Bayern München – Real Madrid: ki örülhet a végén?

Kedden romániai idő szerint este 10 órától méri össze erejét a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első fordulójában a Bayern München és a Real Madrid. Mivel az európai topligák két ikonikus csapatáról van szó, egy ilyen találkozó egyben a futball ünnepe is a rajongók számára, amit az is bizonyít, hogy a kedd esti müncheni meccsre mintegy félmillió belépőt igényeltek világszerte a szurkolók. Egy ilyen kaliberű párharc esetében nagyon nehéz megtippelni a végkimenetelt, még akkor is, ha bizonyos statisztikai adatok némi támpontot szolgáltatnak ennek érdekében.

Bayern vs. Real az európai kupaporondon

Elöljáróban meg kell említeni, hogy a nemzetközi kupaporondon – Bajnokok Ligája (BL) és annak elődje, a Bajnokcsapatok Európai Kupája (BEK) sorozatokban – a Bayern és Real mostanig összesen 26 alkalommal csapott össze, ebből 24 esetben az egyenes kiesési szakaszban. Ez abszolút rekordot jelent, mivel jelenleg nincs még két olyan csapat, amelyek ennyiszer játszottak volna egymás ellen. A legjobb négy között ugyanakkor a bajorok kedden a 13., míg a spanyolok a 17. alkalommal léphetnek pályára, a mérkőzést megelőző nyilatkozatok pedig arra engednek következtetni, hogy mindkét csapat a győzelmet tűzte ki célul. Az eddigi 26 találkozó alkalmával egyébként 12 esetben a Bayern, 11 esetben a Real nyert, három meccs pedig döntetlennel ért véget. Az, hogy a győzelmet mindkét gárda célul tűzte ki magának, ezen a szinten nem is lehet kérdés, hisz a tét óriási, a legrangosabb európai kupasorozatról lévén szó. A BL- és BEK-győzelmek vonatkozásában a madridi alakulat a csúcstartó: történetük során nem kevesebb, mint 14 alkalommal nyertek, 1956 és 2022 között. Második helyen az olasz AC Milan áll hét győzelemmel, míg a Bayern München 1974 és 2020 között hat alkalommal állhatott a dobogó csúcsán.

Allianz Aréna | Fotó: Bayern München Facebook oldala

Allianz Arena – megtörik-e a Bayern hazai veretlenségi szériája?

A ma esti mérkőzésen, a hazai pálya ellenére a szokásosnál picit nagyobb nyomás van a Bayern-játékosokon, hisz a klub számára a BL maradt az egyetlen lehetőség, ahol javíthatnak az amúgy meglehetősen balul sikeredett szezonjuk tekintetében (a bajnoki címért folyó versenyfutásban már alulmaradtak a Leverkusennel szemben, míg a Német Kupából a harmadosztályú Saarbrücken ejtette ki a sztárcsapatot). Persze, a hazai pálya ugyanakkor jelen esetben előnyt is jelenthet, hisz a szurkolók által teremtett fantasztikus hangulat nagyon sokat segített az Arsenal elleni negyeddöntő visszavágóján is. Thomas Tuchel vezetőedző egyébként most is számít a szurkolók támogatására, annál is inkább, hogy az elmúlt néhány hónapban gyengélkedő Bayern úgy tűnik, hogy visszatért a helyes útra, aminek egyenes hozadéka, hogy a szurkolók is engedékenyebbek, olyannyira, hogy petícióban kérték a klubvezetést, hogy az idény végén ne menesszék Thomas Tuchelt, akinek a távozását már korábban bejelentették. Az, hogy az edző sorsa mi lesz, az majd kiderül, de minden bizonnyal sokat fog nyomni a latban egy esetleges bajor siker a BL-ben. Ha pedig már hazai pálya, akkor azt is meg kell említeni, hogy a Bayern 15 BL-mérkőzés óta veretlen az Allianz Arena gyepén (12 győzelem, 3 döntetlen), ezek közül pedig csupán egy alkalommal nem sikerült gólt szereznie hazai közönség előtt.

Hogyan látják a főszereplők a kedd esti meccset?

