Liga 3: kiszorult megszokott csoportjából a Bihar FC

Mialatt a hazai futballélvonal számára már javában zajlik a 2023–2024-es idény, és egy hete a Liga 2 számára is elkezdődött a pontvadászat, addig a Liga 3 még csak pénteken ismerte meg az új szezon műsorát. A harmadosztályba „száműzték” a Brassó FC-t is, miután elveszítette a pert a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon a másodosztályos licence ügyében.

A Román Kupában a Bihar FC legyőzte a Félixfürdői Lotust, a bajnokságban viszont külön csoportban szerepel majd a két Bihar megyei csapat | Fotó: Bihar FC

Újdonságot jelent, hogy az erdélyi csapatokat felvonultató csoportok közül a feljutásra pályázó Bihar FC ezúttal nem a 10-es csoportban szerepel majd, hanem a 8-asban, ahol többek között a másodosztályból idén kiesett Temesvári Poli is pályára lép. A pénteki sorsolás alapján a nagyváradi együttes a negyedik fordulóban játszik majd először a Béga-parti „lilákkal”, idegenben. Az augusztus 26-án rajtoló idényt hazai pályán, a Temes megyei Újpécs alakulata ellen kezdik.

Mindeközben az ugyancsak feljutást célzó Szatmárnémeti Olimpia VSK a 10-es csoportban maradt. Ugyanitt szerepel majd a másodosztályból kiesett Nagybányai Minaur, de a Zilah, a Nagykároly, a Máramarossziget, a Dési Minerul és a Kolozsvári Sănătatea is ebben a tízesben lépnek majd pályára, mint ahogyan a két Bihar megyei gárda, a Félixfürdői Lotus és az újonc, Váradszentandrási Crișul is. Utóbbi épp Szatmárnémetiben kezdi az idényt.

Szokás szerint a 9. csoport is erdélyi alakulatokat vonultat majd fel, köztük a Marosvásárhelyi ACS-MSE gárdáját és a Besztercei Gloriát, miközben a székelyföldi alakulatok többsége az 5-ös csoportban szerepel majd. Ott a Székelyudvarhely a Kézdivásárhelyi KSE-t fogadja az első fordulóban.

Harmadosztályba száműzve

A 5-ös csoportban szerepel majd a Brassó FC is, amelyik nem kapta meg a Liga 2-es szerepléshez szükséges licencet. A barcasági együttes a nemzetközi sportdöntőbíróságon (CAS) támadta meg a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) döntését, de pert vesztettek. Emiatt elvándorlás indult meg a Cenk alattiaknál a héten. Dan Alexa edző csütörtökön jelentette be, hogy nem vállalja a munkát a Liga 3ban. „Már elbúcsúztam mindenkitől. Nagyon nagy a csalódás, mert óriási reményeket fűztünk az idei szezonhoz. (…) Nagyon nagy motiváció kell ahhoz, hogy újrakezd, szinte a nulláról” – mondta a szakember. Az edző mellett 15 játékos is szerződést bontott a klubbal, amelyik ezzel együtt is folytatni szeretné a megkezdett munkát. Közleményükben elismerték, hogy formalitáson múlott a másodosztályban való részvételük, mivel pénzügyi problémáik nem voltak. „Hogy ki a felelős? Mindnyájan, aki a vezetőségben vannak. Ők le fognak mondani” – jelentették be.

A Brassó FC helyét az elmúlt szezonban kiesett Progresul Spartac veszi át a Liga 2-ben, ahol szombaton délben az FK Csíkszereda vendégeként kezd. Ezt a mérkőzést már a második fordulóban rendezik, a hargitai együttes múlt hétvégén 3-0-s vereséggel kezdett a Concordia Chiajna ellen. A Spartac és a Temes megyei Újszentes közötti találkozót később pótolják.

A Liga 3-as bajnokságban, mint ismeretes, oda-visszavágó alapú körmérkőzéseket rendeznek a bajnokság alapszakaszában, majd a rájátszásban a csoportok legjobb négy helyezettjei háromszor találkoznak egymással a felsőházban. Onnan az első két helyezettek jutnak tovább kétlépcsős feljutási osztályozóra. Fontos kiemelni viszont, hogy a 2024–2025-ös szezonban 22 csapattal rendezik majd a Liga 2-t, ezért a Liga 3 aktuális idénye végén nem csak öt osztályozógyőztes jut majd fel, hanem egy hatodikat is választanak majd az osztályozók vesztesei részére szervezendő torna alapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?