Kercsó Árpád mesteredző is a székelyföldi vidéki hoki szolgálatába állt

Szerződéskötéssel pecsételték meg hétfőn azt a megállapodást,amelynek értelmében a gyergyószentmiklósi születésű mesteredző, Kercsó Árpád a jövőben segíteni fogja a vidéki jégkorong fejlesztését Hargita megyében. A szakember a megye sportstratégiájának kidolgozásában is szerepet vállal.

Mint arról korábban a Maszolon is beszámoltunk, csaknem tíz év kényszerszünet után sikerült néhány lelkes sportbarátnak újraindítania a gyergyószéki gyermekeket megszólító vidéki hoki-mozgalmat. A program a JégViHar (Jégkorongozó Vidéki Hargita) nevet kapta és hat településen több mint 150 gyermek részére teszi lehetővé, hogy kedvenc téli sportjának, a jégkorongnak hódolhasson.

A kezdeményezésben szerepet vállalt Kercsó Árpád gyergyószentmiklósi születésű mesteredző, sportvezető, a Magyar Jégkorong Szövetség Hírességek Csarnoka tagja. A szekemberrel hétfőn írták alá az erről szóló szerződést Gyergyócsomafalván.

Kercsó Árpád az aláírást követően úgy fogalmazott, hogy kellemes meglepetésként érte, milyen sok gyermek bekapcsolódott a vidéki hokimozgalom tevékenységeibe. A mesteredző szerint egy-két éven belül már kikerülhetnek olyan fiatalok, akik magas szinten fogják űzni a jégkorongot. „Szeretném, ha a falusi székely gyerekeknek lehetőségük lenne fejlődni és elérhetnék azt a szintet, amelyet az elődeik” – tette hozzá. Kiemelte: szívesen vesz részt a munkában, hiszen nem csupán felkészült edzőnek, hanem jó szervezőnek is tartják. Kercsó Árpád megjegyezte: nem az akadémiai képzés ellen szervezik a vidéki hokiedzéseket, sokkal inkább szeretnék bebizonyítani, hogy a falusi hokiban mennyi kiaknázatlan lehetőség van.

Sport és közösségépítés

Mint az eseményen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: valódi közösségi összefogásnak köszönhető, hogy Gyergyószéken, azon belül Gyergyócsomafalván éltetik a vidéki jégkorongozást. „Értékben, pénzösszegben kifejezhetetlen az az erőfeszítés és közösségépítés, amely itt történik (…). Azt gondolom, hogy ha megfelelő szakmaisággal jár a vidéki hoki szervezése, akkor mindenki szívesen áll oda ehhez a programhoz. Készül a megyei tanács sportfejlesztési stratégiája és abban is a vidéki sport kiemelt szerepet kap” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: Kercsó Árpádot sporttanácsadóként kérték fel az együttműködésre és az említett sportstratégia kidolgozásában is segíteni fogja Hargita Megye Tanácsát.

Csata Székely Attila, a Jég-Vi-Har mozgalom egyik főszervezője az eseményen kiemelte: a projekt célja, hogy újraélesszék azokat a vidéki jégkorongtornákat, amelyek során természetes, otthoni környezetben léphetnek jégre a fiatal hokisok. Hozzátette: a bekapcsolódó településeken természetes jégpályákon mintegy 150 gyermek kapcsolódott be a tevékenységekbe. Számukra igyekeztek jégkorong-felszereléseket beszerezni. „Azok a gyerekek kezdtek hokizni, akik ezt szerették volna és a szülők csatlakoztak a fiatalok szándékához és nem fordítva történt. Mi ehhez próbáljuk biztosítania felszereléseket. A legfontosabb, hogy a községek akarják mindezt” – hangsúlyozta Csata Székely Attila.

Gyergyócsomafalva polgármestere, Márton László Szilárd kiemelte: a Jég-Vi-Har mozgalom egyik bölcsőjeként szerencsésnek tartja a községet, hogy a Kercsó Árpáddal történt megállapodás helyszínéül szolgálhatott. Ugyanakkor hozzátette: a mesteredző szakmai karrierjének első állomása éppen Csomafalva volt, a község vezetősége pedig díszpolgári címmel is kitüntette korábban. A polgármester elárulta azt is, hogy szeretnék a helyi jégpályát műjégpályává átépíteni, ennek az előkészítése, dokumentációja folyamatban van jelenleg is.

Kercsó Árpád 1949-ben Gyergyószentmiklóson született, édesapja kőfaragó, édesanyja tanítónő volt. 28 éves koráig jégkorongozott, hátvédként szerepelt a Gyergyószentmiklósban és a Dunarea Galati csapatában, két román bajnoki bronzérmet szerzett. 1977-től edzősködik, Csomafalván a Maros vizével elárasztott pályán edzette a fiatalokat. 1985-ben települt át Magyarországra, a Dunaújvárosnál szintén fedetlen pályán kezdett edzéseket tartani. Eredményes volt, és fedett pályát vívott ki a csapatnak. Éveken keresztül a magyar utánpótlás-válogatottak szövetségi kapitányaként tevékenykedett, tizenhat év után pedig elhagyta Dunaújvárost, azóta dolgozott a Budapest Starsnál, Zalaegerszegen, a csíkkarcfalvi HC Felcsíknál, a Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémián. Jelenleg a Ferencváros utánpótlás edzője. A felnőtt válogatott utolsó magyar szövetségi kapitányaként megalapozta magyar jégkorong legnagyobb sikerét, az elitcsoportba való feljutást. 1998-ban és 2000-ben a válogatottal C csoportos vb-t nyert.

Kapcsolódók

Kimaradt?