Konferencia Liga: a Fiorentina és a West Ham jutott a fináléba

A Fiorentina hosszabbítást követően 3–1-re győzött a Basel vendégeként a labdarúgó Európa-konferencialiga elődöntőjének csütörtöki visszavágóján, ezzel bejutott a fináléba, ahol a West Ham United lesz az ellenfele.

Az első mérkőzést hazai pályán elveszítő firenzeiek Nicolás González fejes góljával ledolgozták összesítésbeli hátrányukat az első félidőben, csakhogy a második játékrész elején Zeki Amdouni közeli lövéssel egyenlített. A 72. percben aztán megint jött González, és egy jobb oldali beívelés után az elé pattanó labdát közelről a hálóba bombázta.

A kilencven perc 2–1-es olasz vezetéssel zárult, azaz jöhetett a hosszabbítás. Amikor már úgy tűnt, tizenegyesek döntenek, a hosszabbítás hosszabbításában a vendégek megszerezték a párharcot eldöntő harmadik góljukat: a svájci védelmet zavarba hozta a kapu előtt pattogó labda, nem sikerült a felszabadítás, és az őrizetlen Antonín Barák közelről a kapuba lőtt.

Fotó: Agerpres/EPAA másik elődöntő visszavágóján az AZ Alkmaar az angol West Ham Unitedet látta vendégül. A hollandoknak a Londonban összeszedett egy gólos hátrányt kellett volna ledolgozniuk, ezért totális letámadás alá helyezték a West Ham Unitedet.

A találkozó első lehetősége a hazaiak előtt adódott a második percben, a sérülésből visszatérő Karlsson lövése azonban a blokkoló védőkről szögletre vágódott. Ezt követően közel negyedórán keresztül egyik kapu sem forgott veszélyben. A 17. percben Bowen törte meg a „csendet”, de 11 méteres lövése a bal kapufa mellé szállt. Ez követően megint olyan időszak következett, amikor egyik csapat sem került oda a másik kapuja elé, Milos Kerkezék többet támadtak ugyan, de nem tudták feltörni az angolok jól záró védelmét.

Az AZ a második félidőt is óriási elánnal kezdte. Rögtön a 48. percben Kerkez élesen kapu elé lőtt labdájáról Pavlidisz maradt le az ötösön belül, majd Mijnans percei következtek. A holland középpályás első kísérletét Areola hárította, másodjára pedig Agerd lábáról vágódott szögletre a labda.

Már szinte mindenki elkönyvelte, hogy gól nélkül ér véget a találkozó, a hosszabbítás negyedik percében azonban a csereként beállt Fornals egy labdaszerzést követően végigrobogott a hollandok térfelén, majd 18 méterről a jobb alsó sarokba lőtt.

Ugyan 47 évet kellett rá várni, de a West Ham United csapatának végül újra sikerült, David Moyes együttese kettős sikerrel jutott be az Európa-konferencialiga június 7-i, prágai döntőjébe. 0–1

Konferencia Liga, elődöntők, visszavágók
FC Basel (svájci)–Fiorentina (olasz) 1–3 (Amdouni 55., ill. N. González 35., 72., Barák 120+9.) – hosszabbítás után, Továbbjutott: a Fiorentina, 4–3-as összesítéssel
AZ (holland)–West Ham United (angol) 0–1, Továbbjutott: a West Ham, 3–1-es összesítéssel

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?