Női kosárlabda-vb: sorozatban negyedik aranyukra hajtanak az amerikaiak

Sorozatban negyedik, összességében pedig a 11. aranyérméért száll harcba az amerikai válogatott a csütörtökön kezdődő női kosárlabda-világbajnokságon, amelynek Sydney ad otthont.

A sportág 19. női vb-jére 12 válogatott részvételével kerül sor, amelyek két hatos csoportban küzdenek meg egymással.

Az A csoport és a torna favoritja az Egyesült Államok, amelynek keretében A'ja Wilson, Chelsea Gray és Kelsey Plum a vasárnap a Las Vegas Acesszel megnyert WNBA-idényről „esik be” Ausztráliába, mint ahogy a döntőben alulmaradt Connecticut Sunból Alyssa Thomas és Brionna Jones is. Wilson az idény, Gray pedig a finálé legjobbja lett. Nem léphet pályára ugyanakkor a világbajnokságon az amerikaiak sztárja, Brittney Griner, aki február óta Oroszországban raboskodik kábítószer-csempészet vádjával. A 206 centis center távollétében Breanna Stewartra hárulhat a vezérszerep, akit az előző, 2018-as vb legjobbjává választottak, és a harmadik világbajnokságára készül.

Az Egyesült Államok legjobbjai tavaly sorozatban hetedszer nyerték meg az olimpiai kosártornát, világbajnokságokon pedig 22 meccs óta veretlenek. A nemzetközi szövetség által összeállított erősorrend alapján Belgium és Kína végezhet az amerikaiak mögött a csoportban.

A B jelű hatost kiegyenlítettsége miatt „halálcsoportnak” is nevezik. Itt a házigazda ausztrálok és a japánok juthatnak messzire, utóbbiak az Ázsia-bajnokság címvédői, a tavalyi olimpián pedig döntőt vívtak. Ugyancsak számolni kell a franciákkal, akik ezüstérmet szereztek a tavalyi Eb-n.

A két hatosból a csoportkör végén a négy-négy legjobb jut tovább a negyeddöntőbe. A világbajnok automatikusan kvótát szerez a 2024-es párizsi olimpiára.

A vb csoportjai:
A csoport: Egyesült Államok, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Kína, Puerto Rico, Koreai Köztársaság
B csoport: Ausztrália, Franciaország, Szerbia, Japán, Mali, Kanada

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?