Diószegi: „a harmadik helyet célozzuk, hogy legyen miért harcolni”

Aligha lehetett volna drámaibb lezárásra számítani a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alapszakaszában annál, mint ami idén megtörtént. Akkor, amikor a Sepsi OSK Debeljuh 92. percben szerzett góljával „belőtte magát” a felsőházi rájátszásra a Kolozsvári Universitatea „helyett”.

Azért mondjuk helyett, mert ugye a papírforma szerint a Szamos-partiak főesélyesek voltak a Voluntari elleni győzelemre, és ugye még a döntetlen is elegendő lett volna a számukra, ha a sepsiszentgyörgyieknek nem sikerült volna válaszolniuk a Petrolul 87. percben lőtt egyenlítő góljára.

Diószegi László, a háromszéki klub tulajdonosa a Maszolnak bevallotta, hogy az utolsó forduló előtt már ő sem számított arra, hogy sikerülni fog a playoff-szereplést megszerezni, hiszen nem gondolta volna, hogy a Kolozsvári „U” megbotlik a Voluntari otthonában. „Az utolsó tíz percben, mint egy oroszlán köröztem. Félre is vonultam a végén” – osztotta meg a stadionban megélt élményét, elismerve, hogy annál nagyobb volt végül az öröme, amikor a hajrágóllal kiharcolták a playoff-szereplést.

A klub tulajdonosa a csapat összetartozásában, a játékosok győzni akarásában látja a siker kulcsát. „Sokat számított, hogy nem voltak széthúzások, a fizetések is napra pontosan érkeztek” – vélekedett.

Fotó: SuperLiga/Facebook

Emlékezetes, hogy amikor Diószegivel januárban beszélgettünk az esélyekről, nagyon jól felmérte, hogy mely csapatok lehetnek a fő riválisaik a playoff-ért zajló küzdelemben, azt, hogy figyelniük kell a Kolozsvári Universitateára. Bizakodó volt, hogy a viszontagságos szezon végén mégis elérik céljukat, és a legjobb hat közé jutnak.

Most, hogy ez megvalósult, már a felsőházi küzdelemre terelődik a figyelem, és amíg a klubvezető télen még csak „titkon reménykedett”, most már konkrét ki is jelentette, hogy a dobogót „szemelte ki”, bár mint mondta: akkor sem bánkódnának, ha a negyedik helyen fognak végezni. „A harmadik helyet tűztem ki célul, hogy legyen miért harcolni” – jelentette ki Diószegi. Megjegyezte, hogy három-négy csapat erősebb ugyan náluk, de szándékosan merészebb célt tűzött ki a csapat elé és arra törekszenek majd, hogy felborítsák a papírformát néhány összecsapáson. Jó rajtban reménykedik, amire már vasárnap lehetőségük lesz az alapszakasz-győztes FCSB elleni első fordulóban. Utána sorrendben a Kolozsvári CFR, a Konstancai Farul, a Rapid és a Craiovai Universitatea lesz az ellenfelük a playoff „odavágói” során.

Diószegit kérdeztük azzal kapcsolatban is, hogy Emil Boc, Kolozsvár polgármestere azzal vádolta meg a Petrolult, hogy szándékosan kapott ki a Sepsi OSK-tól a 30. fordulóban. A ploiești-i klub, mint ismeretes, már közölte, hogy bepereli az elöljárót. A háromszékiek tulajdonosa is leszögezte, napjainkban már nincs bundázás a hazai élvonalban. „Mindenki maradjon annál, amit tud” – jegyezte meg a klubvezető, bár hozzátette, hogy azt mondták neki, hogy Boc nem polgármesterként, hanem szurkolóként fogalmazta meg botrányt keltő Facebook-bejegyzését. Diószegi szerint ugyanakkor „egy megfontolt ember 2024-ben ilyet nem mond”. Rámutatott, hogy az elmúlt tíz évben többen börtönbe kerültek bundázási kísérlet miatt, így ma már senki sem kockáztatja ezért a szabadságát a román futballélvonalban. Kiemelte, egy meccs során vannak tévedések, a Petrolul pedig nagyon le akarta győzni őket ebben a 30. fordulóban. Ezt mutatják a meccsen felmutatott sárgalapok is, és az is, hogy a lefújást követően majdnem összeverekedtek, mert a Petrolul annyira mérges volt a vereség miatt.

A rájátszásra a csapatok az alapszakaszban szerzett pontjaikat elfelezve viszik tovább magukkal – félpont esetén felfelé kerekítenek –, ezért a Sepsi OSK 22 pontról kezd a playoffban, ahol az FCSB 32, a Rapid 28, a Kolozsvári CFR 27, a Craiovai Universitatea 25, a Konstancai Farul pedig 22 ponttal maradtak.

Az oda-visszavágós, körmérkőzéses felsőházi rájátszást követően az első helyezett a Bajnokok Ligája-selejtezőben indulhat, a második helyezett pedig a Konferencia Ligába-selejtezőkben. A harmadik helyezett az alsóházi rájátszásból érkező csapattal játszik majd osztályozót az európai szereplésért, míg a Román Kupa-győztes az Európa Liga kvalifikációs szakaszában vehet majd részt a 2024–2025-ös idényben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?