Hatan két helyre – rendhagyó teszteléssel alapozza meg a bajnoki folytatást a Sepsi OSK

A nagycsapatokra jellemző, Romániában viszont rendhagyónak számító teszteléssel térképezik fel a Sepsi OSK labdarúgóinak az erőnlétét a törökországi edzőtáborban – tudtuk meg Diószegi Lászlótól. A sepsiszentgyörgyi klub tulajdonosa az őszi „letargiát” maga mögött tudva úgy véli, hogy ha a decemberi teljesítményüket tartani tudják nem lesz gond a playoff-ba jutással.

Belekben edzőtáborozik a Sepsi OSK | Fotó: a Sepsi OSK Facebook-oldala

Emlékezetes, hogy a háromszéki együttes kiválóan kezdte a 2023–2024-es idényt, de a kezdeti sikereket egy precedens nélküli vereségi széria követte az élvonalbeli bajnokságban – és címvédőként a Román Kupa csoportköréből sem sikerült továbbjutniuk. Nem meglepő, hogy már a téli szünet előtt indokolttá vált Liviu Ciobotariu vezetőedző leváltása, hogy Bernd Storck „vaskezű” irányításával rendezzék a sorraikat.

„Nagyon letargikus hangulatban volt az egész klub a hatodik vereséget követően. Majd következett két győzelem és két döntetlen, amivel felcsillant a reményt, de a játék továbbra sem volt biztató” – idézte fel a Maszolnak Diószegi László. A klubt tulajdonosa kiemelte, a FCU Craiova ellen 2-1-re elveszített mérkőzésen a játékosok hozzáállása nem volt megfelelő, ezért „gyorsan lépni kellett”. Ezt követte az edzőváltás, azóta pedig két győzelem és egy döntetlen a csapat mérlege a SuperLigában, ahol, ha a decemberben mutatott teljesítményt tartani tudják, a playoff-ba jutással nem lesz gondjuk, vélekedett a klubtulajdonos.

Ennek eléréséhez munkával kezdték az évet. Már a törökországi Antalyában edzőtáboroznak, ahol január 9-én a németországi másodosztályos Magdeburggal, majd pedig 12-én az Újpesttel játszanak edzőmeccset, még mielőtt január 19-én pályára lépnének a SuperLiga 22. fordulójában.

Keretükben nem kell jelentős változtatásra számítani, Diószegi tájékoztatása alapján Storck edzőnek mindössze egy új játékosra van szüksége, de ez még az edzőtáborban mutatott teljesítmények alapján változhat.

Az edzőtárba érkezik ugyanis pénteken egy németországi orvosi stáb, amelyik egy átfogó vizsgálattal térképezi fel a játékosok egyéni fizikai képességeit, terhelhetőségét, erőnlétét, izomzatát, hogy az eredményektől függően, egyénre szabott felkészülésen tudják ideálisra szabni a teljesítményüket. Diószegi felhívta a figyelmet arra, hogy ez a felmérő a külföldi nagycsapatoknál természetes, Romániában viszont nem jellemző. „Az biztos, hogy Sepsiszentgyörgyön ilyen korábban még nem volt, pedig nagyon fontos” – mutatott rá. Hozzátette: Storck az edzőtábor során elsősorban az erőnléti edzésekre helyezi majd a hangsúlyt a törökországi edzőtáborban, hogy a lehető legjobb fizikai állapotban vágjanak neki a bajnokság folytatásának.

A Sepsi OSK a 22. fordulóban a Poli Iași gárdáját fogadja. Huszonegy forduló után a háromszékiek 30 ponttal az alapszakasz összetettjének ötödik helyén „telelnek”, az FCSB, a Kolozsvári CFR, a Craiovai Universitatea és a Rapid mögött, de megelőzve többek között a Konstancai Farult, a Hermannstadt, a Kolozsári Universitateát, a FCU Craiovát és a Petrolul Ploiești-et. A szentgyörgyiek célja, hogy a legjobb hat gárda között zárv a felsőházi rájátszásra jussanak. Diószegi titkon reméli, hogy ha az sikerül, a playoffban akár a dobogóra, vagy a majdani Román Kupa-győztes kilétől függően a negyedik helyről ismét nemzetközi klubtornára kvalifikálniuk. Mindezért jelentős bónuszt kínál a játékosoknak, és szerinte nem kell annál több össztönzés.

Jó erőnléti állapotban akarják folytatni a szezont | Fotó: a Sepsi OSK Facebook-oldala

Úgy véli, hogy az összetett állása tükrözi az erőviszonyokat. Meglátása szerint a top négy, azaz az FCSB, a CFR, a Craiovai Universitatea és a Rapid playoff-kvalifikációja biztosra vehető, míg a fennmaradó két helyért hat csapat verseng. Diószegi kiemelte, hogy a FCU Craiovát nem szabad alábecsülni, mert nagy álmokat dédelget, a Hermannstadt pedig bármikor bármire képes lehet. A Petrolulnál szerinte a pénzügyi gondok rányomhatják a bélyeget a teljesítményre, de figyelni kell a Kolozsvári Universitateára, amelyik a helyi önkormányzat támogatását élvezve nagyon törekszik a felsőházi szereplésre. Nagyon akarják és jó játékosokat hoztak, mutatott rá a klubvezető. A Farul természetesen szintén ott van a közvetlen riválisaik között, de szerencsére nem csak egy hely lesz kiadó a bajnokság januári folytatásakor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?