Felmérés: hidegen hagyja a magyarokat a katari foci-vb

Állítólag csak a felnőtt magyar lakosság 28 százaléka tervezi, hogy nézni fogja a mérkőzéseket.

Magyarország azon országok közé tartozik, ahol a legkevesebben kíváncsiak a napokon belül kezdődő labdarúgó-világbajnokságra. Az Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a legkisebb érdeklődésre az Egyesült Államokban tart számot a torna, az amerikai válaszadók 24 százaléka nyilatkozta, hogy nézni fogja a meccseket. Ez az eredmény annak ellenére sem meglepő, hogy az USA válogatottja ott lesz a vb-n, Amerikában ugyanis a labdarúgás nem túl népszerű.Fotó: Facebook/FIFA World Cup 2022

Ugyanez érvényes Kanadára is, ahol a lakosság 25 százaléka fogja követni a mérkőzéseket. A harmadik legalacsonyabb érték Magyarországé, az ottani alanyok mindössze 28 százaléka mondta, hogy leül majd a TV elé a vb kedvéért.

Ez meglepően kevés, még úgy is, hogy a magyar válogatott nem lesz ott Katarban. A román válogatott szintén nem jutott ki a világbajnokságra, azonban a felmérés szerint az emberek 50 százaléka kíváncsi a november 20. és december 18. között zajló sporteseményre.

Európában Lengyelországban várják a legnagyobb izgalommal a tornát, az Ipsos 58 százalékos érdeklődést mért. Az olaszok és a spanyolok 55 százaléka tervezi, hogy nézni fogja a mérkőzéseket, az íreknél 54, az angoloknál pedig 52 százalék az arány. Annak ellenére, hogy nem lenne meglepetés, ha dobogóra állna a csapatuk, a németek 46 százaléka érdeklődik csak a torna iránt. Európában a magyarok után a svédek és a hollandok a leginkább érdektelenek a vb tekintetében, 38 százalék fogja nézni.

Valószínűleg senki sem lepődik meg azon, hogy Argentínában és Brazíliában a megkérdezettek 79, illetve 77 százaléka fogja követni a katari történéseket. A legnagyobb, 81, illetve 80 százalékos érdeklődést az Egyesült Arab Emírségekben és Indonéziában mérte az Ipsos.

A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy az alanyokat általában mennyire érdekli a futball. Ebben a tekintetben Magyarország végzett az utolsó helyen. A magyar válaszadóknak mindössze 4 százaléka szenvedélyes szurkoló, 14 százalékuk kizárólag kedvenc klubcsapatának vagy a válogatottnak a mérkőzéseit nézi, 15 százalék hébe-hóba néz meccset, 67 százalékukat pedig egyáltalán nem érdekli a foci.

Az élen olyan államok végeztek, ahol a labdarúgásnak nincs nagy hagyománya, a színvonala pedig nem éppen egetverő. Az Egyesült Arab Emírségekben az alanyok 39 százaléka szenvedélyes drukker, Szaúd-Arábiában 32, Indiában 31, Indonéziában pedig 30 százalékuk mondta magát annak. A megkérdezettek 21 százaléka szerint Brazília lesz a világbajnok, 13 százalék Németországra, 10-10 pedig Franciaországra, illetve Argentínára tippel. 

A felmérést 34 országban végezték 22 528 felnőtt megkérdezésével.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?