FRISSÍTVE – Nem bírt egymással a Real Madrid és a Manchester City a BL elődöntőjében

FRISSÍTVE: A címvédő Real Madrid hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott a Manchester Cityvel a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének keddi első felvonásán. FRISSÍTÉS: Érdekességek a meccsről.

Carlo Ancelottinak, a Real Madrid vezetőedzőjének ez volt karrierje 190. mérkőzése a sorozatban, amivel beérte a BL-örökranglista élén Sir Alex Fergusont, a Manchester United legendás trénerét.

Az első félidőben a Manchester City nagy fölényben futballozott, Josep Guardiola együttese közel 70 százalékban birtokolta a labdát, Thibaut Courtois, a madridiak kapusa pedig többször is remekül védett. Ennek ellenére madridi vezetéssel tértek pihenőre a csapatok, az egyetlen kaput eltaláló hazai próbálkozásból ugyanis Vinícius Júniornak köszönhetően előnybe került a címvédő: a brazil szélső kapott labdát 20 méterre a vendégek kapujától, majd középről kilőtte a jobb felső sarkot.Nagy volt a küzdelem, de a továbbjutás kérdése még nem dőlt el | Fotó: Agerpres/EPA

A második játékrész jóval kiegyenlítettebb volt, a City játékában kevésbé volt benne a gól, mégis, egy eladott labda után Kevin De Bruyne bombájával egyenlített az angol bajnok. Camavinga rossz passzát Rodri fülelte le a madridi térfél közepén, majd Gündogan készítette le lövésre, az érkező belga középpályás pedig nagy erővel, 20 méterről a kapu jobb oldalába lőtt.

A Real kis híján újra megszerezte a vezetést, de Karim Benzema közeli fejesét Ederson hárította. A hajrában némiképpen a Real került fölénybe – a csereként pályára lépő Tchouameni lövésénél újra nagyot védett Ederson –, de az eredmény nem változott.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés:
Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol) 1–1 (1–0), gólszerzők: Vinícius Júnior (36.), illetve De Bruyne (67.). A párharc visszavágóját jövő szerdán Manchesterben rendezik.
Szerdán játsszák: AC Milan (olasz)–Internazionale (olasz) (22.00)

Hároméves Real-sorozat szakadt meg

A Real Madrid labdarúgócsapata több mint három év után nem nyert meg egy olyan mérkőzést a Bajnokok Ligájában, amelyen az első gólt szerezte. A statisztikákkal foglalkozó Gracenote elemzése szerint ezt megelőzően a Real Madrid 2020 februárjában nem tudott megnyerni egy olyan összecsapást, amelyen az első gólt szerezte, akkor éppen a Manchester Citytől kapott ki otthon 2–1-re a nyolcaddöntő első felvonásán. A fordító angolok győztes találatát De Bruyne szerezte.

A Manchester Citynek ez volt az egymást követő ötödik idegenbeli döntetlenje a BL-ben, ennél hosszabb sorozata csak a Juventusnak volt, amely 1998 és 2000 között sorozatban hétszer „ikszelt” vendégeként.

Érdekesség, hogy a keddi találkozó mindkét gólja „hasonló leosztásban” született, Vinícius Junior és De Bruyne is nagyjából 20 méterről bombázott honfitársának a hálóba, a brazil támadó Edersonnak, a belga középpályás pedig Thibaut Courtois-nak.

A BL egyenes kiesés szakaszában a legutóbbi 13, 16-oson kívülről esett gól közül 11-et a kedden este pályára lépett két csapat játékosai jegyeztek, ezek közül 3-at De Bruyne, aki ezeken a mérkőzéseken „éles igazán”, hiszen az eddigi 14 BL-találata közül 11-et a csoportkör után szerzett.

Josep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője egyet sem cserélt Madridban – ebben a szezonban már másodszor tartotta a kispadon a tartalékokat, a nyolcaddöntőben az RB Leipzig otthonában is így tett. Legutóbb a 2006–2007-es idényben volt arra példa, hogy egy edző egyet se változtasson az elődöntőben, akkor az éppen most a Realt irányító Carlo Ancelotti tett így a Milan vezetőedzőjeként a Manchester United ellen.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) összefoglalójában azt emelte ki, hogy kedd este aktuális csapata révén két olyan mesteredző került szembe egymással, akik a legtöbb BL-elődöntős meccset jegyzik: ilyen alkalomból Guardiola kedden tizedszer, Ancelotti pedig kilencedszer ült a kispadon. Ebben a Bajnokok Ligája-mutatóban utánuk José Mourinho (8), Alex Ferguson (7) és Louis Van Gaal (5) következik.

Vinícius hetedszer volt eredményes a BL kieséses szakaszában, s érdekes módon mind a hét gólját angol csapatok ellen érte el. A brazil csatár összességében 15 BL-találatnál tart, a legutóbbit 22 évesen és 301 naposan jegyezte, ezzel ő lett a harmadik legfiatalabb dél-amerikai játékos, aki eljutott e határig. A kontinensről nálánál ifjabban csapat- és honfitársa, Rodrygo vette be BL-meccsen a kaput (22 évesen és 99 naposan), a rangsor élén pedig az argentin világbajnok, a hétszeres aranylabdás Lionel Messi áll, aki 15. gólját 2009-ben, 21 évesen és 288 naposan szerezte – írta az IFFHS.

A Manchester City minden tétmérkőzését figyelembe véve 21 meccsesre növelte veretlenségi sorozatát, amely februárban, a Tottenhamtől vendégként elszenvedett bajnoki vereség (1–0) után kezdődött. A Guardiola-gárda jelenleg 17 győzelmet és 4 döntetlent számlál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?