Európai kupák: magabiztos FTC- és bravúros Fehérvár-siker, a román csapatok nem tudtak nyerni

A Ferencváros 4–0-ra legyőzte csütörtökön az ír Shamrock Rovers csapatát a labdarúgó Európa Liga-selejtező negyedik, utolsó fordulójának első mérkőzésén, míg az Európa Konferencialiga rájátszásában a MOL Fehérvár FC idegenben, az 1. FC Köln ellen aratott bravúros diadalt. A szintén az EKl-ben érdekelt román csapatok egyike sem tudott győzni.

A magyar bajnok Ferencváros már a 13. percben vezetést szerzett az argentin Carlos Auzqui révén, a szünet előtt pedig Adama Traoré növelte az előnyt. Utóbbi rögtön a fordulás után is betalált, a végeredményt pedig a bosnyák Eldar Civic állította be a hosszabbításban. A visszavágót egy hét múlva Dublinban rendezik. A párharc győztese a második számú európai kupasorozat, az Európa Liga, míg a vesztese az Európa Konferencialiga csoportkörében szerepelhet ősszel.

A MOL Fehérvár bravúros teljesítménnyel, emberelőnyét kihasználva 2–1-re nyert Kölnben az Európa Konferencialiga selejtezőjének negyedik, utolsó fordulójában csütörtökön, a párharc első felvonásán.Dárdai Palkó (a labdával) csapata egyik legjobbja volt a Köln ellen | Fotó: molfehervarfc.hu

A Köln azonnal a kezdést követően érvényre juttatta erőfölényét, a Fehérvár védekezni kényszerült és próbálta felvenni a ritmust. A 14. percben aztán Dietz párharcot nyert a kissé gyámoltalan Sabanovval szemben, majd ziccerbe került, amit higgadtan értékesített. Hat perccel később Chabot buktatta a labdát mellette megtoló Dárdait a hazai térfél közepén, a játékvezető pedig kiállította a kölni védőt. Ezt követően nagy fordulatot vett a mérkőzés, a házigazda megzavarodott, hátul több hibát vétett, a Fehérvár viszont erőre kapott, támadásait már el tudta vinni veszélyes területre. A 32. percben Nego pontos beadására Zivzivadze ellenállást nem tűrően érkezett, és fejjel egyenlített (a grúz a kupasorozat ötödik mérkőzésén is betalált, ez már a hatodik gólja volt). A 40. percben pedig Zivzivadze ugratta ki Dárdait, aki éles szögből, 14 méterről bombázott a rövid felsőbe, így a Fehérvár egygólos előnnyel vonult pihenőre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A szünetben rendezni tudta sorait a Köln, amely a második félidőben emberhátrányban is azonnal magához ragadta a kezdeményezést. A Fehérvár fegyelmezetten visszazárt a térfelére, véletlenül sem nyílt ki, így ellentámadásra ritkán, akkor is visszafogott létszámmal vállalkozott csupán. A 70. perc környékén tovább fokozta a nyomást a házigazda, Kovácsnak akkor már komoly védenivalója is akadt. A végjátékra aztán alaposan elfáradt a vendégcsapat, de mivel a hazaiak sem tudtak újítani, erőteljes hajrát kivágni, az eredmény nem változott. A visszavágót jövő héten rendezik, a párharc győztese a főtáblán szerepelhet ősszel.

A magyar csapat góljai:

Az EKl-ben érdekelt három román csapat egyike sem tudott nyerni csütörtök este: a bajnoki címvédő Kolozsvári CFR Mariborban játszott gól nélküli döntetlent, az Universitatea Craiova és az FCSB pedig hazai pályán botlott: az olténiaiak döntetlennel, a fővárosiak vereséggel várják a jövő heti idegenbeli visszavágót.

A magyar és román csapatok eredményei
Európa Liga- selejtező, 4. (utolsó) forduló, első mérkőzés:
Ferencváros–Shamrock Rovers (ír) 4–0, gólszerzők: Auzqui (13.), Traoré (35., 48.), Civic (94.)
Európa Konferencialiga-selejtező, 4. (utolsó) forduló, első mérkőzés:
1. FC Köln (német)–MOL Fehérvár FC 1–2, gólszerzők: Dietz (14.), illetve Zivzivadze (32.), Dárdai (40.)
NK Maribor (szlovén)–Kolozsvári CFR 0–0
Universitatea Craiova–Hapoel Beer Sheva (izraeli) 1–1, gólszerzők: Ivan (75., 11-esből), illetve Hatuel (70.)
FCSB–Viking Stavanger (norvég) 1–2, gólszerzők: Coman (3.), illetve Kabran (5.), Bjorshol (35.)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?