EURO-2020: megtöri a jeget Portugália ellen a magyar válogatott?

A szerző felvételeA magyar labdarúgó válogatott kedd este - romániai idő szerint - 7 órakor  a címvédő Portugália ellen kezdi el szereplését az EURO-2020-on. A Maszol kiküldött tudósítója a helyszínről számol be az eseményekről.

A magyar válogatott a labdarúgó Európa-bajnokságok történetének legdurvább összetételű halálcsoportjában kezdi meg szereplését kedd este 19 órától a Puskás Arénában.

Még sosem volt példa arra, hogy egy Eb-n egy csoportba kerüljön a címvédő, az előző két világbajnokkal. Portugália, Németország és Franciaország már 2019-ben, a csoportok bukaresti kisorsolásakor tudták, hogy egymással kell majd megharcoljanak a továbbjutásért. A magyar válogatott csak később "került képbe", előbb ki kellett vívnia a kijutást a Bulgária és Izland elleni pótselejtezők megnyerésével.

Az alábbiakban a két óra múlva kezdődő magyar-portugál mérkőzéshez nyújtunk egy kis ráhangolódást.     

 

18:26

Megkaptunk a kezdőket

A két szövetségi kapitány kijelölte a kezdő tizenegyeket a 19 órakor kezdődő mérkőzésre.

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics, Nagy Á., Kleinheisler, Schäfer, Fiola – Szalai Á., Sallai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Portugália: Rui Patrício – Semedo, Dias, Pepe, Guerreiro – D. Pereira, W. Carvalho, B. Fernandes – C. Ronaldo, Jota, B. Silva. Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Ezzel berekesztjük a felvezetést, 19 órakor kezdjük az élő szöveges tudósítást a mérkőzésről.

 

18:08

Bölöni és a portugálok

Kíváncsiak voltunk arra, hogy tudják-e a portugálok, hogy legnagyobb sztárjukat, az ötszörös Aranylabda-győztes Cristiano Ronaldót egy magyar edző fedezte fel.

Bölöni László nevét mindenki ismerte, hiszen Sporting Lisszabonnal bajnokságot nyert a 2001/2002-es  szezonban, viszont magyarságával kapcsolatban nem volt mindenki tisztában.

A Puskás Aréna sajtótermében Pedro, az O Jogo tudósítója őszintén meglepődött, majd ugyanolyan őszintén megköszönte az információt, hogy Bölöni László magyar, hiszen ő úgy tudta, hogy a Sportingot a "román" Boloni vezette fel a csúcsra. 

Gustavo viszont, akivel a Dózsa György úton találkozott munkatársunk annál nagyobb Sporting-szurkoló, hogy ezzel ne legyen tisztában. Mint elmondta, 6 éves volt a Bölöni-féle bajnoki cím elhódításakor, viszont ő és barátai akkor is tudták, hogy Lazlo Bölöni (így ejtette ki minden idők legismertebb erdélyi magyar labdarúgójának nevét - szerk. megj.) romániai magyar. Köszönet érte, Gustavo! 

17:51

Adél és Lehel

A sepsiszengyörgyi Adélt és Lehelt a Dózsa György úton "csíptük el". Könnyű volt kiszúrni őket, ugyanis egyikük a székely, másikuk pedig a magyar zászlót viselte palástként a hátán. 

Az alábbi rövid videóinterjúból megtudhatjuk, hogy mindketten nagy szurkolói a Sepsi OSK-nak, Lehel már többször is volt a magyar válogatott mérkőzésein, Adélnak viszont ez lesz az első, de "nagyon büszke rájuk".

17:35

Christian Eriksent éltetik a magyar szurkolók

A mintegy 2 ezer portugálnak több mint 60 magyar szurkolóval kell felvennie a (hang)harcot. A szurkolók egy része a Carpathian Brigade hívására már a koradélután órákban elkezdett gyülekezni a Hősök terén, ahonnan egy kis "dalonászás" után a lezárt Dózsa György úton keresztül vonultak a Puskás Arénába.

A Műcsarnok oldalánál a tömeg egy adott ponton a dán Christian Eriksent éltette, aki szombaton, a finnek elleni koppenhágai Eb-meccsen összeesett és újra kellett éleszteni. Azóta kórházban tartják megfigyelés alatt, állapota stabil, és már azt üzente, hogy jól érzi magát.

17:26

Elénekelték nekünk a A Portuguesa-t

Mint korábban már írtuk, a Puskás Aréna az egyedült helyszíne az idei foci-Eb-nek, amelyben semmilyen létszámkorlátoztást nem alkalmaztak, a 67 ezer fő befogadására alkalmas létesítményben teltház lesz.

A nézők zöme a magyaroknak szurkol majd, a vendég portugál válogatottat 2 ezer szurkoló kísérte el Budapestre. 

Egy kisebb csoportjuk a Maszol tudósítójának rázendített A Portuguesa-ra az metróban.

 

17:07

A múlt nem szól mellettünk

A csoportellenfelek közül Portugália az egyetlen, amelyet még sohasem tudott legyőzni a magyar válogatott (4 döntetlen, 9 vereség, 10–30-as gólkülönbség).

A legemlékezetesebb összecsapás minden kétséget kizáróan a 2016-os Európa-bajnokságon Lyonban lejátszott 3-3-as döntetlen volt, akkor Bernd Storck tanítványai háromszor is vezettek, ám Cristiano Ronaldóék mindannyiszor egyenlítettek.

A Maszol akkor is a helyszínről tudósított a mérkőzésről.

Az Eb-selejtezők során még kétszer csapott össze Portugália és Magyarország: a 2000-es torna selejtezőjében, 1998 szeptemberében a Népstadionban 3–1-re, bő egy évvel később Lisszabonban  3–0-ra nyertek a portugálok.

 A 2010-es és a 2018-as világbajnokság kvalifikációjában is keresztezték egymást az útjaik, magyar földön mindkét sorozatban 1–0-s, odakint pedig 3–0-s portugál siker született.

A két csapat első tétmérkőzését az 1966-os angliai világbajnokság csoportküzdelmei során, Manchesterben vívta. Akkor az előtte két évvel Eb-bronzérmes magyar válogatottat tartották esélyesebbnek, ám az Eusebio vezette dél-európai válogatott diadalmaskodott 3–1-re, és végül bronzérmesként zárt.

Kapcsolódók

Kimaradt?