Több mint 500 középiskolás 9 sportágban küzd szombatig Kolozsváron

A fair play és a kölcsönös tisztelet fontosságára hívták fel a figyelmet a Sportolimpia kedd esti megnyitóján. A rendezvényre idén több mint 500 diákot várnak, akik a futball, kézilabda, kosárlabda, röplabda, úszás, atlétika, asztalitenisz és a strandröplabda versenyszámain fognak megmérkőzni.

Az erdélyi magyar középiskolások Sportolimpiájának harmadik kiadását szervezi meg idén az RMDSZ és a Communitas Alapítvány a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével, a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozásával, az oktatási minidsztériummal és a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel partnerségben szeptember 19–23. között Kolozsváron.Fotók: a Sportolimpia Facebook-oldalaA Kolozsvár Aréna konferenciaterme zsúfolásig megtelt az ország minden tájáról érkező diákokkal és tanárokkal, és mint arra a szervezők rámutattak, a napokban még többen fognak érkezni. A megnyitón felszólalók egyetértettek: a verseny csak akkor az igazi, ha a fair play és a kölcsönös tisztelet jegyében zajlik.

Graban Zsolt főszervező, a rendezvény egyik megálmodója beszédében többek között elmondta: reméli, hogy jövőre legalább 800 résztvevőt köszönthet.

A torna másik megálmodója, Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke a Sportolimpia fejlődését vázolta fel köszöntőbeszédében: 2015-ben 250 diákot csábított a sportrendezvény, amikor a lehetőségek is szerényebbek voltak, például a város széli szállodákban tudták csak elszállásolni őket, tavaly, a második kiadáson négyszázan vettek részt, idén pedig több mint 500 diák fog versenyezni.

A rendezvény célja nem más, mint a mozgás népszerűsítése. Az ügyvezető alelnök arra kérte a diákokat, hogy „legyetek a sport és a mozgás nagykövetei”, mert fontos mindenkit meggyőzni arról, hogy a rendszeres mozgás egészséges és szükséges. A diáksereg 9 sportágban fog versenyezni, ezt pedig csak Kolozsvár infrastruktúrája képes befogadni – összegzett Bodor László.Markó Bálint rektorhelyettesMarkó Bálint, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese elmondta: a magyar tagozat segítségére a szervezők jövőre is számíthatnak. Bár közvetlen kapcsolata nincs a sporttal – mert a „mikroszkopizálás még nem sport” –, szerinte többek között a torna arról is szól, hogy le kell küzdeni a félelmeket, pontosan úgy, ahogy neki is meg kell küzdeni sziklamászáskor a mélységtől való félelmével.

Továbbá felhívta a figyelmet, hogy a Sportolimpia nemcsak a versenyzésről, hanem a barátságkötésekről is szól. A következő napokban nem szabad elfelejteni, hogy a saját teljesítményen kívül mindenki örüljön a másik sikerének is – összegzett Markó Bálint.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnökét bár Bodor László humorosan úgy vezette fel, hogy „nem ért a sporthoz”, beszédében a hallgatóság tudomására hozta, hogy bizony az iskolában négy évig kosarazott. A tornaórákon megtanulta, hogy a sport mindenkinek való műfaj, amelyben mindenki megtalálhatja a neki megfelelő részt.

Az ügyvezető elnök a sport közösségépítő erejét emelte ki, hiszen ő is arra emlékszik vissza, hogy az iskolában nem a versenyekre készültek, hanem arra, hogy egyszerűen jól érezzék magukat a pályán. Versengeni és nyerésre törekedni egészséges, viszont nagyon fontos a fair play – fogalmazott. Az RMDSZ legnagyobb és legérdekesebb akciójának nevezte Porcsalmi a rendezvényt, hiszen csak ennek keretében tudnak ennyi diákot összehozni.Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnökeSportolni jó és kell, ezért a testnevelés órákra is határozottan szükség van, magyarázta. Annak fontosságát is kiemelte, hogy a Sportolimpiának köszönhetően ma már egy élő és hasznos kapcsolatrendszert alakítottak ki az ország testnevelő tanáraival.

A sport tiszteletet, nem gyűlöletet jelent

Az ügyvezető elnök beszédében reflektált arra az egy héttel ezelőtti esetre is, amikor kolozsvári U ultrái magyar szurkolókra támadtak egy privát rendezvény keretében. Szerinte még a sportban sem tolerálható ez a magatartás. „A sport összehoz, és nem széttaszít, tiszteletet, és nem gyűlöletet jelent” – mutatott rá, amit fontos tudomásul venni, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyűlölet nemcsak a pályán és a szurkolók között marad, hanem az utcára is könnyen eljut.

Porcsalmi Bálint Irsai László a 700 éves Kolozsvár címerét jelképező plakettjével díjazta a torna idei fővédnökét, Novák Károly Eduárd romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározót, aki a kitüntetést szerényen így fogadta: „ezek szerint a 35 éves sportkarrieremnek csak van valami eredménye”.

A megnyitót követően Novák Károly Eduárddal Killyéni András sporttörténész beszélgetett, a bajnok személyes vallomásait a közönség állva tapsolta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?