megakadályozza a stadion túlmelegedését. A nézőteret akár 18°C-ra is le tudja hűteni, míg a pályát 20°C-ra. A világbajnokságot követően az Al-Vakra SC otthona lesz; a befogadóképességét felére csökkentik. A torna alatt hat csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek majd itt.

Utolsó vb 32 csapattal

A katari világbajnokság az utolsó olyan torna, amelyen 32 csapat vesz részt, a 2026-os észak-amerikai (Mexikó, Egyesült Államok és Kanada szervezi) vébére már 48 csapat nyer részvételi jogot.

A csapatokat nyolc, egyenként négyfős csoportra osztották, mindegyik kvartettből az első kettő jut az egyenes kieséses szakaszba. Azonos pontszámmal végző két vagy több csapat között a következő kritériumok rangsorolnak (ebben a sorrendben):

  • gólkülönbség
  • több szerzett gól
  • az egymás elleni mérkőzések(en)
  • szerzett több pont
  • elért gólkülönbség
  •  szerzett több gól
  • sportszerűségi pontszám a teljes csoportkörben (sárga lap: –1 pont; kiállítás második sárga lappal: –3 pont; azonnali piros lap: –4 pont; sárga lap és azonnali piros lap: –5 pont)
  • sorsolás.

Az alábbi táblázaton (kattintással nagyítható) a mérkőzések katari kezdési időpontja szerepel, romániai idő szerint egy órát le kell vonni. Pl. a vasárnapi nyitómérkőzés nem 19 órakor, hanem 18 órakor kezdődik.

Hol lehet nézni a vébét?

A vébé összes találkozóját a román és a magyar köztelevízióban lehet élőben nézni.

A román köztelevízió esetében a mérkőzéseket a TVR 1-es csatorna adja, a csoportkör utolsó fordulójában párhuzamosan lejátszott összecsapások egyike a TVR 2-n lesz látható.

A labdarúgás erdélyi magyar szerelmesei számára a múltban állandó bosszúságot okozott, hogy a magyar köztelevízió sportadóját (M4 Sport) lekódolták a mérkőzések alatt. Sportpolitikai alkuk eredményeként sikerült elérni azt, hogy a kábeles előfizetéssel rendelkezők számára Erdélyben és a Felvidéken is elérhetővé teszik a torna mérkőzései. 

A mérkőzések csoportok szerinti bontásban, romániai kezdési időpontokkal.

A-csoport

  • Katar–Ecuador (November 20., 18.00)
  • Szenegál–Hollandia (November 21., 18.00)
  • Katar–Szenegál (November 25., 15.00)
  • Hollandia–Ecuador (November 25., 18.00)
  • Hollandia–Katar (November 29., 17.00)
  • Ecuador–Szenegál (November 29., 17.00)

B-csoport

  • Anglia–Irán (November 21., 15.00)
  • Egyesült Államok–Wales (November 21., 21.00)
  • Wales–Irán (November 25., 12.00)
  • Anglia–Egyesült Államok (November 25., 21.00)
  • Wales–Anglia (November 29., 21.00)
  • Irán–Egyesült Államok (November 29., 21.00)

C-csoport

  • Argentína–Szaúd-Arábia (November 22., 12.00)
  • Mexikó–Lengyelország (November 22., 18.00)
  • Lengyelország–Szaúd-Arábia (November 26., 15.00)
  • Argentína–Mexikó (November 26., 21.00)
  • Lengyelország–Argentína (November 30., 21.00)
  • Szaúd-Arábia–Mexikó (November 30., 21.00)

D-csoport

  • Dánia–Tunézia (November 22., 15.00)
  • Franciaország–Ausztrália (November 22., 21.00)
  • Tunézia–Ausztrália (November 26., 12.00)
  • Franciaország–Dánia (November 26., 18.00)
  • Tunézia–Franciaország (November 30., 17.00)
  • Ausztrália–Dánia (November 30., 17.00)

