Novák Károly Eduárd: „Sokat számít minden támogató gondolat!”

A XVI. nyári paralimpiai játékok történetében Novák Károly Eduárd az egyetlen sportoló, aki regnáló ifjúsági és sportminiszterként vesz részt a megmérettetésen. A Tokióban megrendezett sportjáték kerékpáros programjai csütörtökön kezdődnek, ekkor áll rajthoz Románia eddigi legeredményesebb paralimpikonja is.

„Már csak néhány óra van az első megmérettetésig. Remélem a holnapi napot a paralimpiai játékokkal kezditek és velem tartotok az 1 km-es futamon. Köszönöm a Look Sport+ adónak, hogy lehetővé teszik azt, hogy otthon is követhető legyen a paralimpia” – írta Facebook-oldalán Novák Károly Eduárd, Románia ifjúsági és sportminisztere, aki román paralimpiai csapat keretében ezúttal versenyzőként érkezett Tokióba.

A XVI. nyári paralimpiai játékok kedden kezdődtek meg, és csütörtökön reggel a kerékpáros versenyek között indul Novák Károly Eduárd, aki a versenyprogramot is megosztotta rajongóival. „Sokat számít minden támogató gondolat, minden bátorítás! Köszönöm szépen mindenkinek és sok sikert kívánok csapattársaimnak is!” – fogalmazott közösségimédia-oldalán a sportoló-politikus.

Novák Károly Eduárd Tokióban | Fotó: a sportoló Facebook-oldala

Novák Károly Eduárd augusztus 26-án, csütörtök reggel 8.00–9.03 között az 1 km-es időfutamon indul (C4-5-ös kategória), ezt követően pénteken romániai idő szerint hajnalban 4.36–05.04 között a 4000 méteres egyéni üldözőverseny kvalifikációs szakasza következik (C4-es kategória), majd pedig 9.15–9.30 között ugyanennek a versenyszámnak a döntőjét rendezik. Augusztus 31-én, kedden 7.30–10.15 között egyenkénti indítású időfutamot (C4-es kategória) tartanak, majd szeptember 3-án, pénteken 3.30–5.42 között zajlik a mezőnyverseny (C4-5-ös kategória). A versenyszámok a paralimpia hivatalos YouTube-csatornáján is követhetők.

A tokiói paralimpián 540 versenyszámban 22 sportág legjobbjai, közel 4400 parasportoló méri össze tudását. A játékokon tíz sportágban és 81 versenyszámban szerepelnek magyar sportolók, és kimagasló eredményekre lehet számítani.

A paralimpiai játékokon hét sportoló képviseli Romániát, és három érem megszerzése a cél – nyilatkozta korábban az Országos Paralimpiai Bizottság alelnöke, Ciprian Anton. Romániának asztaliteniszben (Bobi Simion), dzsúdóban (Alex Bologa), atlétikában (Octavian Tucaliuc és Tabita Vulturar), íjászatban (Eugen Pătru) és kerékpározásban (Novák Károly Eduárd és Eduard Moescu) lesz képviselője a paralimpián.

Romániának eddig négy érmet sikerült szereznie a paralimpiákon, ezek közül hármat Novák Károly Eduárd jelenlegi ifjúsági és sportminiszter révén, aki 2012-ben egy arany- és egy ezüstéremmel tért haza Londonból, négy évvel korábban pedig ezüstérmet nyert Pekingben. Alex Bologa dzsúdós bronzérmes lett a 2016-os riói olimpián.

Kapcsolódók

Kimaradt?