banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Eltrágárkodták az egyetemistáknak szánt kampányt a Kolozsvári Universitatea szurkolói

Botrányba fulladt a Kolozsvári Universitatea futballklubjának kampánya: a felsőoktatási intézményekkel partnerségben szervezett akciójuk részeként trágár, szexista és erőszakra buzdító szövegeket tartalmazó füzetecskét osztottak szét az első éves egyetemistáknak.

A Kolozsvári Universitatea az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Szuperliga és a főszponzor támogatásával, valamint a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel és a Iuliu Hațegan Gyógyszerészeti Egyetemmel partnerségben indította el az „Egyetemista Kolozsváron” (stUdent la Cluj) című kampányát, amelynek keretében 1919 üdvözlőcsomagot osztanak szét az első éves egyetemi hallgatóknak.

Közleményük alapján a klub alapítása, azaz 1919 óta az egyetemi légkör egyet jelent a Kolozsvári Universitatea futballcsapatának a szellemiségével. Ennek megünneplésére, valamint, hogy a gólyákat befogadják az „U” családjába, egy ajándékcsomaggal készültek az első éves hallgatók számára.

A kampány október 12-én kezdődött és október 18-ig tart, a csomag pedig tartalmaz egy szurkolói pólót, egy belépőt a hazai élvonalban listavezető Universitatea Galaci Oțelul elleni, október 18-i Szuperliga-mérkőzésére, valamint egy „egyetemi könyvecskét”, a szurkolótábor dalszövegeivel.

Fotó: Kolozsvári Universitatea/Facebook

A botrány ebből a könyvecskéből adódott, mert abban trágár szövegű, erőszakra buzdító, korántsem akadémikus rigmusokat gyűjtöttek csokorba. A Steaua, a Kolozsvári CFR vagy éppen a Rapid szurkolóit sértő és uszító verssorok kerültek nyomtatásba, ugyanakkor frivol, szexista sorokat is népszerűsítettek. Az ilyen jellegű énekek a futballstadion látogatói számára nem meglepőek és nem is számítanak újdonságnak, viszont a klub mégis bocsánatkérésre kényszerült.

Az Actualdecluj.ro-nak a klub illetékese, Mihai Moga sajnálkozott a történtek miatt. Mint magyarázta, a könyvecske tartalmával a szurkolók foglalkoztak. Két változat készült el belőle, de „egy sajnálatos hiba” folytán nem a „tiszta” változat került nyomtatásba. Hozzátette: a kampány népszerűségnek örvend és folytatódni fog, de a könyvecskét egyelőre kivették a csomagokból, és kicserélik a „tiszta” változatra.

Az ügyben a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) is állásfoglalást adott ki hétfőn. Közleményükben – ahogyan az Agerpres közzétette – hangsúlyozták, hogy ahogyan eddig úgy ezután is az egyetemi hagyományokat és az akadémiai kiválóságot képviselik. A Kolozsvári Univesitatea által indított kampány célja a kolozsvári sportmozgalom népszerűsítése a diákok körében, valamint annak a közösségnek az összefogása, amelynek a BBTE is része – együtt a Szamos-parti város összes állami egyetemével. 

Az állásfoglalásban aláhúzták, hogy a vitatott könyvecskét eltávolították a csomagokból, a BBTE pedig elutasít minden, az egyetemi környezettel össze nem egyeztethető, agresszív, illetlen vagy sportszerűtlen viselkedésformát.

„A BBTE a multikulturalitás, a sokszínűség és a befogadás értékeit, valamint a kiválóságot népszerűsíti minden tevékenységi területen, és a stUdent la Cluj kampányban való részvételünk célja éppen egy olyan egyetemi közösség összefogása, amelyet a sportszerűség szelleme vezet. Ebből a szempontból fontos, hogy a kampány szép és a diákok körében nagy sikert aratott ötletét ne árnyékolja be egy sajnálatos hiba” – fogalmaztak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?