A legendás Kercsó Árpád gyergyói jégkorongedző is bevonult a Hírességek Csarnokába

Hagyomány szerint két élő és két posztumusz tagot avatott idén a Magyar Jégkorong Hírességek Csarnoka – adta hírül vasárnap a Magyar Jégkorong Szövetség. A budapesti Városligeti Műjégpálya falán elhelyezett márványtáblára felkerült az eredményei miatt legendás, a magyar jégkorong talpra állítójaként ismert, gyergyószentmiklósi Kercsó Árpád jégkorongedző neve is.

A tavaly már betelt márványtábla mellett leplezett le új Magyar Jégkorong Hírességek táblát Budapesten, a Városligeti Műjégpálya falán Id. Kovács Csaba, az Magyar Jégkorong Szövetség elnöke és Pásztor György, aki a magyar mellett a torontói Hall Of Fame-nek is tagja. A magyar jégkorong Hírességek Csarnokának legújabb tagja lett a gyergyószentmiklósi, Budapesten élő jégkorongedző Kercsó Árpád is, aki kortársa, Török László mellett, illetve Dr. Tóth István és Dr. Nyuli László néhai jégkorongozók mellett vonult be a Magyar Jégkorong Hírességek Csarnokába.

A jelenleg 66 éves Kercsó Árpádról a Magyar Jégkorong Szövetség által kiadott közlemény is említi eredményei mellett a stílusát jellemző, közismert „vehemenciáját”. 

Noha szigorúságáról Gyergyóban ma is legendák keringnek, soha nem engedte a beavatási szertartásokat a jégkorongcsapatoknál – derül ki többek között egy nemrégiben megjelent mélyinterjújából , melynél a címbe tett Kercsó-idézet is vall edzői stílusáról: „Nem emberként voltam szarházi, hanem edzőnek szigorú”.

A Hírességek Csarnoka témában kiadott közlemény szerint az 1998-as budapesti VB volt a legemlékezetesebb számára, amikor a C-csoport első helyéért, Romániával kellett megmérkőzni. Végül sikerült – ahogy ő fogalmaz – „a magyar hoki drukkereknek, az erdélyi magyaroknak, önmagának és családjának is örömet szerezni, kivívni az első helyet!”

Kercsó Árpád (képünkön jobbra) 1949-ben, Gyergyószentmiklóson született, édesapja kőfaragó, édesanyja tanítónő volt. 28 éves koráig jégkorongozott, hátvédként szerepelt a Gyergyószentmiklósban és a Galaci Dunában, két román bajnoki bronzérmet szerzett. 1977-től edzősködik, Csomafalván a Maros vizével elárasztott pályán edzette a fiatalokat. 1985-ben települt át Magyarországra, a Dunaújvárosnál szintén fedetlen pályán kezdett edzéseket tartani. Eredményes volt, és fedett pályát vívott ki a csapatnak. Éveken keresztül a magyar utánpótlás-válogatottak szövetségi kapitányaként tevékenykedett, tizenhat év után pedig elhagyta Dunaújvárost, azóta dolgozott a Budapest Starsnál, Zalaegerszegen, de 2006 januárjában egy időre visszaköltözött edzeni a csíkkarcfalvi HC Felcsík kezdő csapatait is. A felnőtt magyar válogatott utolsó magyar szövetségi kapitányaként megalapozta a magyar jégkorong legnagyobb sikerét, az elitcsoportba való feljutást. 1998-ban és 2000-ben a válogatottal C csoportos világbajnokságot nyert. Id. Ocskay Gábor hívására lett a Fehérvár AV19 alá dolgozó Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia szakvezetője.

A Hall Of Fame 2016-os elismertjei továbbá:

Dr. Tóth István az 1950-1967-ig jégkorongozott a budapesti Építők csapatában. Pályafutása végén játékos-edzőként, majd szakvezetőként, valamint a válogatott technikai vezetőjeként tevékenykedett.

Dr. Nyuli László évtizedeken át volt a magyar jégkorong válogatott önkéntes orvosa.

A „Halhatatlanok” csarnokába került Török László évtizeden át volt a szövetség sajtófőnöke, valamint rádióriporterként foglalkozott a magyar jégkoronggal, amelyről két könyvet is írt.

A 2011-ben felavatott, a magyar jégkorongsportnak állított Hírességek Csarnokába olyan személy jelölhető, aki sportszerűsége és jelleme alapján példaképnek tekinthető. Játékosként olyan személy lehet alkalmas a jelölésre, aki pályafutását legalább 5 évvel jelölése előtt befejezettnek tekinti, minimum 20 alkalommal szerepelt a felnőtt válogatottban, pályafutása során nem részesült olyan sportfegyelmi eltiltásban, amely botrányos volta miatt a magyar jégkorong sportnak erkölcsi kárt okozott, illetve valamilyen formában továbbra is közreműködött a jégkorongsport fejlesztésében.

Edzőként, tisztségviselőként, valamint játékvezetőként olyan személy lehet alkalmas a jelölésre, aki legalább 35 éven keresztül, valamilyen formában részt vett a magyar jégkorongsportban.

 

Kimaradt?