A javuló formát a vezetőedző és a játékosok nyilatkozatai is alátámasztják: Manuel Neuer, a hazaiak kapusa és csapatkapitánya elmondta, hogy az elődöntő mindkét mérkőzésén a legjobb formában kell pályára lépni, annak érdekében, hogy sikerüljön kiharcolni a döntőbe jutást. Thomas Tuchel vezetőedző azt emelte ki, hogy külön kell a két meccset kezelni, ma este pedig anélkül kell játszani, hogy a játékosok és a stáb közben a madridi visszavágóra gondolkodjanak. Szerinte ez szükséges ahhoz, hogy egy felszabadult és jó játékot produkáljon a Bayern, ami, ha sikerül, akkor nagy eséllyel várhatják lépéselőnyből a visszavágót. Carlo Ancelotti Real-edző a maga során azt nyilatkozta, hogy nagy önbizalommal lépnek pályára ma este, még akkor is, ha Bayern játékosai egyénileg és csapatban is hatalmas játékerőt képviselnek, és egy nagy BL-tapasztalattal rendelkező együttes ellen kell játszaniuk. Ancelotti kiemelte, hogy a csapata nagyon sokat dolgozott, hogy idáig eljusson, ezért ma is bízik a számukra pozitív végkimenetelben.Fotó: Bayern München Facebook oldala

Kikre számíthatnak az edzők?

Ami a ma esti kereteket illeti, a Bayern háza táján picit több fejtörést okozhat a kezdő tizenegy összeállítása, mivel sérülés miatt Matthijs de Ligt nagy valószínűséggel nem bevethető, Leroy Sané, Dayot Upamecano, Jamal Musiala és Konrad Laimer játéka is kérdéses, ugyanakkor Tuchel egészen biztosan nem számíthat Kingsley Comanra és Sacha Boeyra sem. Ezzel szemben a Realnál nem láthatjuk David Alaba ex-Bayern védőt, aki sérülés miatt nem játszhat, valamint Daniel Carvajalt, aki a Manchester City elleni negyeddöntőben begyűjtötte harmadik sárgalapját, ezért kénytelen kihagyni a mai összecsapást.Fotó: Real Madrid Facebook oldalaKülön említést érdemel itt a veterán Bayern-játékos, Thomas Müller helyzete, aki az Arsenal elleni negyeddöntő két meccsén nem kapott játéklehetőséget. Amennyiben ma este Thomas Tuchel pályára küldi, akkor Müller 150. Bajnokok Ligája-mérkőzésén ölti magára a Bayern-mezt. Rajta kívül hasonló teljesítmény csak Iker Casillasnak (Real Madrid, 150 meccs) és Xavinak (Barcelona, 151 meccs) sikerült.

Kane vs. Bellingham

A kedd esti összecsapás – és nagy valószínűséggel a madridi visszavágó is – egy másik izgalmas párharcot is tartogat, mégpedig az angol válogatott két jelenlegi legjobb játékosa, Harry Kane és Jude Bellingham között. Zárójelben meg kell itt jegyezni, hogy eddig mindössze két angol játékosnak sikerült Bajnokok Ligáját nyerni nem angol csapat színeiben, először Steve McManaman 2000-ben, majd két évvel később Owen Hargreaves emelhette magasba a serleget, előbbi a Real Madrid, míg utóbbi a Bayern München játékosaként. A jelenleg futó idényben nem vitás, hogy Harry Kane a Bayern leggólerősebb játékosa: 31 Bundesliga-mérkőzésen már 35 gólt és 8 gólpasszt jegyzett, míg a BL-ben 7 találatnál és három gólpassznál tart. Hasonlóan kiemelkedő formában játszott Jude Bellingham is a Real Madridnál. A húszéves támadó 36 meccsen lépett pályára a spanyoloknál, jelenlegi mérlege pedig 21 gól és 10 gólpassz, ebből hat találatot a BL-ben szerzett. Minden bizonnyal a ma esti meccsen is mindkét csatár felé nagy elvárások támasztanak edzők és szurkolók egyaránt, majd kiderül, hogy két csapat védelme milyen eszközöket talál hatástalanításukra. Vagy nem, és ebben az esetben mindketten javíthatják az amúgy is fantasztikus egyéni statisztikáikat.

Végezetül egy érdekesség: a Bajnokok Ligája történetének valaha lőtt leggyorsabb gólja egy Bayern München – Real Madrid mérkőzésen született. A 2006/2007-es szezon nyolcaddöntőjének visszavágóján, a Bayern holland csatárának, Roy Makaay-nak mindössze 10.12 másodpercre volt szüksége, hogy bevegye Iker Casillas kapuját. Azt, hogy ma mennyire gyors gólok fognak születni, ha születnek egyáltalán, nem tudjuk, viszont minden adott egy látványos és színvonalas mérkőzéshez, amit kár lenne kihagyni.

A statisztikák és elemzések forrása: fcbayern.com, kicker.de, onefootball.com

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT





Kapcsolódók

Kimaradt?