 E-csoport

  • Németország–Japán (November 23., 15.00)
  • Spanyolország–Costa Rica (November 23., 18.00)
  • Japán–Costa Rica (November 27., 12.00)
  • Spanyolország–Németország (November 27., 21.00)
  • Japán–Spanyolország  (December 1., 21.00)
  • Costa Rica–Németország (December 1., 21.00)

F-csoport

  • Marokkó–Horvátország (November 23., 12.00)
  • Belgium–Kanada (November 23., 21.00)
  • Belgium–Marokkó (November 27., 15.00)
  • Horvátország–Kanada (November 27., 18.00)
  • Horvátország–Belgium (December 1., 17.00)
  • Kanada–Marokkó (December 1., 17.00)

 G-csoport

  • Svájc–Kamerun (November 24., 12.00)
  • Brazília–Szerbia (November 24., 21.00)
  • Kamerun–Szerbia (November 28., 12.00)
  • Brazília–Svájc (November 28., 18.00)
  • Kamerun–Brazília (December 2., 21.00)
  • Szerbia–Svájc (December 2., 21.00)

H-csoport

  • Uruguay–Dél-Korea (November 24., 15.00)
  • Portugália–Ghána (November 24., 18.00)
  • Dél-Korea–Ghána (November 28., 15.00)
  • Portugália–Uruguay (November 28., 21.00)
  • Dél-Korea–Portugália (December 2., 17.00)
  • Ghána–Uruguay (December 2., 17.00)

Egy kutatás szerint a brazilok a torna nagy esélyesei

Az innsbrucki egyetem által hétfőn nyilvánosságra hozott kutatás szerint a brazil labdarúgó-válogatottnak van a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a vasárnap kezdődő katari világbajnokságot. A valószínűségszámításon alapuló modell elkészítésében és lefuttatásában az innsbrucki mellett a genti, a luxemburgi, valamint a dortmundi és a müncheni egyetem kutatói vettek részt, s közlésük szerint a csapatok erősségét, felépítését, valamint az adott ország társadalmi-gazdasági mutatóit vették kiindulópontnak.

A modellt 100 ezer alkalommal futtatták le, figyelembe véve a sorsolást, valamint a nemzetközi szövetség (FIFA) által meghatározott szabályokat. A modell mérkőzésről mérkőzésre számított valószínű eredményt, s megmutatta, hogy melyik válogatott mekkora valószínűséggel juthat tovább a csoportjából, illetve nyerheti meg a vb-t.

A számítás alapján a braziloknak 15 százalék esélyük van rá, hogy történetük hatodik vb-címét megszerezzék Katarban, őket pedig az argentinok követik 11,2 százalékkal. A lista harmadik helyére a hollandok értek oda (9,7 százalék), majd a németek (9,6 százalék), valamint a címvédő franciák (9,1 százalék) következnek.

„Megfizethetetlen” élmény 

Már csak az utolsó simításokat végzik a szurkolói falunak kikiáltott konténervárosban, ahova 60 ezer szurkolót várnak.

Az sbnation.com szerint a drukkereknek azt ígérték, hogy kollégiumi szintű ellátásra számíthatnak, de csalódniuk kell majd, mert a szobák meglehetősen szűkek és borsos árúak: éjszakánként 203 dollárba kerülnek. Ezen még túl is lehet lendülni, azon már nehezebb, hogy a saját fürdővel és a minihűtővel rendelkező konténerek a sivatagban vannak, és nincs bennük légkondi.

Katarban napközben 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet van és napsütés. Árnyék nem nagyon van a konténerek körül, így azok könnyen felmelegedhetnek, ráadásul éjjel is csupán 27 fokra esik vissza a hőmérséklet.

A cikkben megjegyzik, hogy a közös ventilátoros étkezdék sem tűnnek igazán felszereltnek a tömegek kezelésére, a fotókon néhány hordozható légkondicionáló-berendezés látható egy több száz férőhelyes sátorban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?