Egymillió lejes veszteséget okozott a koronavírus-járvány az FK Csíkszeredának

Nem kímélte a koronavírus-járvány az FK Csíkszereda költségvetését. A kötelezően előírt tesztek elvégzése, a nézők elmaradása, a televíziós közvetítések egy részének önerőből történő finanszírozása, az elnapolt rendezvények összesen 1 millió lejes plusz kiadással terhelték meg a székelyföldi klub kasszáját.

A koronavírus-járvány a sportegyesületek életére, működésére is rányomta a bélyegét. Nem kivétel ez alól az FK Csíkszereda sem. A klub honlapján olvasható összefoglaló szerint a sportegyesületeket érintő kötelező tesztelések során 1.736 PCR RT és 78 antitest vértesztet végeztek el  az FK játékosai és alkalmazottai körében, melyek összértéke 319.480 lej. Az akadémistáink két heti kötelező karanténja és a felnőtt csapat tíz napos buborékba helyezése is negatívan érintette a klub pénzügyeit. „A be nem tervezett kiadásaink ezáltal további 85.600 lejjel növekedtek”- írták.

"Tehát, mit vitt a járvány? Legalább egy milliót, mondhatnánk a fentiek alapján. A koronavírus sokmindenre megtanított,...

Közzétette: FK Csíkszereda – 2021. január 12., kedd

A tavaszi idény eltörlése miatt a felnőtt csapat öt mérkőzése maradt el (Konstancai Farul, CS Mioveni, Chiajna, ASU Poli, Viitorul Pandurii), ősszel pedig zárt kapukkal voltak kénytelenek megrendezni hét hazai bajnokit (Krajovai U 1948 SA, Petrolul, ASU Poli, Szloboziai Unirea, Pandurii, Chiajna, Kolozsvári U) és egy kupameccset (Aradi UTA). A csapat vezetése a Digi, a Look, a Telekom, illetve az Erdély TV, valamint a klub YouTube csatornája révén az összes mérkőzést elérhetővé tette. Ugyanakkor az Erdély TV-n és a YouTube-on az összes idegenbeli mérkőzés látható volt (Lénárdfalva, Bákó, Bukaresti Metaloglobus, Bodzavásár, Mioveni, Kisnikápoly, Konstanca). Az FK saját gyártásában és költségén összesen 11 találkozó került képernyőre, ami hozzávetőleg 100.000 lejes kiadást jelentett. Ugyanakkor, az elmaradt tavaszi hazai mérkőzések és a zárt kapus őszi találkozók bevétel-kiesése mintegy 65.000 lej volt.

Élő szerződések, elmaradt rendezvények

A tavaszi idény befagyasztását követően a játékosok, edzők és stábtagok szerződése a mérkőzések elmaradása dacára is élő maradt – emelték ki. Kötelezettségeinknek a futball szünetelése közepette is eleget tettünk. „A juttatások részbeni átvállalásával némi kormányzati segtség érkezett ugyan, de a fizetések nagy része játék nélkül is a klubunkat terhelte. Április és június között a sportolóinknak és a stábtagoknak (edzők, gyúrók, medikális szakszemélyzet) kifizetett háromhavi juttatás négy ezer lej híján négyszázezer lej volt” – olvasható a részletek között.

A világjárvány miatt két jelentős korosztályos megmérettetést sem volt alkalmuk megrendezni a csíkiaknak. A távolságtartás jegyében és a kockázatcsökkentés miatt lefújt magyar-román U16-os közös összetartás és a határon túli magyar akadémiai rendszer U17-es csapatai számára évente az FK által megrendezett Székelyföld OTP Bank Kupa elmaradása, igen jelentős, 253.440 lejes bevételtől fosztotta meg az egyesületet. „Ez részben az infrastruktúránk használatáért fizetett bérlemény kiesése, részben a szponzorációs bevételek elmaradása okozták. A tervezett magyar-román U16-os válogatott mérkőzések keltette figyelem elmaradásáról nem is beszélve” – részletezték.

Összességében mintegy 1 millió lejes plusz kiadással kellett megbirkóznia a székelyföldi klubnak az elmúlt évben a koronavírus-járvány következtében.

(Borítókép: FK Csíkszereda Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?