Novák Károly Eduárd: 11 problémára kell választ adnia Románia új sportstratégiájának

Tizenegy olyan problémát nevezett meg kedden Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter, amelyekre szerinte választ kell adnia az új román sportstratégiának.

A tárcavezető egy Facebook-bejegyzésben röviden kiértékelte a román sportolók idei olimpiai szereplését. Szerinte a várt eredményeket érte el az olimpiai csapat. „Azért számítottunk erre a teljesítményre, mert 2016-tól az olimpiai ciklus végéig semmi sem változott a román sport megszervezésében. Nincs világos irányvonal, nincs egy felvállalt stratégia” – írta Novák Károly Eduárd.

A miniszter szerint a román sport 11 problémával küszködik:

  1. Szervezetlenség
  2. Fenntarthatatlan projektek finanszírozása
  3. Kizárólagosan rövid távú projektek finanszírozása
  4. A szakembergárda hiányos felkészültsége
  5. Az edzőtovábbképzés hiányosságai
  6. A sportklubok minden szempontból halovány tevékenysége
  7. A szakszövetségek teljesítményközpontú, multianuális olimpiai tervezésének hiánya
  8. Az edzők nem teljesítményalapú bérezése
  9. A szakképzett minisztériumi személyzet hiánya
  10. Egy világos sportstratégia hiánya
  11. A sportinfrastruktúra hiánya

A miniszter szerint az új sportstratégia választ ad a felsorolt problémákra. „A gondok megoldása időigényes, de bízom abban, hogy vissza tudjuk állítani a román sportot a teljesítő- és a versenyképesség útjára” – írta bejegyzésében az RMDSZ-es tárcavezető.

A román olimpiai csapat egy arany- és három ezüstérmet szerzett tokiói olimpiai játékokon, és a 46. helyen végzett az éremtáblázaton. Az aranyérmet az Ancuţa Bodnar és Simona Radiş alkotta kétpárevezős egység kapta. Ezüstérmes lett a párbajtőröző Ana-Maria Popescu, a férfi kormányos nélküli négyes evezősök (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari), illetve a Marius Cozmiuc-Ciprian Tudosă páros a férfi kettes evezésben.

(Nyitóképen: Novák Károly Eduárd | Fotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?