Novák Eduárd sportminiszter a reptéren fogadta az Vb-aranyérmes evezősöket

Novák Eduárd sportminiszter, Mihai Covaliu, a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöke és a Román Evezős Szövetség képviselői fogadták hétfőn hazatérésükkor a Henri Coandă repülőtéren a racicei világbajnokságon négy aranyérmet szerző román evezősöket.

Az eseményen Novák Eduárd megköszönte a sportolóknak, hogy a szabadidejüket is feláldozva az edzőtáborban dolgoztak ezeknek a teljesítményeknek az eléréséért.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a román evezőssportnak 2012-ben még nagyon gyenge eredményei voltak, de tíz év elteltével már „történelmi sikereket” értek el az evezősök a nemzetközi versenyeken. Ehhez szerinte önfeláldozásra, hazaszeretetre és nagyon sok munkára volt szükség a sportolók részéről.

„Ma a sportminisztérium nevében fejet hajtok önök előtt ezért az eredményért. Örülök, hogy ez a teljesítmény a mandátumom alatt valósult meg, és részese vagyok ennek a gyönyörű álomnak” – jelentette ki Novák Eduárd, majd további támogatásáról biztosította a hazai evezőssportot.

A Román Evezős Szövetség elnöke, Elisabeta Lipă arról beszélt, hogy a román sportolók történelmet írtak a racicei világbajnokságon, a két aranyéremmel hazatérő Simona Radişt pedig az úszófenomén teljesítményére utalva „az evezőssport David Popovici-ának” nevezte.

A Román Olimpiai és Sportbizottság elnöke, Mihai Covaliu rámutatott, hogy az evezősök világbajnoki eredményei nem véletlenek, hosszú évek kemény munkája áll mögöttük, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a sportolók jutalmat is kapnak a teljesítményükért. Emlékeztetett arra, hogy az idei világbajnokságokon eddig már tíz aranyérmet szerzett Románia különböző olimpiai versenyszámokban.

A román sportolók négy aranyéremmel tértek haza a racicei evezős világbajnokságról. Az elsőt Ionela Cozmiuc nyerte a női könnyűsúlyú egypárevezős, a másodikat a Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan alkotta páros a férfi kormányos nélküli kettes, a harmadikat az Ancuţa Bodnar és Simona Radiş alkotta páros a női kétpárevezős, a negyediket pedig a Magdalena Rusu, Iuliana Buhuş, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu, Victoria-Ştefania Petreanu összeállítású egység a női nyolcas versenyszámban.

Az éremtáblázaton Románia a harmadik helyet foglalta el 4 aranyéremmel. Az első helyen Nagy-Britannia állt 7 arany-, 1 ezüst- és 4 bronzéremmel, a másodikon Olaszország 5 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzéremmel.

A 2019-ben az ausztriai Ottensheimben rendezett legutóbbi evezős világbajnokságon Románia két ezüstérmet nyert. A férfi kormányos nélküli négyes (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari) és az Ancuţa Bodnar és Simona Radiş alkotta kétpárevezős női páros állt akkor dobogóra.

Kapcsolódók

Kimaradt?