Elkezdődött Kolozsváron az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia

Szeptember 20. és 24. között zajlik a VI. Sportolimpia, amelyet két év szünet után idén ismét sikerült megszervezni. A rendezvényen Erdély 29 iskolájából közel 800 diák mérkőzik meg egymással, idén a sportágak száma is megnövekszik, bekerült a versenyszámok közé a női labdarúgás, a lábtenisz és a streetball is. A mérkőzések a Babeș–Bolyai Tudományegyetem sportlétesítményeiben fognak zajlani minden nap 8.00 – 17.00 óra között.

Az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiát kedd délután nyitották meg Kolozsváron a zsúfolásig megtelt Auditorium Maximumban. A szerző felvételeOláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere beszédében úgy fogalmazott, nagy öröm számára, hogy a kincses városban ismét megszervezik a Sportolimpiát, hiszen pezsgést hoz a városba, ami a diákoknak köszönhető. „Nagyon sokan közületek Kolozsváron fognak egyetemre járni, és remélem, hogy jól fogjátok érezni magatokat itt. Gratulálok ahhoz, hogy beneveztetek erre a rendezvényre, hiszen a sport olyan értéket ad a hétköznapjainknak, ami emberré varázsol bennünket: magatartást, egészséges életmódot ad, és úgy gondolom, hogy a csapatszellem is sokat fejlődik általa, hiszen megtanultok együtt dolgozni, ami szerintem a legfontosabb érdeme a rendezvénysorozatnak” – szólt a diákokhoz az alpolgármester.

Markó Bálint, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese köszöntőbeszédében úgy fogalmazott, hogy a sport nem csak kedvtelés, hanem életforma. A sportnak egy olyan aspektusára világított rá, amin szerinte nem minden nap gondolkodik el az ember, mégpedig, hogy a szaladás evolúciós szempontból is hozzájárult az emberek felemelkedéshez. Az ember jobban körül tudott nézni, jobban tudott vadászni is, hiszen „a maratoni futás a vadászatról is szól”. 

„Ti kedvtelésből jöttetek ma ide, és most egy olyan intézmény falai között vagyunk, amelyben az egyetemi sport útjára indult a magyar kultúrában és oktatásban. Az első egyetemi vívóterem és vívóklub itt működött, ahol olasz stílusú vívást gyakoroltak. Talán azt is kevesen tudják, hogy az első olimpiai érem, magasugrásban szintén hozzánk köthető” – fogalmazott a rektorhelyettes. Hozzátette, külön öröm számukra, hogy egy ilyen alkalommal, amikor az erdélyi magyar felsőoktatás 150. évét ünnepli, ennyi diák vesz részt az Erdélyi Magyar Középiskolások Sportolimpiáján.

Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő-helyettes egy idézettel készült a megnyitóünnepségre, azzal biztatta a diákokat, hogy gondolataik hatalmával, eltökéltséggel, ösztöneikkel és tapasztalataikkal „nagyon magasra tudnak repülni”, és mindenkinek azt ajánlotta, hogy próbálják feszíteni korlátaikat és apró lépésekkel haladni céljuk felé.

Grabán Zsolt főszervező visszaemlékezett, hogy 2011-ben öt sportággal és 19 versenyszámmal kezdték a Sportolimpiát, mára pedig tíz sportággal és 33 versenyszámmal büszkélkedhetnek. Szerinte a Sportolimpiának Erdélyben híre van, és legfontosabb feladata a kapcsolatteremtés, hogy összehozza a diákokat Temes, Arad, Kovászna, Hargita, Bihar megyéből, és olyan szórványtelepülések között létesít kapcsolatot, amelyek diákjai majd a nagyvárosokban egyetemre fognak járni. „Vannak olyan önkénteseink, akik ezelőtt négy-öt évvel a Sportolimpiára jöttek, most pedig másodéves, harmadéves sportegyetemi hallgatók. Most ők tesznek azért, hogy azt, amit átéltek az ezelőtti években, mások is átélhessék. Remélem, hogy ebből a 800 diákból majd néhány év múlva lesznek olyanok, akik visszatérnek hozzánk”– mondta.

Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter utolsó felszólalóként elmesélte, hogy „egész karrierjét és életét a sportnak köszönheti”. A világ- és paralimpiai bajnok kerékpározó egyszerű sportklubban kezdte, nem volt a legjobb edzője, sem a legjobb lehetőségei, de volt egy álma, amit el akart érni. Véleménye szerint a sportolói élet a legjobb a világon, hiszen a sportoló fitt, fegyelmezett és kitartó, valamint van egy célja, ami többé teszi. „A sportolói életet sose adjátok fel, se az álmaitokat. Harcoljatok értük és legyetek bátrak” – biztatta a diákokat a sportminiszter.

A rendezvény részletes programja a sportolimpia.ro oldalon elérhető el.

Az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia az RMDSZ, a Communitas Alapítvány, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, az Erdélyi Ifjúsági Sportegyesület és a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása támogatásával és szervezői munkájával valósult meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?