Foci Eb: Nagy falat volt Svájc a magyaroknak, vereséggel kezdték a tornát

Csalódást keltő első félidő után feljavult a magyar válogatott a szünet után, de 1–3-ra elvesztette a Svájc elleni mérkőzést, ezzel rögtön az Eb elején nehéz helyzetbe került csoportjában.

Az Eb pénteki nyitómeccsen Németország ellentmondást nem tűrő játékkal 5–1-re győzte le Skóciát. Szombaton a csoport és egyben a torna második meccsét a magyar és a svájci válogatott játszotta egymással.Fotó: MTI/Illyés Tibor

Igyekeztek gyors tempójú támadásokkal kezdeni a mérkőzés első perceit a svájciak, kisebb gondot okozva ezzel a magyar védelemnek. Első támadását a 10. percben vezette Marco Rossi csapata, Fiola szaladt előre a szélen, középre gurított labdájából Sallai lőtt távolról a kapu fölé.

Néhány perccel később hátrányba került a magyar csapat, egy jó kiugratás után Duah lépett ki a védők közül, egyedül vezethette rá a labdát Gulácsira, magabiztosan ki is használta helyzetét. Nem kezdődött tehát jól a mérkőzés a magyaroknak. Vargas révén nemsokára megduplázhatták volna előnyüket a svájciak, ezúttal viszont bravúrral védett a rutinos kapus.

A védelmi bizonytalanságok mellett nagy probléma volt az is, hogy az első fél órában magyarok egyáltalán nem tudtak veszélyesen közeledni a kapuhoz és a labda is keveset volt náluk. Az előny birtokában nem erőltették a támadásokat a svájciak, de az eredményt stabilan tartották.

A 40. percben Szoboszlai szabadrúgásából Orbán irányította fejjel kapura a labdát, ez viszont ismét veszélytelen próbálkozás volt. Nem alakultak ki magyar helyzetek, a határozatlan játéknak pedig meg is lett az eredménye. Michel Aebischer a tizenhatos vonalának környékéről tekerte be a labdát a bal alsó sarokba a szünet előtt.

Kétgólos hátrányból kezdték tehát a második játékrészt Szoboszlaiék, amelynek elején már védést kellett bemutatnia Gulácsinak. Vargas próbálkozásánál ismét meg kellett fognia a labdát, a játék képe tehát nem változott meg pozitívan a magyar csapat szemszögéből.

Hatvanhárom perc kellett az első igazán veszélyes magyar lehetőséghez, Sallai beadását követően Varga Barnabás fejelt közelről a kapu mellé, a svájci kapusnak már nem lett volna esélye hárítania a próbálkozást.

Néhány perccel később már nem hibázott a magyar csatár, ezúttal Szoboszlai tekerte be neki a labdát, védőjét szépen lerázva fejelte be közvetlenül Sommer mellett a labdát, 1–2-nél ismét szorossá vált a mérkőzés.

Nem fagytak le a svájciak a magyar szépítő gól után, ismét igyekeztek magukhoz ragadni a kezdeményezést, érezhetően lassítani akarták a játékot, de így is adódtak előttük lehetőségek. Sokkal lendületesebbé váltak a magyar támadások, az idő viszont nem Marco Rossi csapatának kedvezett.

A 90. percben megszerezhették volna harmadik góljukat is a svájciak, Gulácsi viszont ismét menteni tudott, néhány percig életben tartva ezzel a magyar reményeket. Nemsokára egy súlyos hibát követően Dárdai Mártonnak kellett kihúznia a labdát a kapu előteréből.

Kitámadott a magyar válogatott a meccs végén, a sok labdavesztést viszont végül kihasználták a svájciak, Embolo kapuba emelte a mindent eldöntő svájci gólt. Szoboszlaiék 3–1-re veszítették el a mérkőzést, ezzel pedig rossz helyzetbe kerültek a csoportban, ugyanis következő meccsüket a bombaformában kezdő németek ellen játszák.

Magyarország – Svájc 1–3 (0–2)

Európa-bajnokság, A csoport

RheinEnergie Stadion, Köln

Vezette: Zlatko Vincsics (szlovén)

Sárga lapok: Szalai A. (70.), Fiola A. (88.), illetve S. Widmer (5.), R. Freuler (59.)

Gólszerzők: Varga Barnabás (66.), illetve Kwadwo Duah (12.), Michel Aebischer (45.), Breel Embolo (90+3.)

Kapcsolódók

Kimaradt?