Kezdődnek a XVI. nyári paralimpiai játékok Tokióban

Augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg Tokióban a XVI. nyári paralimpiai játékokat. A 2020-ra tervezett paralimpiát a mozgalom történetében először – a koronavírus-járvány miatt – el kellett halasztani, és biztonsági okokból zárt kapuk mögött, nézők nélkül rendezik meg. Kedden este tartják meg a hivatalos megnyitót, majd szerdán kezdődnek és a jövő vasárnapi záróceremónia előtt szombaton érnek véget a versenyszámok.

A tokiói paralimpián 540 versenyszámban 22 sportág legjobbjai, közel 4400 parasportoló méri össze tudását. A játékokon tíz sportágban és 81 versenyszámban szerepelnek magyar sportolók, és kimagasló eredményekre lehet számítani.

A paralimpiai játékokon hét sportoló képviseli Romániát, és három érem megszerzése a cél – nyilatkozta korábban az Országos Paralimpiai Bizottság alelnöke, Ciprian Anton. Romániának asztaliteniszben (Bobi Simion), dzsúdóban (Alex Bologa), atlétikában (Octavian Tucaliuc és Tabita Vulturar), íjászatban (Eugen Pătru) és kerékpározásban (Novák Károly Eduárd és Eduard Moescu) lesz képviselője a paralimpián.

Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter, aki Románia eddigi négy paralimpiai érméből hármat szerzett. | Fotó: a sportoló Facebook.oldala

Anton reményét fejezte ki, hogy legalább hárman közülük dobogóra állhatnak a japán fővárosban, az alelnök szerint Alex Bologának, Novák Eduárdnak, illetve az atlétáknak reális esélyük van erre.

A Japánba utazó romániai delegáció 15 tagot számlál, a sportolók mellett edzőik és az őket felkészítő csapat más tagjai alkotják a küldöttséget. Kísérők vagy orvosi csapat nem utazhat ki a versenyzőkkel a szabályok szerint.

Romániának eddig négy érmet sikerült szereznie a paralimpiákon, ezek közül hármat Novák Károly Eduárd jelenlegi ifjúsági és sportminiszter révén, aki 2012-ben egy arany- és egy ezüstéremmel tért haza Londonból, négy évvel korábban pedig ezüstérmet nyert Pekingben. Alex Bologa dzsúdós bronzérmes lett a 2016-os riói olimpián.

A paralimpiák történetében a legeredményesebb sportoló az amerikai látássérült úszó Trischa Zorn, aki 1980 és 2004 között hét játékon 55 érmet nyert, ebből 41 volt arany. Magyarország 1972 óta összesen 31 arany-, 50 ezüst- és 63 bronzérmet szerzett.

A XVI. nyári paralimpiai játékokat eredetileg 2020. augusztus 25. és szeptember 6. között tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották. Először fordult elő, hogy a nyári játékokat (paralimpia, olimpia egyaránt) új időpontra kell ütemezni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) 2001-ben megállapodott abban, hogy 2012-től mindig két héttel a nyári olimpiai játékok után, annak versenyhelyszínein rendezik meg a paralimpiát.

A mozgalom 1948. július 28-án indult útjára, amikor a londoni XIV. olimpiai játékok nyitónapján Sir Ludwig Guttmann német születésű brit neurológus íjászversenyt rendezett az Aylesburyben működő Stoke Mandeville kórház kerekesszékes hadisérültjei számára. Az évente megrendezett játékok atlétikai versenyekkel, vívással és kosárlabdával bővültek, s 1952-ben már négy holland hadisérült is részt vett rajtuk. A költségek fedezésére 1955-ben pénzügyi alapot hozott létre a Brit Gerincsérült Sportolók Alapítványa. A Világ Veteránjainak Szövetsége 1957-ben Párizsban kategorizálta a különböző sérültségeket, és a nemzetközi szabályokat is lefektették. Még abban az évben megalakult a Mozgáskorlátozottak Nemzetközi Sportszövetsége (ISMGF) Guttmann professzor elnöklete alatt, hogy összefogja a nemzetközi részvétellel zajló játékok megszervezését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?