Konferencia Liga: a Sivasspor kiütötte a CFR-t, de a vasutasok még továbbjuthatnak

Kiütéses, 3-0-s vereséget szenvedett a Kolozsvári CFR a labdarúgó Európa Konferencia Liga G-csoportjában a török Sivasspor Kulübü vendégeként. A vasutasok ennek ellenére továbbjuthatnak még a kvartettből, ha jövő csütörtökön a Fellegváron legyőzik a koszovói FC Ballkani csapatát.

Egy fordulóval a labdarúgó Európa Konferencia Liga csoportkörének lezárása előtt egyetlen biztos dolog mondható el a Kolozsvári CFR-t is magába foglaló G-csoportról: a török Sivasspor továbbjutott a kvartettből. A körbeverések miatt a második helyért a Kolozsvári CFR és a Slavia Prága is versenyben van még. De ne fussunk ennyire előre…

A Kolozsvári CFR nagy reményekkel utazott csütörtökök a törökországi Sivas városába, hogy revánsot vegyen a Sivasspor Kulübü csapatán a fellegvári Constantin Radulescu stadionban elszenvedett 0-1-es vereségért. A törökök kolozsvári győzelme után Dan Petrescu csapata a kiesés szélére sodródott, aztán mindenki meglepetésére Deacék oda-vissza verték a csoport legértékesebb csapatának tartott Slavia Prágát és a csoportelsőség sem volt már elérhetetlen számukra. Ehhez viszont kellett volna a jó eredmény a 27 ezer férőhelyes sivasi Új Szeptember 4 stadionban, ahol „elveszett” a mintegy 6 ezer török szurkoló.

A mérkőzés elején a CFR volt veszélyesebb, a Dan Petrescunak oly kedves erőfoci meglepte a törököket, Rangelo Janga beadásánál Roger kicsinek késte csak le a találkozást a labdával. A Sivasspor fokozatosan átvette az irányítást, előbb a labdabirtoklás, majd a helyzetek tekintetében is. A Dia Saba, Njie és Mustapha Yatabaré kombinációi egyre veszélyesebbek volta Simone Scuffet kapujára, és a 27. percben Yatabaréhoz közel lövésénél tehetetlen volt az olasz kapus.

A gól után a CFR több helyzetet is kidolgozott, Janga kétszer is a rövid sarkot kereste, először Vural védte lövését, másodszor pedig félmagas kapáslövése elkerülte a kaput. Szünetre minimális hátránnyal vonultak a vasutasok, továbbra is elérhetőnek tűnt az egyenlítés, és mivel az FC Ballkani–Slavia Prága mérkőzés állása továbbra is 0-0 volt, minden lehetőség nyitott maradt.

A második félidőben aztán minden összeomlott. Ehhez pedig a CFR játékosai hathatósan hozzájárultak. A 64. percben a frissen beállt Max-Alain Gradel baoldali beadásába Janga ér bele szerencsétlenül, a felpörgő labda pedig védhetetlenül vágódik Scuffet kapujába. Kilenc perccel később a Sivasspor a kegyelemdöfést is megadta, amikor öt a kettő ellen vezethettek egy villámgyors ellentámadást. Saba löketét még védte Scuffet, de a kipattanóra lecsapó Yatabaré kapáslövésénél tehetetlen volt.

Győzelmével a Sivasspor bebiztosította továbbjutását, sőt jelentős mértékben a csoportelsőségét is. A Csoportelsőség, amellett, hogy plusz pénzjutalommal jár, azért is fontos, mert egyenes ágon biztosítja a nyolcaddöntőben való részvételt. Ezzel szemben a második helyezettre vár még egy ráplay-off az Európa-liga csoportköréből „lecsúszó” harmadik helyezettel.

A Kolozsvári CFR számára elúszott a csoportelsőség lehetősége, de a Ballkani elleni hazai győzelemmel még meglehet a második hely. Sőt még akkor is, ha nem nyernek, ha a Slavia se tudja legyőzni az utolsó fordulóban a Sivassport.

Európa Konferencia Liga, G-csoport, 5. forduló

  • Sivasspor Kulübü–Kolozsvári CFR 3-0
  • FC Ballkani–Slavia Prága 0-1

1. Sivasspor              5              10-6       10
2. Kolozsvári CFR    5              4-5          7
3. Slavia Prága         5              5-6          7
FC Ballkani               5              8-10       4

Az utolsó forduló mérkőzései

  • Kolozsvári CFR–FC Ballkani (november 3, 19:45)
  • Slavia Prága– Sivasspor (november 3 noiembrie, 19:45)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?